En pahalı Türkler takacak: 56 Bin TL

En pahalı Türkler takacak: 56 Bin TL

Apple’ın akıllı saati en ucuz 1.249 TL’ye satılacak. En pahalı model ise 56 bin TL. Yüksek vergiler sonrası en pahalı saati tüm dünyada Türk kullanıcılar alacak

En pahalı Türkler takacak: 56 Bin TL
16px
24px
22.07.2015 10:40
ABONE OLgoogle
Apple’ın merakla beklenen akıllı saati Watch, 31 Temmuz’da saat 07:01’den itibaren Türkiye’de satışa çıkıyor. Saatin, Watch, Sport ve Edition olmak üzere üç modeli bulunuyor. Watch Sport, 28 ve 42 mm’lik kasa seçenekleriyle 1.249 TL ve 1.399 TL fiyatla satışa sunulacak.

Watch modelinin 38 mm kasaya sahip modeli 1.999 TL, 42 mm kasa modeli de 2.149 TL olarak fiyatlandırıldı. 18 ayar sarı altın veya roze altın kasası bulunan Edition ise, 8 farklı model seçeneğine sahip. 38 mm’lik modeli 34 bin TL, 42 mm’lik modeli de 40 ve 50 bin TL’den satışa çıkıyor. 

Otomobil fiyatına...

En pahalı modeli ise kadınlara hitap eden 38 mm sarı altın kasa, modern tokalı parlak kırmızı kayış ve roze gri kayışlı oldu. Bu iki saatin fiyatı 56 bin TL. Saat, pek çok ülkeye göre daha pahalı fiyatlarla Türkiye’de satılacak. Buna Türkiye’deki yüksek vergi oranlarının neden olduğu belirtiliyor. Akıllı saatler ilk etapta, Apple’ın online mağazası ve Apple Store’lardan alınabilecek.

Mart ayında lanse edilen cihaz, 24 Nisan’da, ABD, Avustralya, Kanada, Çin, Fransa, Almanya, Hong Kong ve İngiltere’de satışa çıkmıştı. Bu ülkelerde satış fiyatı 329 dolardan başlayarak, 17 bin dolara kadar çıkıyor. Watch’un bir yıl içinde dünyada 14 milyonu aşkın adette satması bekleniyor. Piyasaya çıkışının ardından ikinci çeyrekte 4.2 milyona yakın sattığı tahmin ediliyor. 

Pil ömrü fazla

Watch, saat, kişisel ve doğrudan bir iletişim aygıtı ve sağlık ve fitness yardımcısı olarak konumlanıyor. 18 saatlik pil ömrü var. Akıllı saat, iPhone’la entegre şekilde kullanıcıların telefon görüşmesi yapmasını, mesaj almasını, sağlık ve fitness bilgilerini takip etmesini sağlayacak. Apple Pay’ın mobil cüzdanıyla entegre edilebiliyor.
 
26 milyonluk akıllı saat pazarı oluşacak  

 Dünyada 10’dan fazla akıllı saat üreticisinin bulunduğu sektörde, satış rakamları milyonları görmüş durumda. Smartwatch Group ve diğer araştırma firmalarının rakamlarına göre 2014 yılında bütün dünyada 6.8 milyon adet akıllı saat satışına ulaşıldı.

Henüz rakamsal olarak zayıf durumda olan sektöre, Samsung liderlik ediyor. Markanın Galaxy Gear modelinin 2014 yılı satışı 1 milyon 200 bin adet olarak gerçekleşti. İkinci durumdaki Pebble ise 700 bini yakaladı. Fitbit 600 bin, Sony’nin SmartWatch saatleri 550 bin, Lenovo 50 bin, LG G Watch 420 bin adetle yılı tamamladı. Apple Watch’la beraber bu rakamların ikiye katlanması bekleniyor. GFK’nın tahminlerine göre bu yıl satış rakamları 26 milyonu bulacak.

 Türkiye’de ise akıllı saatler beklenen ivmeyi yakalayamadı. Henüz sembolik satış rakamlarına ulaşılabildi. Bu düşük satış rakamlarında en büyük etken, ithalattaki sorunların çözülememesi. Sektör uzmanları, gümrük tarifeleri henüz belirlenmemiş olan akıllı saatlerin Türkiye’de satış potansiyelinin yüzde 4’ü kadar bile aşamadığını belirtiyor.
 
ABD’den 110 dolar yüksek
Ülke                  Fiyat ($)
ABD                    350
Hong Kong       355
Kanada             355
Japonya            355
Avustralya         385
Çin                     410
Almanya            420
Fransa               420
İngiltere             450
Türkiye              460
Sport modelinin vergi dahil fiyatı
 
Üretim maliyeti sadece 84 dolar

Apple’ın saati, 56 bin TL’lik en üst modelinin fiyatıyla dudakları uçuklatsa da bu fiyatlar üretim maliyetlerinin çok üzerinde olmasıyla dikkat çekiyor. Kullanılan parça maliyeti, parça başına işçilik ücreti dahil edilerek hesaplanan rakamlar ise bir hayli düşük. Türkiye’de 1.249 TL’den satışa çıkan Sport modelinin üretim maliyeti 84 dolar yani 218 TL olarak hesaplanıyor.
 
18 ayar altın, su geçirmiyor

En yüksek fiyatlı saat modeli olan 56 bin TL’lik Edition’ın özellikleri şöyle:
 18 ayar sarı altın 
 Safir kristal ekran
 Force touch özellikli retina ekran
 Dijital crown’la ekranda gezinmek mümkün
 Nabız sensörü, ivmeölçer ve jiroskop
 Bluetooth 4.0
 18 saate kadar pil ömrü
 Su geçirmez
 
56 bin TL’ye ne alınır?

Apple’un en pahalı modeli, fiyatı 56 bin TL olan Edition. Türkiye’de klasik kol saati pazarında bu fiyata, Tag Heuer, Rolex, Swatch, Maurice Lacroix, Philippe Patek gibi modeller alınabiliyor. Klasik saat üreticileri ise akıllı saatlerin rekabetine karşı yeni modellerini teknik özelliklerle donatıyorlar. 

Swatch bile var olan modellerine çip, NFC ve bluetooth özelliği ekliyor. Dünyada klasik saat sektörü 60 milyar dolarlık ve 100 milyon adetlik bir pazar. Türkiye pazarında ise yıllık ithalat hacmi adet bazında 13.5 milyon. Bunun 3.5 milyonu markalı, 10 milyonu ise işporta saatler. Cirosal olarak ise 1 milyar dolarlık büyüklüğü var. 

Hanife Baş/Milliyet
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde