Enerji devi Türkiye'de kimi satın aldı?

Enerji devi Türkiye'de kimi satın aldı?

Ünlü yatırımcı Nemir Kırdar'ın ortak olduğu Kuveytli enerji şirketi Gulf Cryo, Türkiye'ye hızlı girdi.

Enerji devi Türkiye'de kimi satın aldı?
16px
24px
19.08.2014 07:27
ABONE OLgoogle
Ünlü yatırımcı Nemir Kırdar'ın ortak olduğu Kuveytli enerji şirketi Gulf Cryo, Türkiye'ye hızlı girdi. Gulf Cryo, oksijen, helyum gibi medikal gaz üretimi yapan Deniz Gaz'ı satın aldı

Türkiye'de turizm, gıda, tekstil gibi alanlara yönelik yatırımlarını artıran Arap sermayesinin yeni gözdesi ağır sanayi sektörü oldu. Kuveyt merkezli enerji firması Gulf Cryo, Türkiye'ye yatırımla girme kararı aldı.

Gulf Cryo, endüstriyel gaz alanının önemli oyuncularından Deniz Gaz'ı satın aldı. Kuveytli şirketin aldığı Deniz Gaz, oksijen, azot, helyum, asetilen, argon başta olmak üzere 11 farklı türde medikal ile endüstriyel gaz dolumu ve üretimi yapıyor. 

ŞİRKETİN ORTAĞI NEMİR KIRDAR 

Endüstriyel ve medikal gazlar alanında bölgenin en büyük şirketi olan Gulf Cryo'nun 14 ülkede 2 bine yakın çalışanı var. 1953'te üretime başlayan şirketin yüzde 20'si ise Bahreyn merkezli yatırım fonu Investcorp'un patronu Nemir Kırdar'a ait.

Türkiye'deki ilk yatırımını 2010'da Tiryaki Agro'ya yapan Kırdar, 2012'de de Orka Group'a yüzde 30 ortak olmuştu. Kırdar'ın şirketi Investcorp, geçen yılın sonunda Namet'ten azınlık hisse satın almıştı. 

DENİZ GAZ'IN 3 FABRİKASI VAR

Kuveytli şirketin satın aldığı 39 yıllık geçmişi bulunan Deniz Gaz'ın 3 farklı üretim tesisi var. Şirket, Denizli'nin yanı sıra 1995'te İzmir, 2005'te ise Ankara'daki üretim tesislerini faaliyete geçirdi.

Sektörün en büyük endüstriyel gaz üretim ve dolum üreticilerinden olan Deniz Gaz ile ilk kez Türkiye'ye girdiklerini belirten Gulf Cryo Group CEO'su Naji Skaf, "Böylece Ortadoğu'nun en büyük pazarına da adım atmış olduk" diye konuştu. 

Kerim Ülker/Sabah
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde