Emlak Bankası sürprizi: Geri mi dönüyor?

Emlak Bankası sürprizi: Geri mi dönüyor?

Tahsilattakibaşarı sonrasında Emlak Bankası’nda sürpriz bir hazırlık varmış..

Emlak Bankası sürprizi: Geri mi dönüyor?
16px
24px
09.10.2015 14:08
ABONE OLgoogle
Emlak Bankası, Türk bankacılık tarihinde önemli bir yere sahiptir. Hafızalarımızı tazelemek açısından bankanın geçmişinden biraz bahsedelim. Banka, halkın inşaat teşebbüslerini desteklemek, gerekli kredileri sağlamak ve yetim haklarını korumak amacıyla Atatürk’ün talimatları doğrultusunda 3 Haziran 1926 tarihinde ‘Emlak ve Eytam Bankası’ adı altında kuruldu. Diğer bankalardan ayırt edici özelliği, gayrimenkul ipoteği karşılığında borç para veren bir kamu bankası olmasıydı.

Gayrimenkul alanındaki ilk projesi Ankara’da 1946’da tamamlanan 434 konutluk Saraçoğlu Mahallesi’dir. 1 Eylül 1946 tarihinde 110 milyon TL sermaye ile Türkiye Emlak Kredi Bankası Anonim Ortaklığı kuruldu. Türkiye Emlak Kredi Bankası 1988 yılına değin çalışmalarını sürdürdü. Geçen 42 yıllık süre içerisinde Banka Türkiye’nin gerek konut, gerekse ticari bankacılık sektörüne imzasını attı. İnşa ettiği çağdaş konutlar, vermiş olduğu konut ve ticari krediler ve tüm bankacılık hizmetleri ile sektördeki yerini aldı. Bu dönemin en önemli uygulamaları; Ankara Yenimahalle ve Telsizler, İstanbul Levent, Koşuyolu, Emekli Subay Evleri, Ataköy, İzmir Denizbostanlısı, Edirne Mimar Sinan, Eskişehir Yunuskent, Urfa, Çankırı ve Diyarbakır konutlarıdır. Kendi döneminin en prestijli ve planlı konutlarını üretti. Emlak Bankası Türkiye’nin kurumsal logo çalışması yapan ilk kurumlarından biri olarak da dikkat çekti. 

Banka 2001 krizinden sonra Ziraat Bankası’nın emlak şubesi olarak hizmet vermeye başladı. Yine aynı yıl Türkiye Emlak Bankası Anonim Şirketi’nin bankacılık işlemleri yapma ve mevduat kabul etme yetkisi sona ererek tasfiye haline girdi. Tasfiye ekibinin başında bir dönem Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu Başkanlığı yapan Zeki Sayın bulunuyor. Zeki Sayın ve ekibi halen bankanın tasfiye sürecini yürütüyor. Bankanın yaklaşık 2 milyar TL civarındaki takipteki alacaklarının yarısından fazlası tahsil edilmiş. 900 milyon TL civarında bir alacak kalmış. Tahsilattaki bu başarı vergi rekortmenleri listesine de yansıdı. Tasfiye halindeki Emlak Bankası kurumlar vergisi rekortmenler listesinde ilk 100’e girdi. Geçen yıl Hazine’ye aktardıkları tahsilatlar dışında 27 milyon TL de vergi ödedi. 

Tahsilattaki bu başarı sonrasında Emlak Bankası’nda sürpriz bir hazırlık varmış. Tasfiye halindeki bankanın yönetim kurulu Başkanı Zeki Sayın’ın bankanın tekrar bankacılık faaliyetine dönmesi için çalıştığını duyduk.

Ekonomi yönetiminin durumu değerlendirdiği konuşuluyor. Söylentiye bakılırsa Sayın’ın beklentisi olumlu yöndeymiş. Bankanın şu andaki tasfiye süreci Beyoğlu’ndaki bir ofisten yönetiliyor.

Sayın, Kadıköy Cemil Topuzlu’da genel müdürlük için yer bile bakmış, hatta belirlemiş bile. Bankanın yine eski kimliğinde konut ve inşaat sektörüne yönelik ihtisas bankacılığı yapması planlanıyormuş. Yılbaşından sonra Emlak Bankası’nı tekrar finans sektöründe görmeye hazır olun…

Para Dergisi
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde