En uzun golf vuruşu

En uzun golf vuruşu

Uluslararası Uzay İstasyonu mürettebatından Rus kozmonot Mikhail Tyurin, golf topunu Dünya"ya doğru fırlattı. Top dünyaya ne zaman gelecek?

En uzun golf vuruşu
16px
24px
23.11.2006 14:52
ABONE OLgoogle

Tyurin, altın kaplama golf sopasıyla vuruşu yaparken, ABD"li astronot Lopez-Alegria de bu olayı kameraya çekti. Golf vuruşu yapılırken uzay istasyonu Pasifik Okyanusu"nun 450 km üzerindeydi. Tyurin vuruşu yapmadan önce usta bir golf oyuncusu gibi esnedi, gerindi ve kendine uygun bir pozisyon aldı. Ancak Dünya"daki golfçülerden farklı olarak, yerçekimsiz ortamda bulunan Rus kozmonot kimi zaman baş aşağı da durmak durumundaydı.
 

 
Golf topunun ne kadar uzağa gittiğiyle ilgili çeşitli yorumlar yapılıyor. Topun en erken 3 gün içinde atmosfere girmesi bekleniyor. Deneyin sponsoru Kanadalı Element 21 Golf Company şirketi sözcüsü, topun atmosfer girmesinin 3 yıl süreceğini ve "milyarlarca" kilometre yol alabileceğini ifade etti. Biraz daha muhafazakar tahmin yürüten NASA"ya göre ise, top 1 milyon km yol aldıktan sonra 3 içinde atmosfere girecek.

Topun ağırlığı standart bir golf topunun yaklaşık 15"te 1"i. Topun bu kadar hafif olmasının nedeni, en kötü senaryo olan Uluslararası Uzay İstasyonu"na çarpması halinde vereceği zararı minimize edilmesi. Rus kozmonot Tyurin golf topunu belirlenen saatten 77 dakika geç vurdu. Gecikmenin uzay elbisesindeki bir sorundan kaynaklandığı belirtildi.

Atışın yapıldığı sırada Moskova"daki kontrol merkezi de topun seyrini takip ederek istasyonu bir risk oluşturup oluşturmadığına baktı. Golf vuruşundan sonra Tyurin ve Lopez-Alegria, ufak bir uzay yürüyüşüyle istasyonun anteninin yerini değiştirdi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde