En çok parayı veren Başkent'i alır

En çok parayı veren Başkent'i alır

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek,14 Mart'ta yapılacak olan Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş'nin ihalesi hakkında bilgi verdi..

En çok parayı veren Başkent'i alır
16px
24px
11.03.2008 13:43
ABONE OLgoogle

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, 14 Mart'ta yapılacak olan Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş'nin ihalesine şartlara uygun her firmanın katılabileceğini belirterek, "Bu ihaleyi en yüksek parayı veren firma kazanır" dedi. Gökçek, ihaleden gelecek kaynağı ulaşım, su ve altyapı işlerine harcanacağını söyledi.

Altınpark Belediye Evi'nde basın toplantısı düzenleyerek, Başkent Doğalgaz İhalesi hakkında bilgiler veren Gökçek, şu ana kadar 17 firmanın bilgi odasına girdiğini kaydetti.

Başkentgaz'ın, toplam 1 milyon 39 bin abonesi olduğunu, bunun 54 bininin 4 ay içinde arttığını hatırlatan Gökçek, abone sayısının artabileceğine dikkat çekti. Gökçek, Başkentgaz'ın 1 milyar 478 milyon metreküpü serbest, 1 milyar 730 milyon metreküpü normal abone tüketimi olmak üzere, yıllık toplam 3 milyar 158 milyon metreküp hacme sahip olduğunu belirtti. Gökçek, yapılan hesaplamalara göre, bu rakamın 10 yılda 60 milyar metreküpe, 30 yılda ise 250 milyar metreküpe çıkacağına işaret etti.

Başkentgaz ihalesinin, Ankara'nın gaz çeşitliliğine kavuşması açısından da önemli olduğunu kaydeden Gökçek, ihaleyi kazanacak firmanın, dağıtımın yanında kendi gazını getirmesiyle birlikte buradan kar elde edilebileceğini söyledi.

Gökçek, Botaş ile ihtilaflı oldukları Suez Şirketinin işlettiği Baymina'nın da tüketimini de Danıştay'ın yürütme kararıyla Başkentgaz içerisine aldıklarını belirtti.

İhalesine, şartlara uygun tüm firmaların katılabileceğini ifade eden Gökçek, "Bu ihaleyi en yüksek parayı veren firma alır. Katılımcı firmalar bol para ile gelirsinler. Gönül rahatlığıyla gelsinler. İhalemiz basının önünde şeffaf şekilde yapılacaktır. İhale ile bazı dedikolar çıkartılıyor. Bunlar bazı firmalarca kendilerine avantaj kazandırmak için kastten çıkarılan dedikodular" diye konuştu.

Gökçek, 14 Mart'ta yapılacak ihalenin şekline ilişkin ise şu bilgileri verdi: "İhalede teklif zarflarına göre yüzde 20'si elenecek. Yani 10 firma katılacaksa bunun 2'si elenecek. Kalan firmalar ise ihale komisyonu karar verecek. Eğer komisyon isterse tekrar teklif alıp eleyecek. İhale komisyonu il encümenleri arasından oluşturulacak. İhale aynı gün sonaerecek. İhale sonucu Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu ve Rekabet Kurumu onayına gönderilecek. Bİzim hesaplarımıza göre tüm bu süre iki ay sürebilir."

İhaleden gelecek kaynağın ulaşım, su ve altyapı işlerine harcanacağını kaydeden Gökçek, bu gelecek paradan 660 milyon YTL Botaş, 300 milyon dolar Hazine'nin olmak üzere toplam 850 milyon dolar kamu borcunun ödeneceğini belirtti.

İhaleye hiçbir Ortadoğulu şirketin katılmamasından dolayı üzüntü duyduğunu ifade eden Gökçek, ihaleye katılımcılar arasında Gaz De France'ın olmasını ise "İhaleye şartlara uygun herkes girebilir. Benim kişisel fikrimle Ankara'nın menfaatlerini karıştıramayız" diye değerlendirdi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde