En çok döviz sevdalısı il neresi?

En çok döviz sevdalısı il neresi?

'Döviz sevdalısı Türkler'in en çok bulunduğu bölge İç Anadolu, il ise ..

En çok döviz sevdalısı il neresi?
16px
24px
26.08.2010 06:29
ABONE OLgoogle

BDDK'nın mevduat haritası, Türkiye'nin en dövizci illerinin İç Anadolu'da olduğuna işaret ediyor. Döviz sevdası en yüksek il Aksaray. İldeki mevduatın % 60'ı döviz. Aksaray'ı; Nevşehir, Kırşehir, Yozgat, Kayseri izliyor

Türk halkı enflasyon dönemlerinden gelen alışkanlıkla dövize yatırım yapmayı sever. Bu tutumunu kriz dönemlerinde bile terketmeyen 'döviz sevdalısı Türkler'in en çok bulunduğu bölge İç Anadolu, il ise Aksaray'mış. Bunu biz değil Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verileri söylüyor. BDDK verileri Türkiye'de bulunan milyoner sayısının 6 ayda 950 kişi arttığını, borcu en seven şehrin Ankara olduğunu da rakamlarıyla ortaya koyuyor.

BDDK, bir süredir bankacılık verilerinden bazılarını Türkiye haritası üzerinde interaktif olarak veriyor. Harita bize Haziran 2010 itibariyle Türkiye'de tasarruf mevduatının 335 milyar liraya ulaştığını gösteriyor. Bunun 99.2 milyar lirası yani yüzde 29.6'sı döviz tevdiat hesabı (DTH). Ancak dövizde ilginç kompozisyonu İstanbul değil İç Anadolu çiziyor. Verilere göre, İç Anadolu'nun 5 ili; Aksaray, Nevşehir, Kırşehir, Yozgat ve Kayseri deyim yerindeyse iyi günde kötü günde dövizden vazgeçmiyor. Bu iller, mevduatların yüzde 50-60 arasındaki kısmını dövizde saklıyor. BDDK verileri ve bizim yaptığımız basit hesaba göre, Aksaray halkı yaklaşık 1.2 milyar liralık mevduatının 700 milyon lirasını bir başka deyişle yüzde 60'ını dövizde tutuyor. Oran Nevşehir'de yüzde 52.5, Kırşehir'de yüzde 52.2, Yozgat'ta yüzde 52.1 ve Kayseri'de yüzde 46.6.

KRİZDE VAZGEÇMEDİLER

Bu 5 il krizde de dünyada işlerin en iyi gittiği dönemde de dövizden vazgeçmemiş. Verilere göre, 2007'de oranlar daha yüksek ve yüzde 55-65 arasında değişiyor. Krizin en yüksek seviyede olduğu 2008'in sonunda ise: Lider yine Aksaray, oranlar da 49-62 arasında değişiyor. Bu illere diğer bölgelerden yaklaşan tek il ise Bayburt. "Karadenizli Bayburt" ta toplam mevduatın DTH'ye oranı yüzde 46.2 ile Kayseri'nin hemen altında. Listenin ilk sıralarındakilerin birçoğu yine İç Anadolu'dan...

Mevduattan aslan payı - doğal olarakİstanbul'da. İstanbul'daki mevduat içinde DTH'nin payı yüzde 34. Ankara'da ise yüzde 27.6 ile ortalamanın altında. TL'ye en çok güvenen iller ise Doğu'da. Ancak bu şehirlerde mevduatın çok düşük olduğu unutulmamalı. Özetle, işlerin iyi ya da kötü gittiği her dönemde İç Anadolu dolar-eurodan vazgeçmiyor. Oransal olarak bu bölgeye giden bankalar daha çok döviz cinsi mevduatı daha rahat topluyor.

Milyoner sayısı 950 kişi arttı

Türkiye'nin milyoner sayısı da soluksuz artışını sürdürüyor. Verilere göre, Haziran 2010 itibariyle Türk bankalarında 32 bin 60 kişinin milyon liranın üzerinde mevduatı var. Bunların 31 bin 190'ı Türkiye'de yaşıyor, kalan 870 kişinin hesabı ise yurtdışında. Türkiye'de yerleşiklerin açtırdığı hesaplar 2009 sonundan bu yana 950 kişi artarken yurtdışı yerleşik milyonerlerin sayısı 70 azaldı. Verilerin açıklanmaya başladığı 2005'te milyoner sayısı yaklaşık 12 bin kişiydi. O dönemden Haziran 2010'a dek milyonerler 2.7 kat artmış.

Memur şehri Ankara'nın borcu mevduatını aşıyor

Kişi başına veriler memur şehri Ankara'nın borcunun gelirini aştığını gösteriyor. BDDK verilerine göre kişi başına mevduat Ankara'da 7 bin 323 lirayken kredi borcu 11 bin 714 lira. Ankaralı'nın tasarrufu ile bankalara yaptığı borçlanma arasında 4 bin 391 liralık açık var. İstanbul ise 11 bin liralık mevduatı 13 bin liralık kişi başına kredisi ve 2 bin lira mevduat kredi arasındaki farkla dördüncü sırada yer alıyor.

Tarık Yılmaz/Sabah

 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde