En hızlı 25 şirkete büyük fırsat

En hızlı 25 şirkete büyük fırsat

TEPAV ve TOBB'un işbirliğiyle yürütülen projeyle Türkiye'de ilk defa en hızlı büyüyen 25 şirket dünyaya açılma fırsatı yakalayacak.

En hızlı 25 şirkete büyük fırsat
16px
24px
28.08.2011 18:52
ABONE OLgoogle

ABD’nin Boston şehrinde Harvardlı profesörlerin başlattığı girişim programı Türkiye’nin en hızlı büyüyen 25 şirketine küresel dünyanın kapılarını açacak.

Türkiye’den TEPAV ve TOBB işbirliğiyle yürütülen ‘Türkiye 25 Projesi’ listesine girmeyi başaran şirketlerin yöneticileri Harvard Üniversitesi’nde liderlik eğitimi aldıktan sonra yurtdışında yabancı fonlar ve yatırımcılar önünde görücüye çıkacak.

Böylece şirketlerini yurtdışında duyurma, ilişkilerini güçlendirme ve yeni pazarlara açılma fırsatı bulacak.
Türkiye 25 Projesi Koordinatörü ve TEPAV Ekonomi Politikaları Analisti Ozan Acar 2007’den beri dünyanın en hızlı büyüyen şirketlerini yurtdışında yatırımcı ve fonlara tanıtmayı, küresel dünyada görünürlüğünü arttırmayı amaçlayan projenin Türkiye’de ilk defa uygulanacağını açıkladı. Acar şirketlere fırsat kapısını aralayacak projeye ilişkin soruları şöyle yanıtladı;

Türkiye 25 Projesi nasıl oluştu, TEPAV ile AllWorld Network nasıl bir araya geldi?

Önce biraz AllWorld Network’ten bahsetmek gerekli sanıyorum. AllWorld Network (AWN) ABD’nin Boston şehrinde Harvard İşletme Okulu profesörlerinden Michael Porter’ın öncülüğünde başlatılmış bir girişim. AWN, gelişmekte olan ülkelerdeki en hızlı büyüyen şirketleri içeren listeler açıklayarak, başarılı şirketlerin küresel arenadaki görünürlüğünü arttırmayı amaçlıyor. Halihazırda Suudi Arabistan, Bulgaristan, Güney Afrika, Hindistan, Lübnan, Pakistan, Romanya, Türkiye ve Ürdün’de operasyonlarını sürdürüyor. AllWorld Network yetkilileri Türkiye’de de benzer bir projeyi başlatmak istediklerini söyleyerek bizimle irtibata geçtiler. Ne yapmaya çalıştıklarını ilk dinlediğimizde Türkiye’de de uygulanabilir, uygulanması gereken bir model olduğunu düşündük. Daha sonra TEPAV’ın koordinasyonunda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun öncülüğünde, Türkiye’nin en hızlı büyüyen 25 şirketini belirlemek için Türkiye 25 Projesi’ni başlattık.

Projeye firmalar neden başvurmalı?

Bunun birçok nedeni var: Birincisi, bence en önemlisi görünürlük ayağı. Türkiye’deki başarılı şirketlerin varlığını Türkiye’de ve yurtdışında duyurmak son derece önemli. Projeyle başarısı tescillenmiş şirketlerin müşteri portföylerini genişletmeleri, yeni yatırım fırsatlarına daha kolay erişmeleri, tedarikçi ilişkilerinin gelişmesi söz konusu olacak. Yurtdışında, dünyanın her tarafında yatırım yapacak, şirket arayışında olan fonlar var.

Bu fonların dikkatini Türkiye 25 şirketlerine çekmek temel hedeflerden birisi. İkincisi, listeye giren şirketlerin küresel bağlantılarını güçlendirmeyi amaçlıyoruz. Türkiye’nin küresel ekonomiye entegrasyonu önemli ölçüde yurtdışında adını duyurabilmeyi başarabilmiş şirketler sayesinde oluyor. İşte biz bu gibi şirketlerin sayısının artmasına katkı sunmayı amaçlıyoruz. Türkiye 25 şirketlerinin diğer ülkelerdeki AllWorld Network şirketleriyle ortak bir iletişim ağının parçası haline gelmeleri son derece önemli. Bu sayede, Türkiye 25 finalistleri, yeni pazarlara açılırken doğru ortaklıklar kurma ve bilgiye erişim gibi konularda önemli avantajlar elde edecekler.

Harvard’da eğitim

Başarılı şirketlerin diğer ülkelerdeki hızlı büyüyen şirketlerle olan ilişkilerini geliştirebilecekleri çok sayıda organizasyon düzenleyeceğiz. Amman’da kasım ayında Arap ülkeleri, Pakistan ve Türkiye’den yaklaşık 600 hızlı büyüyen şirketin katılacağı büyük bir organizasyon gerçekleştirilecek. Daha sonra Türkiye 25 şirketlerinin yöneticilerini Harvard Üniversitesi’nde 4 günlük bir liderlik eğitimi fırsatı bekliyor. Harvard’da dünyanın önde gelen işletme yönetimi profesörleri ve başarılı girişimcilerinin konuşmalarını dinleme fırsatı yakalayacaklar.

Tüm firmalar başvuruda bulunabilecek mi? Başvuru süreci nasıl işleyecek?

Firmalar için bazı başvuru kriterleri bulunuyor: 2008’de en az 100 bin, 2010’da ise 500 bin dolar ciro düzeyini yakalayan şirketler mali müşavir tarafından onaylanmış finansal tablolarıyla birlikte Türkiye 25 listesinde yer almak üzere başvurabilirler. Başvuracak şirketlerin 2010’da en az 10 tam zamanlı istihdama ulaşmaları da gerekiyor.

Bağımsız, kâr etmeyi amaçlayan, halka açık olmayan tüm özel sektör kuruluşlarının başvuruları kabul edilecek. Kapsam dışı olanlar ise holdingler, kamu payının yüzde 50’den fazla olduğu şirketler, franchise işletmeleri, oto galerileri, bankalar, elektrik ve su gibi altyapı hizmet sağlayıcıları ve yurtdışında yerleşik bir kuruluşun Türkiye şubesi olarak faaliyet gösterenler. Ancak bir holdinge bağlı olup bağımsız bir yönetim yapısına sahip şirketler de başvurabilirler. Başvurular www.allworldlive.com/eurasia-500 internet adresinden ücretsiz olarak yapılabiliyor. Son başvuru tarihi ise 3 Ekim 2011 olarak belirlendi.

Şu ana kadar gelen başvurulara ilişkin gözlemleriniz neler? Türkiye’de firmalar büyümeyi sürdürüyor mu?

2008-2010, Türkiye ekonomisi için pek parlak bir dönem değil. Bu dönemde milli gelir yıllık ortalama yüzde 1,6 düzeyinde büyüdü. 2008’in büyük bir bölümünde işler yolundaydı, ancak 2009’da küresel krizin etkilerini şiddetli bir biçimde hissettik. 2010’daki büyüme ise 2009’daki kayıpların telafisi gibi değerlendirilebilir. Yani 2008-2010 büyüme performansı için kötü bir dönemdi diyebiliriz. Ancak proje kapsamında krize rağmen son derece başarılı bir biçimde işlerini geliştirebilen şirketlerin varlığından haberdar olduk. Böyle şirketlerin sayılarının bu kadar çok olduğunu görmek oldukça sevindirici. Türkiye’nin dört bir tarafından çok sayıda sektörden başvurular geldi. Yazılım, inşaat, tekstil, mobilya, plastik, kimya, demir-çelik başvuran sektörler arasında... Şimdiye kadar başvuran şirketlerin büyüme ortalaması yıllık yüzde 50’ler düzeyinde. İlk 25’te yer alan şirketlerde bu oran daha yukarılara doğru çıkıyor. Ekim ayı içerisinde başarılı şirketleri kamuoyuyla paylaşmayı hedefliyoruz. Türkiye 25 büyüme ortalamasını ve listede yer alan şirketlerin başarı hikâyelerini ödül töreninde duyuracağız.

ALLWORLD NETWORK NEDİR?

AllWorld Network (AWN) ABD’nin Boston şehrinde Harvard İşletme Okulu profesörlerinden Michael Porter’ın öncülüğünde 2007 yılında başlatılmış bir girişim. AWN, gelişmekte olan ülkelerdeki en hızlı büyüyen şirketleri içeren listeler açıklayarak, başarılı şirketlerin küresel arenadaki görünürlüğünü arttırmayı amaçlıyor. Halihazırda Suudi Arabistan, Bulgaristan, Güney Afrika, Hindistan, Lübnan, Pakistan, Romanya, Türkiye ve Ürdün’de operasyonlarını sürdürüyor.

GİRİŞİMCİLİK TEPAV’IN DA ÖNCELİĞİ

Proje koordinatörü Acar aynı zamanda TEPAV Ekonomi Politikaları Analisti. Acar girişimciliğin TEPAV’ın da öncelik ilgi alanlarından olduğunu belirterek TEPAV’ın projelerine ilişkin şu bilgileri verdi: “TEPAV Girişimcilik Enstitüsü’nde girişimcilere işletme yönetimi, finansman, pazarlama gibi alanlarda eğitim veriyoruz. Faaliyetlerimizde TOBB’un Genç ve Kadın Girişimciler Kurulları ile işbirliği içindeyiz. Bu yıl, TOBB Girişim Sermayesi Sektör Meclisi’nin kurulmasına destek vererek girişimciliğin finansmanı alanında da faaliyete başladık. Bu meclisin danışmanlığını yapıyoruz. Ayrıca, Amerikan Dışişleri Bakanlığı’nın geçen yıl Mısır ve Endonezya’da başlattığı, Küresel Girişimcilik Programı’nın Türkiye ayağına başladık. Önümüzdeki aylarda Amerikan meslek yatırımcı ve girişimcilerinden oluşan 20 kişilik delegasyonu Türkiye’ye getireceğiz. Ayrıca birçok alanda Amerikalılarla işbirliği yapıyoruz. Bu programda hem Intel, CISCO, Google, Endavor gibi Amerikalı hem de Turkcell gibi yerli ortaklarla çalışıyoruz.”

KİMLER BAŞVURABİLİR?
* 2008’de en az 100.000, 2010’da ise 500.000 dolar ciro düzeyini yakalayan şirketler mali müşavir tarafın-dan onaylanmış finansal tablolarıyla başvurabilirler.

* Başvuracak şirketlerin 2010 yılında en az 10 tam zamanlı istihdama ulaşmaları da şart.

* Bağımsız, kâr etmeyi amaçlayan, halka açık olmayan tüm özel sektör kuruluşlarının başvuruları kabul edilecek.

* Bir holdinge bağlı olup bağımsız bir yönetim yapısına sahip şirketler de başvurabilirler.

ŞİRKETLER NE KAZANACAK?
* Başarılı şirketler diğer ülkelerdeki hızlı büyüyen şirketlerle olan ilişkilerini geliştirebilecekleri çok sayıda organizasyona katılacak.

* Amman’da kasımda Arap ülkeleri, Pakistan ve Türkiye’den yaklaşık 600 hızlı büyüyen şirketin katılacağı büyük bir toplantı gerçekleştirilecek.

* Türkiye’den 25 şirketin yöneticileri Harvard Üniversitesi’nde 4 günlük lider-lik eğitimi fırsatı kazanacak.

* Harvard’da dünyanın önde gelen işletme yönetimi profesörleri ve başarılı girişimcilerinin konuşmalarını dinleme fırsatı yakalayacaklar.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde