En çok para harcayan iki turistten biri avcı

En çok para harcayan iki turistten biri avcı

Ala Sarsılmaz, av turizminin sezonunun çok uzun olduğunu belirterek, "Dünyada en çok para harcayan iki turistten birisi av turistidri" diyor

En çok para harcayan iki turistten biri avcı
16px
24px
23.11.2014 07:31
ABONE OLgoogle
Türkiye Atıcılık ve Avcılık Federasyonu'nun ilk kadın başkanı olan Nur Ala Sarsılmaz, 91 yıllık geçmişi olan kurumda 2012'de yapılan seçimi erkek rakibine karşı kazandı. Sarsılmaz'ın ailesi 133 yıldır silah üretimiyle ilgileniyor.

2000 yılında vefat eden babası Sarsılmaz Aliş'in kurduğu Sarsılmaz Silah Sanayi, hafif silah üretiminde Avrupa'nın ilk üç firmasından biri. Avrupa'nın en büyük entegre silah tesisini Düzce'de kuran Sarsılmaz'ın fabrikası yıllık 250 bin adet üretim yapıyor. Şirket, Türk Silahlı Kuvvetleri, Emniyet Genel Müdürlüğü ve New York Emniyet Müdürlüğü'nün hafif silah ihtiyacını karşılayan en büyük tedarikçi. 

AVCILIK SPOR OLARAK ALGILANMALI 

Türkiye'de atıcılık ve avcılığın bir spor olarak algılanması için çalışmalar yürüten federasyon başkanı Nur Ala Sarsılmaz ile hedeflerini konuştuk. 

 Kadınla silah yan yana gelmez algısı vardır... Bu algıyı nasıl değiştirdiniz? 
21 yıl önce ilk pompalı tüfek "Baba"yı çıkardığımızda kızıma hamileydim. O zaman bile şirkette çalışıyordum. Silah bana göre hiç de soğuk değil. Hatta çok da sıcak bir nesne diyebilirim. Benim amacım bu algıyı değiştirmek ve insanların dışarıda atış yapmasını engellemek. Rastgele silah kullanılmaz. Silah poligonda kullanılır. 

 Peki bunu nasıl anlatacaksınız? 
Federasyon olarak üniversitelerle işbirliği yapmaya başladık. Üniversitelerimizde atıcılık ve paintball kulüplerinin kurulmasına destek vereceğiz. İlk olarak Gaziantep'teki Hasan Kalyoncu Üniversitesi'nde antrenörlük eğitimi verilmesi için çalışmalara başladık. Önce bir poligon yapılacak. Orada bir bölüm açmak için çalışıyoruz. Bu da ilk olacak. Hiçbir üniversitemizde atıcılık bölümü yok. Önce kulüp, ardından bölüm açılacak. 

 Dünya Merkezi'ni Türkiye'ye getirmekle meşgul olduğunuzu duydum. Doğru mu? 
Aralık ayında Dünya Avcılık ve Atıcılık Federasyonu seçimleri olacak. Kuveyt de aday. Biz de onların tarafında olmayı kabul ettik. Dünya merkez bürosunun Türkiye'de açılmasını arzu ettiğimizi ilettik. Türkiye'de hiçbir federasyonun dünya merkezi yok. Olursa bu bir ilk olacak. 

AV TURİZMİNİN GELİŞMESİ ŞART

 Avcılık turizminin geliştirilmesi için neler yapacaksınız? 
Türkiye'de avcılık hak ettiği yerde değil. Bunun geliştirilmesi konusunda Orman Bakanlığı ile beraber çalışmalara başladık. Türkiye meyveli ormanlarını kaybediyor, dolayısıyla kuşlar, av hayvanları yetişmiyor. Bunun yerine ormanlara daha çok meyvesiz ağaçlar dikiliyor. Dünyada en çok para harcayan iki turistten birisi av turistidir, onlar daha zengindir. Çevreciler bize karşı. Peki, kraliçe Elizabeth'i dünya çevreci olarak bilmez mi? Kraliyet ailesi en büyük avcı. Av turizmi sezonu en uzun turizmdir. Turist yediğinin içtiğinin dışında zevklerine de para harcar. 

 Potansiyel iller hangileri? 
Her yerde mümkün. Mesela Konya'da yaban koyunu var, dünyada iyi bir avcı olması için koleksiyonlarında olması gerekiyor. Bunu av turizmine çevirebiliriz, bu bizim elimizde olan bir şey. Av turizmini canlandırsak inanılmaz bir turizm geliri elde ederiz. 

 Neden olmuyor? 
Bir kere ava karşı antipati yaratılmış durumda. Avcılar sanki hayvanları öldürüp yok ediyor. Tam tersi, avcılar hayvanların çoğalmasını sağlar. Ama eğitimli yani gerçek avcılardan bahsediyorum, rastgele eline tüfek alanları söylemiyorum. Onların da önleri kesiliyor. 

MADALYA SAYISINDA PATLAMA YAŞANDI

Federasyonun 90'ıncı kuruluş yıldönümü olan 2013'te alınan madalyalara dikkat çeken Sarsılmaz, "Hiç almadığımız kadar çok madalya aldık. Akdeniz Oyunları'nda ilk defa beş madalya kazandık. İki altın, iki bronz, bir de gümüşümüz var. Avrupa'daki yarışmalarda ise dokuz madalya kazandık. Gençler atıcılığı bir spor olarak gördüğünde daha çok sporcumuz olacak, yetenekler ortaya çıkacak. Uluslararası yarışmalarda ve olimpiyatlarda madalya şansımız artacak" dedi. 
Sinan Özedincik/Sabah
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde