Emlak Konut ihaleleri arsa fiyatlarını patlattı

Emlak Konut ihaleleri arsa fiyatlarını patlattı

Geçen hafta Emlak Konut GYO tarafından gerçekleştirilen ihalelere katılan müteahhitler, rekabetin dozunu kaçırınca metrekare fiyatlarında doğal olmayan bir şişkinlik ve fiyat artışı yaşandı.

Emlak Konut ihaleleri arsa fiyatlarını patlattı
16px
24px
25.03.2015 14:17
ABONE OLgoogle
Seçim dönemine kadar yapılan ihalelerle piyasaya 10 milyar liralık para girişi olacağını söyleyen Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, “İstinye ihalesi 3,6, Kayabaşı 5. Etap ise 1 milyar liralık gelir elde getirecek. 5-6 ihalenin daha hazırlığındayız. Bizim payımız da 3-3,5 milyar olur diye düşünüyoruz.” dedi. Yeni ihale hazırlığında olduklarının sinyallerini veren Kurum’a göre ihalelerin oluşturduğu iş hacmiyle 250 sektör hareketlenecek. Ancak sektör oyuncuları Emlak Konut GYO’nun, ihaleler ile arsa fiyatlarında artışı sürüklemesi konut zammını da beraberinde getirecek.

Ayrıca Türkiye’de geçen yıl üretimi bitirilen 766 bin yeni konutun sadece 541 bini için oturum izni alınması, yani 2014’te inşası tamamlanan 100 konutun, 71’inin satılması akla bir ihtimal daha getiriyor. Sektör oyuncularına göre söz konusu ihalelerdeki metrekare fiyatlarının mevcut projelerdeki fiyatların çok üzerinde gerçekleşmesi; enflasyon, demir, çimento gibi temel girdilerdeki fiyat artışlarını zorlukla dizginleyen inşaat firmalarının öteledikleri zamları tekrardan gündeme alacaklarına işaret ediyor. İstinye ve Başakşehir’deki ihalelerine katılan Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, “Gerçekleşen her iki ihalede ortaya çıkan metrekare fiyatları, İstanbul’da mevcut projelerdeki fiyatların çok üzerinde çıktı. Ortaya çıkan rakamlar, Emlak Konut’un orta ve alt gelir grubunu konut sahibi yapabilmesi için iyi bir kaynak olarak görülebilir. Bölgede bugüne kadar çok uygun fiyattan daire almış olanlar yüksek prim elde edebilir. Ancak diğer yandan daha yolun başındaki bir projede oluşan bu yüksek fiyat, bitmek üzere olan veya satışı tamamlanmamış projelerdeki metrekare fiyatlarının artışına neden olacak. Satışları devam eden proje sahibi firmalar –fiyatlarımız çok düşük kaldı. Bunları artıralım- diye düşünüp zam yapmaya başlayacak.” uyarısında bulundu.

Ekonomist Alaattin Aktaş da önceki ay kaleme aldığı analizinde 2015’te yapı ruhsatlarında yüzde 15-20 bandında bir artış olacağını öngörerek, “Yani bu yıl 880 bin ile 920 bin arasında dairenin izin belgesi alınacak. Bu konutların en fazla 700 bini satılır. Yani stoka 200 bin konut daha ekleyeceğiz.” diyerek sektörde bir şeylerin değişmesi gerektiğine işaret etmişti. Zaman
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde