Enerji yatırımları yüz güldürdü elektrik üretiminde rekor kırılacak

Enerji yatırımları yüz güldürdü elektrik üretiminde rekor kırılacak

Son yıllarda enerji sektörüne yapılan yatırımların meyveleri bu yıldan itibaren toplanmaya başlıyor.

Enerji yatırımları yüz güldürdü elektrik üretiminde rekor kırılacak
16px
24px
10.02.2011 08:44
ABONE OLgoogle

2011'de 219 milyar kilovatsaat elektrik tüketimine karşılık 266 milyar kWh üretim öngörülüyor. Yetkililer, üretimin talebin çok üzerine çıkması sayesinde 2013'e kadar kesinti beklemiyor.

Başta sanayi olmak üzere elektrik abonelerini zaman zaman sıkıntıya sokan kesintilerle ilgili enerji yönetiminden sevindirici haber geldi. Son yıllarda enerji sektörüne yapılan yatırımların tamamlanmasıyla üretim kapasitesi tüketimin üzerine çıktı. Resmi verilere göre 2011 yılında 219 milyar kilovatsaat (kWh) elektrik tüketimi planlanırken üretim kapasitesi 266 milyar kWh olarak belirlendi. Enerji yönetiminden bir kaynak, barajlara gelen su miktarının azalmasına rağmen üretimin bu yılki talebin çok üzerine çıkması sayesinde elektrik kesintisi olmayacağı bilgisini verdi.

Aynı kaynak, 2011 yatırımlarının da devreye alınmasıyla 2013'e kadar kesinti beklemediklerini söyledi. Kesintileri, geçen yıl devreye alınan santraller engellerken bu yıl devreye gireceklerle birlikte üretim kapasitesi tüketimi 46,3 milyar kilovatsaat geçecek. Enerji yönetimine göre, elektrikte kullanılabilir kurulu güç kapasitesi 38 bin megavat gibi yüksek bir seviyeye ulaştı. Aylık tüketim artışı yüzde 10'lara çıkmasına rağmen talebin karşılanmasında herhangi bir sıkıntı söz konusu değil.

Elektrikte üretim tüketimin üzerine çıkarken, kesintiler için en önemli risk olarak doğalgaz gösteriliyor. Türkiye elektrik ihtiyacının yüzde 50'sinin doğalgazdan elde edilmesi kriz durumunda elektrik kesintisini gündeme getirecek. Enerji yönetimi, "Barajlara gelen su miktarındaki azalmaya rağmen, elektrikte herhangi bir sıkıntı öngörmüyoruz. En önemli üretim kaynağı, doğalgaz. Doğalgazda, tahmin edilemeyen bir kriz oluşması durumunda sorun yaşanır. Ancak, böyle bir kriz de en azından şu an için uluslararası piyasalarda öngörülmüyor." yorumunu yaptı.

Elektrik üretimi için yapılan yatırımlar bu yıl da artacak. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) verilerine göre, geçen yıl elektrik enerjisi üretimi için yapılan ve işletmeye alınan özel sektör yatırımlarının tutarı 5 milyar lirayı buldu. Yatırımlarla üretim sistemine 3 bin 810 megavat kurulu gücünde (20,7 milyar kWh) ilave üretim kapasitesi eklendi. Bu yıl ise 2 bin megavat kurulu güç ve 8 milyar kWh elektrik enerjisi üretecek 3,2 milyar dolarlık yeni yatırım devreye alınacak. Kurul verilerine göre iki yıl içinde yaklaşık 28 milyar kWh elektrik üretecek 5,2 milyar dolarlık santral devreye alınmış olacak. Verilen lisansların yatırıma dönüşmesiyle üretim kapasitesi daha da artacak.

EÜAŞ'ın 955 personel talebine Hazine sıcak bakıyor

Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) Genel Müdürü Halil Alış, Hazine'ye yaptıkları 955 personel talebinin olumlu karşılandığını söyledi. Alış, Afşin-Elbistan B Termik Santrali'ni ziyaretinde yaptığı açıklamada, geçen yıl 140 işçi alımı için ilan verdiklerini, ancak alımın ertelendiğini belirtti. Alış, "Şimdi 860 işçi, 95 de tekniker, mühendis ve memur olmak üzere toplam 955 kişilik müracaatta bulunduk. Olumlu karşılandı. Tamamını belki vermeyebilir. İnşallah yakında çıkar.'' dedi. Alınacak personel Afşin-Elbistan A ve B termik santralleri ile Afşin-Elbistan Linyitleri İşletme Müdürlüğü'nde istihdam edilecek.

 İsmail Altunsoy/Zaman

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde