En yüksek faiz hangi bankada?

En yüksek faiz hangi bankada?

Önceki yıllarda genellikle 1 puan civarında olan faiz yükselişleri bu yıl, bazı bankalarda 3 puana varmış durumda.

En yüksek faiz hangi bankada?
16px
24px
16.12.2011 13:13
ABONE OLgoogle

Bankalar mevduat faizlerini bu yılbaşı öncesinde de artırdı. Yüzde 9’larda seyreden aylık ve üç aylık mevduat faizleri aralık ayı itibariyle 12’lere dayandı. “Faiz ocak ayında bir puan civarında geriler” diyen bankacılara göre şu andaki oranlar oldukça cazip...

BANKALAR mevduat faizlerinde artık bir klasik haline gelen “aralık ayında artırım” hareketine bu yıl da uydular. Aralık ayına özel mevduat faizlerinin 1 ile 3 puan arasına yükseltilmesiyle faizler yüzde 11’lere ulaştı. Kasım ayında yüzde 9’lar civarında yoğunlaşan bir ve üç ay vadeli mevduat faizleri bazı bankalarda yüzde 12’leri bile zorluyor. Üstelik bu faizlerin 500 ile 50 bin TL arasındaki düşük tutardaki tasarruflara uygulandığı görülüyor.

Bankaların bilançolarında mevduat tutarını yüksek göstermek için her yıl faiz oranlarını yükselttiği biliniyor. Ancak bu yıl faizlerdeki yükselişin daha sert olduğu görülüyor. Önceki yıllarda genellikle 1 puan civarında olan faiz yükselişleri bu yıl, bazı bankalarda 3 puana varmış durumda. Uzmanlar, buna neden olarak bankaların yaşadığı TL likidite darlığını ve global krizi gösteriyor.

ÖZEL FAİZİ ŞUBE VERİYOR

Öte yandan bankaların aralık ayına özel uyguladıkları yüksek faizleri tabelalarına yansıtmadıklarını belirtmekte yarar var. Yani bankaların resmi internet siteleri ve şubelerindeki panolarda, faizlerde eski oranlar korunuyor. Buna karşın şubeye gidildiğinde durumunuza göre panolarda gözükenin dışında bir faiz almanız mümkün. Bu da bankadaki para tutarınıza veya o bankada daha önce hesabınızın olup olmadığına hatta son bir yıl içindeki mevduat durumunuza göre değişebiliyor.

“Kişiye özel” denebilecek bu faizler, mevduatın miktarı arttıkça yükseliyor. Bankaların önemli bölümü 100 bin TL üzerindeki mevduatlara ayrıca ek faiz uyguluyor. Dolayısıyla bu günlerde parasını mevduata yatırmak isteyenler için önerimiz öncelikle şube şube dolaşarak pazarlık yapmaları...

Bu arada uzmanlar, mevduat faizlerinde yılbaşı öncesinde yaşanan bu yükselişin ocak ayından itibaren 1 puan civarında inebileceğini düşünüyor. Faizlerde asıl düşüşün ise enflasyon ve cari açık gibi makro verilerdeki toparlanmanın başlayacağı mart ile haziran ayları arasında gerçekleşmesi bekleniyor. Kısacası, aralık ayına özel faiz artırımından yararlanmak isteyenler için çok fazla zaman kalmadı.

HANGİ BANKA NE FAİZ VERİYOR?

Bu hafta mevduat sahipleri için 25 bin ve 50 bin TL için uygulanan aralık ayına özel faiz oranlarını derledik. Ayrıca bankaların internetten açılan mevduat hesaplarına yani e-mevduat’lara uyguladıkları faiz oranlarını da aldık. İşte bu ayın en cazip gizli faiz ve e-mevduat faiz oranları...

GARANTİ BANKASI

Garanti Bankası 25 bin ile 100 bin TL arasındaki mevduatlara 32 gün için yüzde 8.25 faiz veriyor. İnternetten e-mevduat açanlar ise yüzde 9.50’ye kadar faiz alabiliyor.

YAPI KREDİ

Yapı Kredi bankada ilk kez hesap açtıranlara “tanışma faizi” olarak 46 gün ve üzeri vadeler için yüzde 10.50 faiz uyguluyor. Tanışma faizinden minumum 10 bin TL, maksimum 500 bin TL arasındaki hesaplar faydalanabiliyor. Banka, 25 bin TL’lik mevduatı olan müşterilerine ise yüzde 8.85 faiz uyguluyor.
İŞ BANKASI

Banka tanışma faizi uygulamıyor. Diğer bankaların aksine eski müşterilerine 0.25-0.50 puan aralığında daha yüksek faiz veriyor. Bankanın halen 25 bin TL’lik yeni hesap açtıran müşterisine uyguladığı faiz, 32 gün için yüzde 7.50. İş Bankası para tutarı 50 bin TL’ye çıkan müşterilerine ise yüzde 7.75 faiz uyguluyor. 

ZİRAAT BANKASI

Banka 5 bin ile 50 bin TL arasındaki mevduatlara 32 gün için ekstra 1.75 faiz uyguluyor. Böylece faiz yüzde 7.75’e çıkıyor. Ziraat Bankası 50 bin TL üstü mevduatlara ise 32 ile 91 gün arasında yüzde 8’e kadar faiz veriyor.

AKBANK

Banka bin ile 50 bin TL arasındaki tüm tutarlara 32/91 gün için yüzde 6.25 faiz uyguluyor. Vade 30 güne indiğinde ise faiz yüzde 6’ya geriliyor.  Yeni gelen müşterilerine tanışma faizi uygulamayan Akbank, 50 bin TL ile 100 bin TL arasındaki birikimlere ise yüzde 6.50 faiz uyguluyor.

FİNANSBANK

Banka, 32/45 gün vadeli 25 bin ve 50 bin TL tasarrufu bulunanlara tanışma faizi olarak yüzde 11.70, ikinci kez mevduat hesabı açtıranlara 25 bin TL için yüzde 9.10, 50 bin TL içinse yüzde 9.85 faiz uyguluyor. Yatırımcıların Finansbank’ın tanışma faizi kampanyasından yararlanabilmesi içinse son altı ayda bankada vadeli mevduat hesaplarının olmaması gerekiyor.

TEB

Banka bin ile 100 bin TL arasındaki mevduatlara 32-39 gün için yüzde 10.25 faiz uyguluyor. TEB bugüne kadar bankasında hiç mevduat hesabı açtırmamış olanlara ise tanışma faizi olarak yüzde 10.75 faiz uyguluyor. 

VAKIFBANK

Banka 32/44 gün için 25 bin TL mevduatı olanlara yüzde 9.50, 50 bin TL’si olanlara ise yüzde 9.60 faiz uyguluyor. VakıfBank 50 bin TL için tanışma faizi olarak yüzde 11 faiz veriyor.

ING BANK

Banka 45-91 gün vadeli hesaplara yüzde 10.75 tanışma faizi uyguluyor. Eğer daha önce bankada mevduat hesabınız varsa o zaman faiz yüzde 9.50’ye iniyor. Bankanın bir de “turuncu hesabı” var. Bu hesapta da tanışma faizi yüzde 10 olarak uygulanıyor. Turuncu hesapta yatırımcının her gün para yatırıp çekme şansı var. Üstelik bu hesaplarda para tutarına ilişkin bir sınırlama da bulunmuyor.

HSBC

Banka 25 bin TL tutarındaki bir aylık mevduata, -bankada ilk kez mevduat açtıysanız- yüzde 9.50 faiz uyguluyor. Mevduat 50 bin TL’ye çıktığında ise maksimum faiz oranı yüzde 10’a ulaşıyor. Yeni müşteri olmayanlar içinse faiz yüzde 7.50’ye iniyor. Buna karşın bankanın e-mevduat faiz oranı yüzde 10. HSBC, e-mevduatta herhangi bir limit uygulamadan her tutar için yüzde 10 faiz uyguluyor.

ŞEKERBANK

Banka 250 bin TL’ye kadar olan tüm mevduatlara 32-49 gün arası için yüzde 9.75 faiz uyguluyor. Buna karşın Şekerbank’ta ilk kez mevduat hesabı açtıranlara yüzde 10 faiz veriyor.

ANADOLUBANK

Banka 50 bin TL’ye kadar olan 35 gün vadeli mevduatlara yüzde 8.75 faiz uyguluyor. Banka ilk kez hesap açtıran müşterilerine tanışma faizi uygulamıyor.

Cenk TABAKOĞLU / ING Bank Genel Müdür Yardımcısı
“Sabit getirili ürünler cazip olacak”

Euro bölgesindeki borç sorunlarının çözümünün uzaması ve risk algılamasının artması, sıkıntı yaratıyor. Bu nedenle Merkez Bankası, gelecek döneme ilişkin enflasyon görünümünün bozulmasını engellemek amacıyla gecelik borçlanma oranını artırarak faiz koridorunu genişletti. Merkez Bankası’nın gecelik faizlerin daha yukarıda oluşmasına izin vererek para politikası duruşunu sıkılaştırması ise bankaların mevduat faizlerini yükseltmesine neden oluyor. Bu arada her yıl sonunda bankaların bilanço hareketleri nedeniyle mevduat faizlerinde artış yaşandığı da unutulmamalı. Öte yandan önümüzdeki dönemde mevduat faizlerinin seviyelerini, yurtdışından gelecek olumlu haberler ve Merkez Bankası’nın para politikası belirleyecek. Ancak piyasadaki dalgalanma ve riskler düşünüldüğünde tasarruf sahipleri için sabit getirili ürünlerin cazip olacağı düşünülebilir.

Recep ATAKAN / Anadolubank Genel Müdür Yardımcısı
“Mevduat faizleri ocak ayında 1 puan düşer”

Vadeli mevduatta faizler yüzde 9-10 bandından 10-11’e ulaştı. Bu yükselişe neden olan birkaç unsur var. Temel neden, her yıl sonunda yaşanan arz talep dengesinde bankalardan gelen yoğun mevduat talebi. Bu yıl faizlerdeki yükseliş hem daha erken başladı hem de daha sert oldu. Bunun nedeni ise bankaların global krizin olası etkilerinden korunmak amacıyla temkinli durmak istemeleri.

Piyasalar Avrupa ülkelerinin düşük büyüme, yüksek borçlulukları, bankalarının sermaye yetersizlikleri, likidite sorunları ve daralan küresel fonlama imkanı gibi nedenlerden dolayı oldukça hassas. Mevduat faizleri, bu sebeplerden ve bizim Merkez Bankamızın uyguladığı faiz koridoru uygulamasından dolayı arttı. Ancak 2012 Ocak ayıyla birlikte, oranlar önce 1 puan gerileyerek normal seviyesini bulur. 2012 ilk çeyreğinde sektörün döviz cinsinden yükümlülük ödemeleri var. Bu dönem oldukça kritik. Mart sonrasında ise global bazda alınacak önlemlerle 1-2 puanlık bir gerileme daha görebiliriz.

Global krizin kontrol altına alınmasına ve Türkiye’deki enflasyon trendine bağlı olarak, oranlar ortalama yüzde 9-11 bandında seyreder. Ancak Avrupa’dan gelecek veriler büyük önem taşıyor ve buna bağlı olarak tüm tahminler değişebilir.  Bu belirsizlik ortamında yüksek faiz getirisinden dolayı mevduat cazip gözüküyor. Ancak yüksek faiz sürecinin uzun sürmeyeceğini düşünürsek uzun vadeli mevduat bağlamanın daha cazip olduğu söylenebilir.

Esin Çetinel/Para Dergisi

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde