En çok parayı faizler düşükken kazanıyoruz

En çok parayı faizler düşükken kazanıyoruz

Merkez Bankası’nın faizi 50 baz puan düşürmesi bankacıları da memnun etmedi. TBB Başkanı Aydın, “Merkez Bankası’nın araç bağımsızlığına bir şey demiyoruz ama bizim de söyleyeceklerimiz var” dedi.

En çok parayı faizler düşükken kazanıyoruz
16px
24px
23.01.2015 08:40
ABONE OLgoogle
Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, “Biz en çok parayı büyümenin yüksek olduğu ve faizlerin aşağıda olduğu dönemlerde kazanıyoruz” dedi.

Türkiye ekonomisi ve bankacılık sektöründeki gelişmeleri değerlendirmek amacıyla Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu üyelerinin de hazır bulunduğu sohbet toplantısında konuşan Aydın, finansal sektörde olabildiğince reformlar yapıldığını vurgulayarak,  “Şimdi reform sırasının reel sektöre geldiğini düşünüyoruz” ifadesini kullandı. Bir soru üzerine, Merkez Bankası’nın uygulamalarının tartışılmasını doğal bulduklarını ifade eden Aydın, “(FED eski Başkanı) Bernanke de tartışılıyor. Herkes görüşünü söyleyecek. Merkez Bankası’nın araç bağımsızlığına bir şey demiyoruz ama bu ülkede yaşayanların bu ülkede olup bitenle ilgili elbette bizim de söyleyeceklerimiz var” dedi.  Aydın, “KOBİ kredilerinde yeniden yapılanma olacak mı? Takipteki kredilerde artış bekliyor musunuz? şeklindeki soruyu da şöyle yanıtladı: “Büyümenin daraldığı bir dönemde elbette kredilerde sıkıntı olabilir. Kredi faizlerinin yukarıda olduğu bir dönemde kredi kalitesinde bir düşme olur. Onun için faizler aşağı yönlü olursa bu bankacılar için lehte bir durumdur. Biz en çok parayı büyümenin yüksek olduğu ve faizlerin aşağıda olduğu dönemlerde kazanıyoruz.”    
      
Zimmetle ilgili düzenlemeden rahatsızlığını tekrarlayan Hüseyin Aydın, “Hiç hayatında ticaret yapmamış bir banka denetçisine bunun hesabını vermek istemiyoruz” dedi.     
 
Sürdürülebilir düşük faiz ortamı istiyoruz 
 
AKBANK Genel Müdür Yardımcısı Kerim Rota, sohbet toplantısında bir soru üzerine, bankacıların faizlerin düşük olmasını istediğini, ancak asıl istenilenin sürdürülebilir bir düşük faiz ortamı olduğuna dikkati çekerek, “Faizlerin bugün 3 puan düştükten sonra 4 ay sonra 5 puan çıktığı bir ortam ne bankalara ne tüketicilere ne de reel sektöre yansıyor” diye konuştu. 
 
Merkez faizdeki alanı kullanmada cesur olmalı
 
Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, “Merkez Bankası’nın yılın ilk altı ayı içinde petrol fiyatları kaynaklı, gıda fiyatları  kaynaklı ve kurdan da bunları nötralize edici bir etki gelmezse oluşabilecek alanı, proaktif olarak kullanabilme kararlılığı yönünde cesur olması lazım” dedi. Adnan Bali, “Son dönemdeki faiz tartışmaları, Merkez Bankası’na yapılan ‘faiz indir’ çağrısı ve 50 baz puanlık faiz indiriminin yeterli bulunmamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusu üzerine, gerek petrol fiyatlarındaki sert düşüşün etkisi ve gerekse yine son dönemde gıda fiyatlarındaki gerilemenin enflasyon üzerindeki bekleyişleri bir miktar aşağı çektiğine işaret etti. Bu durumda Merkez Bankası’nın geçmiş dönemdeki gördüğü ihtiyaçla belli belirsizlikleri de fiyatlayacak şekilde yapmış olduğu faiz yükseltiminin bir miktar düşürülebilmesi için alan oluştuğu kanaatini dile getiren Bali, “Merkez Bankası enflasyon verisinde ifade ettiğim olumlu gidişatın teyidini görerek gitmek isteyecektir. 50 baz puanlık yapılan hareketin de bu yönde bir hareket olduğunu düşünüyorum” dedi. Faizde yaratılabilecek alanın kullanılmasında “cesur olmak” gerektiğini belirten Bali, “cesur olmak” ifadesini, “Nasıl faizi yukarıya çıkartmak konusunda gerekli kararlılığı gösteriyoruz,   oluşabilecek alanı da proaktif kullanabilme kararlılığı o yönde de olmalıdır” şeklinde anlaşılmasını istedi. 
 
Bernanke için çok daha fazlası söylendi    
 
TÜRK Ekonomi Bankası (TEB) Genel Müdürü Ümit Leblebici, Merkez Bankası’nın bağımsızlığının tehdit altında olduğunu düşünmüyorum. Dünyanın her tarafında bir tek  bankalarla ilgili konuşulur o da merkez bankaları. Bernanke hakkında ABD’de konuşulanlara bakarsanız çok daha fazlasını duyarsınız. Benzer baskılar orada da olur” dedi.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde