En lüks kavga

En lüks kavga

Şubat ayında Hermes’in başına geçen Axel Dumas’ı zor günler bekliyor. Louis Vuitton’a karşı yargı cephesinde mücadele veren Dumas, 94 bin dolara daha çok timsah derisi tişört satmanın da yollarını arayacak.

En lüks kavga
16px
24px
30.11.2014 09:20
ABONE OLgoogle
Şubat ayında Hermes’in başına geçen Axel Dumas’ı zor günler bekliyor. Louis Vuitton’a karşı yargı cephesinde mücadele veren Dumas, 94 bin dolara daha çok timsah derisi tişört satmanın da yollarını arayacak.

94 bin dolara timsah derisi tişört, 1000 dolara kumsal havlusu... Hermes’i özetlemek için bu iki ürünü yeter. Hermes lüks pazarında parlayan yıldız. Şirket hisseleri 5 yılda yüzde 150’nin üzerinde değer kazandı. Dünyanın bu yıl sonunda lükse 276 milyar dolar para harcaması bekleniyor. Rekabetin bu kadar büyük olduğu bu pazarda Hermes’i 48 yaşındaki Axel Dumas yönetiyor.

Dumas, şirketin varislerinden ve 177 yıllık şirketin şubattan beri kaptanı. Başındaki en büyük sıkıntılardan biri Louis Vuitton ile Hermes arasındaki hisse kapışması. Şöyle ki... 2002’den bu yana Louis Vuitton’ın sahibi ve Fransa’nın en zengin ikinci insanı Bernard Arnault, Hermes hisselerini topluyor. 2010 yılına gelindiği zaman Arnault, “Elimdeki hisselerin toplamı yüzde 17’ye ulaştı. Artık başka şeyler konuşacağız” diyerek Hermes’i alma isteğini açıkladı. 2010’da Arnault’un yaptığı bu açıklamadan sonra Dumas ailesi, Hermes’in geleceğinin tehlikede olduğunu hissetti ve 50 hissedarla bir fon oluşturarak fonun adını H51 koydu. Axel Dumas’ın öncülüğünde oluşan bu fon aile üyelerinin 20 yıl içinde hisse satışına yasak koydu. 

Hermes ailesinin Arnault’un karşısında dağılması bekleniyordu. Fakat aile savaşacağı sinyalini verdi. Axel Dumas’tan önceki Hermes CEO’su Patrick Thomas bu olayı şöyle anlatıyor: Güzel bir kadını baştan çıkarmak istiyorsanız onu rahatsız etmeniz gerekir. Hermes ile Louis Vuitton arasında hisse devirleri konusunda pek çok dava bulunuyor. İşte şubatta Hermes’in CEO’su olan Axel Dumas’ın başını en çok derde sokacak iş bu. Arnault Hermes’te kendisine karşı kurulan yapılanmanın illegal olduğunu iddia ediyor.

Öyle bir dikiş atacaksın ki!

AXEL Dumas rekabetin ağır olduğu bir dönemde büyüyen bir şiketi devir aldı. Modada yeniliklere açık, “Geçmişi her zaman bilmeliyiz ama günümüzde yaşamalıyız, neden bazı ürünlerin modası 2 yılda geçerken bazıları 100 yıl yaşar” diyor. 10 yaşından beri terzilikle uğraşan Dumas işine çok bağlı, “Olay nasıl dikiş attığınız değil. İşi öyle bileceksiniz ki siz beyninizle dikişleri düşünmeden elleriniz doğru noktalara doğru iğneleri batırmaya başlayacak” açıklaması bunun kanıtı. 
Can Mumay/Hürriyet
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde