En tatlı yatırım: İşte şartları…

En tatlı yatırım: İşte şartları…

Artan talebe yetişmeye çalışan pastane zincirleri hızla yeni şubeler açıyor. İşte yatırım şartları…

En tatlı yatırım: İşte şartları…
16px
24px
02.05.2014 16:06
ABONE OLgoogle
Pastane olmaktan çıkıp kafe ve restoran konseptini başarılı bir şekilde birleştiren Türkiye’nin köklü pastane markaları zincirleşerek yeni bir pazar yarattılar. Artan talebe yetişmeye çalışan pastane zincirleri hızla yeni şubeler açıyor. İşte yatırım şartları…

ÖZELLİKLE gıda ve gıdayla ilgili alanlarda muazzam bir değişim yaşanıyor. Gıda sektörünün alt segmentlerinden birisi olan pasta ve unlu mamuller pazarı da bu değişimden payını alıyor. Geçmişin semt pastaneleri yenilenir ve modernleşirken, bunlardan bazıları yerellikten çıkıp, zincir haline geliyor. Kalite, hijyen, konfor, çevreye saygı gibi unsurlarla öne çıkan zincirler, tüketici tarafından da kabul görüyor.

Gıda ve gıdayla ilgili alanlarda seçiciliğin öneminin artması pasta ve unlu mamuller pazarında markalaşmaya yol açtı. Şık dekorasyonları ve son derece konforlu oturma mekanlarıyla müşterilerin beğenisini kazanan modern pastanelerin sayısı hızla arttı. İşte bu markalar şimdi birbiri ardına şubeler açarak başta İstanbul olmak üzere Türkiye’nin birçok il ve ilçesinde hizmet vermeye başladılar. Bu mekanlarda artık kahvaltı, öğle ve akşam yemeklerinin yanı sıra zengin içecek seçenekleri de var. Siz de ünlü markalardan bayilik ya da franchise alarak, bu riski düşük ama karlı alana girebilirsiniz…

MADO
Yurtdışında 50, yurtiçinde 200 şube açacak 


Mado’nun yurtiçinde 50 ilde toplam 308 şubesi bulunuyor. Bunların 299’u franchising sistemiyle açılmış. Şirketin yurtdışında ise 35 şubesi var. Yurtdışı şubelerin tamamı franchise. Bunlar Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri, Avustralya, Kıbrıs, Kore, Hong Kong, Bağdat, Süleymaniye, Erbil, Katar, Bakü, Gence, Shemkir, Nahcıvan, Kuveyt, Çin Quangzhou, St. Petersburg ve Bahreyn’de bulunuyor. 

Franchising sistemiyle büyümeye devam edeceklerini belirten Mado Genel Koordinatörü Mehmet Yılmazoğlu, “Önümüzdeki beş yılda yurtdışında 50 şube, yurtiçinde ise 200 şube açılışı yapmayı hedefliyoruz. Böylece şube sayımızı yurtdışında 85’e, yurtiçinde ise 508’e çıkartmış olacağız” diyor. 

Mado’nun şu sıralar yurtiçinde 18, yurtdışında ise altı şubesinin (Bağdat, Kuveyt, Nahcıvan, Çin, Bahreyn, Dubai) açılışı için hazırlılar devam ediyor. Mado franchise verirken oldukça seçici davranıyor. Öncelikle franchise başvuruları profesyonel bir ekip tarafından inceleniyor. Değerlendirmeye karar verilen adaylar ziyaret ediliyor. Franchise adayı kabul edilirse fizibilite çalışması yapılıyor. Fizibilite olumlu ise sözleşme yapılıyor. Daha sonra işletmeci dahil bütün personel eğitime alınıyor. 

Yılmazoğlu, franchise adaylarında aradıkları özellikleri şu şekilde sıralıyor: “Mutlaka girişimci bir ruh ve başarma tutkusuna sahip olmalı. İnsan yönetimi ve finansal yönetim tecrübesi bulunmalı. Tercihen başarılı bir iş tecrübesine sahip olmalı. İşinin başında durmalı ve tüm zamanını Mado Cafe yönetimi için harcamalı…” 

Mado, yurtdışında master franchise modeliyle büyüyor. Şirket yurtiçinde ise belirlediği yatırım şartlarını karşılayan ve kriterlerine uygun franchise adaylarından gelecek talepleri değerlendiriyor. Franchise giriş bedeli yurtiçinde 70 bin dolar+KDV. Sürekli franchise ödemesi olarak cirodan yüzde 2, reklam katılım payı olarak da cirodan yüzde 3 pay alınıyor.

Şirket, yurtiçinde açılacak şubeler için öncelikle Bursa, İzmir, Antalya, Giresun, Manisa, Çorum, Eskişehir, Rize, Kütahya ve Çanakkale’den gelecek taleplere öncelik verecek. Lokasyon seçiminde belirli kriterlere uygunluk gerekiyor. Yer seçilirden o bölgede yaşayan insanların yeme içme alışkanlıkları, yaş ortalaması ve sosyoekonomik yapısına göre karar veriliyor. Şube açılması düşünülen yerin kira, personel giderleri ve buna benzer masrafları hesaplanarak kentin en iyi caddelerinde şubeler açılıyor.

Mado’nun 14 bin metrekaresi kapalı, 33 bin metrekarelik alan üzerinde kurulu bir üretim tesisi var. Üretim tesisinde bin 200 personel çalışıyor. Yaz sezonunda bu sayı 2 bine çıkıyor. Tesiste ISO ve HACCP gıda güvenliği standartlarına uygun şekilde üretim gerçekleştiriliyor. Şirket dondurmanın ana maddesi olan keçi sütünü kendine ait çiftlikten tedarik ediyor. Kahramanmaraş Ahir Dağı’nda 600 dönümlük arazi üzerine kurulan bu çiftlik için 6 milyon dolar yatırım yapılmış. 
Telefon: 0344 236 06 11
Web: mado.com.tr 

DİLEK PASTANESİ 
Üretim tesisi kuruyor 


Köklü bir geçmişe sahip olan Dilek Pastanesi, 2000 yılında radikal bir değişime imza atarak şubelerinde yemek servisi de yapmaya başladı. Bu tarz çok ilgi gördü. Şirket, yeni açtığı şubelerde pastane-kafe-restoran konseptini ön palana çıkardı. Şu sıralar yeni bir üretim tesisine taşınmaya hazırlanan şirket, bunun için 15 milyon dolarlık bir yatırıma hazırlanıyor. Ayrıca İstanbul Beyoğlu İstiklal Caddesi’ndeki şubesinin olduğu bina yıkılıp yeniden inşa ediliyor. Bu binanın teras katında A+ bir restoran açılacak. 

Dilek Pastanesi ortaklarından Cabir Yazıcı, franchising sistemiyle yeni şubeler açmaya devam edeceklerini söylüyor. Yeni açılacak şubeler için İstanbul’a öncelik verilecek. Yurtdışından gelecek franchise talepleri de değerlendiriliyor. Yeni açılacak şubeler için yaya trafiğinin işlek olduğu yoğun caddeler ya da AVM’ler tercih edilecek. Franchise giriş bedeli pastane-kafe konsepti için 20 bin, pastane-kafe-restoran konsepti için 30 bin dolar olarak belirlenmiş. Reklam katkı payı olarak cirodan yüzde 1 pay alınıyor. Ayrıca ciro üzerinden yüzde 2 sürekli franchise ödemesi olarak talep ediliyor. Ortalama işletme sermayesi ise 200 bin TL. Ancak bu rakam işletme büyüklüğüne göre artabiliyor. 
Dilek Pastanesi’nin üretim tesisi İstanbul İkitelli’de bulunuyor. Burada üretilen pastane ürünleri frigofrig araçlarla şubelere sevk ediliyor. Dilek Pastanesi’nde pastane ürünlerinin yanı sıra dünya mutfağından çeşitli yemeklerin sunulduğu restoran hizmeti de var. Restoran ürünleri ise merkezdeki ustalar tarafından hazırlanan reçetelerle şubelerdeki mutfaklarda hazırlanıyor. 
Telefon: 0212 671 70 34
E-posta: [email protected]
Web: dilek.com.tr

ÖZSÜT 
Yeni şubelerle büyüyecek


İlk şubesini 1991’de İzmir Alsancak'ta açan Özsüt, 1996’dan itibaren franchise sistemine geçerek şube sayısını hızla artırmaya başladı. Özsüt, franchising sistemiyle yeni şubeler açmaya devam ediyor. Tüm Özsüt mağazalarının dekoru, markanın mimari konseptine uygun olarak yapılıyor. Mimari proje, franchising sözleşmesi imzalandıktan sonra hazırlanıyor. Franchise sözleşme gereği, yatırım yapılacak bölgenin potansiyeline göre proje değişiyor. Hazırlanan projenin uygulanma maliyetleri franchise alana ait. Dekorasyon maliyetleri dükkanın büyüklüğüne göre değişiyor.

Büyükşehirlerde açılan yeni ana arterlerde ve şube olmayan illerde yeni şubeler açılacak. Özsüt’ün üretim tesisi İzmir’de bulunuyor. Markanın ürünleri, Türkiye genelindeki şubelere, İzmir'deki merkezden, sıcaklık kontrolü yapılabilen “data logger”ların kullanıldığı frigorifik araçlarla, soğuk zincir kırılmadan günlük olarak ulaştırılıyor. 
Telefon: 0232 877 00 11
E-posta: [email protected]
Web: www.ozsut.com.tr

KARAFIRIN 
33 yeni şube açacak


Uzun yıllar ekmek fırını olarak faaliyet gösteren şirket, 1992’de unlu mamuller ve pastacılık alanlarına geçişle yeni bir kimlik kazandı. Karafırın, bu tarihten itibaren hızlı bir şekilde büyüdü. Karafırın’ın halen 28 şubesi var. Bunların 14’ü franchising sistemiyle açılmış. Diğer 14 şube şirket tarafından işletiliyor. Önümüzdeki dönemde şube sayısını artırmayı hedefleyen Karafırın, franchise adaylarına pastane, pastane-kafe ve pastane-kafe-restoran olmak üzere farklı yatırım seçenekleri sunuyor. 
Karafırın, franchise giriş bedeli olarak, pastane konsepti için 25 bin dolar talep ediyor. Pastane-kafe konseptinin franchise bedeli ise 50 bin dolar olarak belirlenmiş. Sürekli franchise ödemesi olarak pastanelerden yüzde 2, pastane-kafe konseptlerinden ise yıllık cirodan yüzde 3 pay alınıyor. Pastaneler için en az 100, pastane-kafe konsepti içinde en az 150 metrekare büyüklüğünde bir işyeri gerekiyor. 
Telefon: 0212 696 69 91 
E-posta: [email protected]
Web: www.karafırın.com.tr

DEĞİRMEN PASTANELERİ 
1982’de ilk şubesini açtı 


Değirmen Pastaneleri, ilk mağazasını 1982’de İstanbul Fenerbahçe'de açtı. Firmanın halen İstanbul’da 34, Antalya’da iki ve Kocaeli’nde bir olmak üzere toplam 39 şubesi bulunuyor. Firma, franchising sistemiyle yeni şubeler açmaya devam ediyor. Değirmen Pastaneleri, franchising sistemiyle açılacak yeni şubeler için öncelikle İstanbul’dan gelecek talepleri değerlendiriyor. Mekanların yatırım tutarları bölge ve işyeri büyüklüğüne göre değişiyor. Her şubeden ortak reklam, broşür, katalog ve diğer destekler için ayda belirli bir miktarda ücret alınıyor. 
Telefon: 0216 315 61 14
E-posta: [email protected]
Web: www.degirmenpastaneleri.com

HAYAL PASTA
Kişiye özel pasta üretiyor


Hayal Pasta, 2006’da Ali Tüfekçi tarafından kurulmuş. Klasik pastane anlayışından farklı bir tarza sahip. Ali Tüfekçi, “Tamamen butik çalışıyoruz. Bize ulaşan müşteri istekleri doğrultusunda butik pastalar yapıyoruz. Ayrıca bebek, çocuk ve nişan-düğün gibi kategorilerde 600 çeşit pasta, cupcake ve cookie arasında seçilen tasarımları kısa sürede hazırlayabiliyoruz” diyor. Üretim, hijyenik şartlarda, ısısı dengelenmiş bir atölyede yapılıyor. Sipariş edilen ürünlerin tasarımı, müşterilerin kişisel zevki ve sevdiği renklere göre bire bir görüşülerek yapılıyor. Sipariş alındıktan sonra profesyonel heykeltıraş ve pasta dekor ustaları tarafından büyük bir titizlikle, tek tek el emeğiyle hazırlanıyor. 
İlk kez franchise vermeye hazırlanan Hayal Pasta, şu sıralar altyapı çalışmaları içinde. Bir Hayal Pasta mağazasının yatırım maliyeti 100 bin TL olarak belirlenmiş. Ayrıca 20 bin dolar franchise giriş bedeli talep ediliyor. Mağaza büyüklüğünün 40-50 metrekare arasında olması planlanıyor. İlk etapta açılacak şubeler için öncelik İstanbul’a verilmiş. Ancak İstanbul’a yakın illerden gelecek franchise taleplerine de sıcak bakılıyor. 
Telefon: 0212 288 78 78
E-posta: [email protected]
Web: www. hayalpasta.com

PAŞAFIRINI
700 çeşit ürünü var


Paşafırını Kurucu Ortağı Nedim Kaya, franchise başlangıç bedeli hariç, ilk yatırım tutarının 100 metrekare kapalı, 50 metrekare açık alan için 150 bin-175 bin dolar arasında değiştiğini söylüyor. Franchise giriş bedeli 30 bin dolar+KDV olarak belirlenmiş. Kaya’ya göre uygun bir lokasyonda açılan Paşafırını’nın aylık ciro potansiyeli 100-150 bin TL arasında değişiyor. Şirket franchise verirken öncelikle İstanbul’dan gelecek talepleri değerlendirecek. İstanbul’da belli bir sayıya ulaşıldıktan sonra Ankara, İzmir, Bursa, Kocaeli ve farklı illerde şubeler açılması planlanıyor. Marka, iddialı mimari konsepti ve zengin menüsüyle dikkat çekiyor. Firmanın şu anda dokuz şubesi var; 2014 sonunda şube sayısını 50’ye çıkarmayı hedefliyor. 

Paşafırını’nın öne çıkan bazı özellikleri var. 700 civarında ürünlerinin olması ve bunların hemen hepsinin ‘reçeteli’ olması bunlardan ilk akla gelenler. Ayrıca Ar-Ge’ye çok önem veriliyor. Şu aşamada, 150 yeni ürünün üzerinde çalışılıyor. Marka, geleneksel lezzetler yaşatılırken, dünya mutfağından seçkin tatları da menüye dahil ediyor ve ürünlerin formüllerini sır gibi saklıyor. Firma üretimini 160 kişilik ekibiyle, 700 metrekarelik imalathanesinde gerçekleştiriyor. Çok uzun zamandır da askıda ekmek projesine devam ediyor.
Telefon: 0850 480 72 72
Web: pasafirini.com.tr

DİVAN PASTANELERİ
Yurtdışında franchise verecek 


Divan Grubu bünyesinde faaliyet gösteren Divan Pastaneleri, kafe-pastane konseptinin öncü markalarından biri. Divan Grubu Satış ve Tedarik Zincirinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Güçlü Şeneler, halen 17 şube ile hizmet verdiklerini söylüyor. Firma, yeni şubeler açarak büyümeye devam edecek. Şu sıralar hazırlıkları devam eden Ankara’da bir, İstanbul’da dört şube açılmak üzere. Önümüzdeki beş yılda 20 şube açılması hedefleniyor. Yeni açılacak şubeler şirket tarafından işletilecek. Divan Pastaneleri’nin büyüme planları sadece yurtiçiyle sınırlı değil. Firma yabancı bir partnerle yurtdışında şubeleşme konusunda ciddi hazırlıklar içinde. Şirket yurtdışında franchising sistemiyle şubeler açacak. 

Divan Pastaneleri’nin Batum ve Bakü’de küçük birer şubesi var. Bunların yanı sıra Divan ürünleri dünyanın birçok ülkesine ihraç ediliyor. Harrods, Lafayette, Le Bon Marche gibi prestijli mağazalarda Divan’ın lokum, çikolata ve diğer ürünleri satılıyor. Firma büyüme planları doğrultusunda üretim kapasitesini de artırıyor. Firma bir süre sonra mevcut tesisinin altı kat büyüklüğünde yeni bir üretim tesisine taşınacak. 

Ersan Çıplak/Para Dergisi
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde