En yüksek prim alan banka Genel Müdürleri kim?

En yüksek prim alan banka Genel Müdürleri kim?

Geçtiğimiz yıl karlarında ciddi düşüş olan bankaların CEO' larının, prim ve ödemelerindeki artış dikkat çekti. En büyük artış Vakıfbank, Yapı Kredi ve QNB Finansbank'ta.

En yüksek prim alan banka Genel Müdürleri kim?
16px
24px
11.03.2020 16:20
ABONE OLgoogle

Karları düşen bankalar Üst Yönetimi ödüllendirdi

Bankalar 2019 yıl sonu mali verileri ve Faaliyet Raporunu yayınlaması ile birlikte  çoğu bankanın Net Karlılıkta 2018 sonuna göre ciddi düşme  olduğu ortaya çıktı. Enflasyon ve kur etkisi ile hesaplanması halinde çoğu bankada bu kar düşüşünün ne anlama geldiği daha çok ortaya çıkıyor.

2019 yılında bankalar şube kapatarak ve personel azaltarak personel giderlerini düşürmeye çalışmasına rağmen Üst Yönetim ücret ve harcamalarında kısıtlamaya giden banka sayısı çok az oldu. Değerlendirmeye alınan 14 bankadan 10 bankanın karlılığı 2018’e göre düşmesine rağmen sadece 4 bankada Üst Yönetim giderlerinde düşme olduğu görüldüğü gibi Vakıfbank gibi bazı bankaların karlılıkları ciddi oranda düşmesine rağmen Üst Yönetim giderleri 2018’e göre %50’lere yakın artma görüldü.

Net Karlılık düştü

Bankacılık sektörü 2018 sonunda 54,1 milyar TL Net kar yaptı. 2019 sonunda Net karda düşüş ile 49 milyar TL’ye geriledi. Sektörün son bir yılda Net Karlılık kaybı 5 milyar TL oldu. Kabaca 1 milyar USD daha az kar etti. Değerlendirmeye alınan 14 bankadan sadece 4 tanesi 2018’e göre karlılığını artırabildi. KUVEYT TÜRK %27,6’lık kar artışı ile en fazla kar artıran banka oldu. Ayrıca QNBFinansbank ( %8,8 ), FİBABANKA ( % 8,1 ) ve TEB ( % 6,9 ) kar artışı yapan bankalar oldu.

ALBARAKA ( % -44,3 ), DENİZBANK ( %-38,8 ) kar erozyonu en fazla bankalar olurken Kamu Bankaları ve YKB’de de Karlılık beklenenin altında kaldı. Kamu bankalarından VAKIFBANK ( % -32,5 ), HALKBANK ( % -31,8 ), ZİRAAT BANKASI ( % -22,2 ) kar kaybı yaşarken, YKB ( % -22,9 ) kar kaybı  yaşadı.

Üst Yönetim ihya edildi

Bankalarda kar erozyonu yaşanırken çoğu bankalarda üst yönetime yapılan ödeme tutarları ters oranda artırıldığı ortaya çıktı. Net Karlılığı % -32,5 düşen VAKIFBANK Üst Yönetime % 48,4’lük artış ile en fazla artış yapan banka oldu. YKB’nin karlılığı  %-22,9 düşerken Üst Yönetime % 34 artış ile en fazla artış yapan ikinci banka oldu. QNBFinansbank Karlılığı % 8,8 artırırken Üst Yönetime artışlı % 30,3 yaptı. 

Üst yönetime artış yapan bankalardan bazılarının ise personele yapılan artış oranlarından daha fazla kendilerine artış yapması sahada rahatsızlığa neden olduğu gibi üst yönetim sert eleştirilerin de hedefi konumuna gelmiş durumda.

Üst Yönetime HALKBANK ( %-3,8 ), ALBARAKA TÜRK ( %-9,5 ), ALTERNATİFBANK ( %- 10 ) ve DENİZBANK ( %-14,5 )  düşüş yaparak yönetim kadrosu örnek davranış sergileyerek bankalarının Maliyette tasarruf yapılmasına katkıda bulunduğu görüldü.

Üst Yönetim ödemelerinde belli bir standart yok

Bankaların Üst Yönetime yıllardır yaptığı ödeme kriterlerinin ne olduğu ise bankalarca sır gibi saklanıyor. Bankalar arasında ödemelerdeki astronomik farklar ise bu alanda bir standart olmadığının göstergesi olarak ortaya çıkıyor. Bankaların Üst Yönetime yapılan ödemelerinde Aktif büyüklükleri, yönettikleri şube ve personel sayısı, karlılıkları, kredi batık oranları, sermaye yeterlilik oranları gibi kritik rasyolar ile doğru orantılı olmadığı çok net.

Buna karşılık her bankanın üst yönetime yapılan ödemelerde kendi kriterlerini kendileri belirlediği  anlaşılıyor. Uzmanlar, BDDK’nın bu alada bir kontrol mekanizması kurması ve standartların belirlenerek belli kriterler belirlemesi Halka açık bankaların küçük yatırımcısını da koruması adına yerinde olacağı belirtiyor.
QNBFinansbank 118,7 milyon TL ile Üst Yönetime en fazla ödeme yapan banka. Banka 2017-18 döneminde de en fazla ödeme yapan banka konumunda idi. GARANTİ BBVA 98,6 milyon TL ile ikinci sırada yer alırken 24 adet GMY sayısını 2019 yılında 22’ye indirebilen DENİZBANK 88,6 milyon TL; YKB 76,5 milyon TL sıralamada yerini aldı.

AKBANK ise son yıllardaki artışlar ile 47,7 milyon TL’ye ulaşarak beşinci sıraya çıkmış durumda.
Aktif büyüklüğüne göre Üst Yönetimine mütevazi bütçe ayıran İŞBANK 30,3 milyon TL ve Kamu bankaları bu alanı iyi yönettiği uzmanların ortak mutabık kaldığı alan oldu.

%48,4 artışına rağmen VAKIFBANK diğer Kamu Bankalarına göre 28,1 milyon TL Üst Yönetime ödemeler ile diğer Kamu Banklarından ayrışıp eleştiri alırken ZİRAAT BANKASI 12,4 milyon TL, HALKBANK 10,3 milyon TL ile Üst Yönetime en az bütçe ayıran bankalar olarak olumlu yorumlara neden oldu.

Paramedya.com.tr

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde