Elma ile armudu karıştır, kazan!..

Elma ile armudu karıştır, kazan!..

Dünya en çok elma suyu tüketiyor. Armut suyu tüketimi ise çok hızlı artıyor. Elma ve armut bahçesi kuranlar kazançlı çıkıyor…

Elma ile armudu karıştır, kazan!..
16px
24px
01.08.2014 15:14
ABONE OLgoogle
İdriz Çokal'ın haberi

Dünya en çok elma suyu tüketiyor. Armut suyu tüketimi ise çok hızlı artıyor. Türkiye her iki meyvenin de en büyük üreticilerinden ama sanayici sıkacak meyve bulma sıkıntısı içinde. Elma ve armut bahçesi kuranlar kazançlı çıkıyor…

TÜRKİYE tarımsal ürünler konusunda çok şanslı bir coğrafi konumda. Dünya genelinde yenilebilir 150 çeşit meyvenin 90’ı Türkiye’de yetişebiliyor. Sera şartlarıyla bu rakam 100’ün üzerine çıkıyor. Havası, suyu, toprağı sayesinde Türkiye adeta bir meyve cenneti. Son yıllarda meyve bahçelerine yönelik yapılan yatırımlarla bu konuda önemli gelişmeler de yaşanıyor. Daha 10 yıl öncesine kadar, istisnai örnekler dışında Türkiye’de meyvecilik küçük parsellerde yapılıyordu ancak son yıllarda çok sayıda büyük bahçe kuruldu ve halen kuruluyor.

Büyük sanayi kuruluşları, iş adamları meyvecilik alanına büyük ölçekli bahçelerle giriş yapıyor. Türkiye’nin yıllık meyve üretimi 18 milyon tona yaklaşmış durumda. Bu üretimin rakamsal karşılığı ise 29 milyar TL. Kayısı, kiraz ve vişnede dünya lideriyiz. Nar ve elmada üçüncü, şeftali ve armutta ise altıncı sıradayız. Bu hafta size öne çıkan iki meyveyi önereceğiz. Elma ve armuttan bahsediyoruz…

BAHÇESİNİ KURAN KAZANÇLI

Türkiye bu iki meyvede de dünyanın sayılı üreticilerinden. Türkiye’de elma suyu her ne kadar çok tutmasa da dünya genelinde tüketimde ilk sırada. Armut suyu da son yılların trendi içeceği olarak dünya pazarlarında yerini almış görünüyor. İşte bu nedenle elma ve armut hem sofraların hem de sanayicinin baş tacı. Üreticiler için çok kazançlı meyve grubu olarak öne çıkıyor. Dünya meyve suyu sanayicileri ve üreticileri de ülkemizdeki üretim potansiyelini görmüş olmalı ki elma ve armut zirvesi olarak bilinen Prognosfruit Kongresi’nin 38’incisi bu yıl İstanbul’da toplanacak.

Türkiye’nin toplam elma üretimi 3.1 milyon ton. Bu üretimin 465 bin tonu meyve suyu sektöründe işleniyor. Dünya genelinde elma üretimi ise 76 milyon ton düzeyinde. Türkiye’nin elma suyu ve konsantresi ihracatı ise 62 bin ton. Getirdiği döviz ise 95 milyon dolar. Başka bir ifade ile 244 milyon dolarlık meyve suyu ihracatının yüzde 43’ü elma suyundan geliyor. Bu arada fabrikaların yarı kapasitenin altında çalıştığını da belirtelim. Yeterli meyve üretimi olur ve sanayici işleyebilecek elma bulabilirse bu rakamların katlanması içten bile değil. Bu noktada üreticiler açısından ciddi fırsatlar oluşuyor.Yani elma ve armut bahçesi kuranlar ileride ciddi kazançlar elde edebilirler.

ELMA ÜRETİM MERKEZLERİ

Türkiye’de elma üretimi her bölgede mümkün. Ancak ticari bazda üretim yapan, gelir elde eden il sayısı 10’u geçmiyor. Elma deyince akla önce Isparta ve Amasya gelir. Ancak üretim tablosu öyle demiyor. Elma üretiminin merkez üssü Karaman yıllık 600 bin tonluk üretimiyle toplam üretimin yüzde 20’sini gerçekleştiriyor. Kentteki yaklaşık 3 bin üretici modern bahçelerde üretim yapıyor. Karaman’daki bu değişime Bifa Bisküvileri’nin sahibi Necati Babaoğlu’nun bin 500 dönümlük örnek bir bahçeyle öncülük ettiğini belirtelim.
Karaman Ziraat Odası’nın eski Başkanı Ercüment Yılmaz, elma konusunda kümelenmenin olduğunu belirterek, “Karaman elmada lider konumunda. Yeni bahçelerle bu konumunu güçlendiriyor. Hem sanayiye yönelik hem de sofralık üretim yapılıyor. Elma kentimizde ciddi bir ihracat kalemi haline geldi” diyor.

Elma konusunda ikinci büyük üretim merkezi haline gelen Denizli’de yıllık 300 bin tonun üzerinde elma üretiliyor. Bu üretimin 250 bin tonu ise sadece Çivril ilçesinde yapılıyor. Çivril için elmanın önemli bir gelir kapısı haline geldiğini belirten Çivril Ziraat Odası Başkanı Mehmet Özkul, “Tabii bu üretimin bir altyapısı var. Soğuk hava depoları kurduk. Üreticinin elmalarını uzun süreli saklayabilmesini sağladık” diyor. Özkul, ilçede elma işleme tesislerinin de hızla arttığını söylüyor.

İYİ BİR KAZANÇ KAPISI

Armut eskiden sadece yaz aylarında tüketilen bir meyveydi. Yazın tüketilemeyenler de kışlık için kurutulurdu. Bugün ise hem armut çeşitleri hem de soğuk hava depoları sayesinde yılın 12 ayı armut tüketilebiliyor. Armut dünya meyve suyu sektörünün de en çok tercih ettiği meyvelerden biri haline gelmiş durumda. Üretici için armut iyi kazanç kapısı olmaya aday. Armut Türkiye’nin her bölgesinde yetiştirilebiliyor. Bursa, Sakarya, Balıkesir, Denizli, Samsun, Tokat, Amasya, Kahramanmaraş, Konya, Karaman gibi illerde ise üretim öne çıkıyor.

Armudun birçok çeşidi var. Ancak Türkiye’de en meşhuru Deveci armudu. “Armudun iyisini ayılar yer” demiş atalarımız. Bursa’nın Ağaköy’ü ise “Armudun iyisi zengin eder” deyişinin bir örneği olmuş. Deveci armudu, Samsunlu girişimci Lütfi Deveci tarafından geliştirilmiş bir ürün. Kış aylarına dayanıklı bir tür. Görüntüsü, iriliği ve lezzetiyle tüm diğer armut çeşitlerinden farklı. Tanesi 200-350 gram geliyor. En irisi 2 kilo 867 gram olarak literatüre girmiş. 

AĞAKÖY, ÖRNEK KÖY

Uzmanlar, armut yatırımı yapacaklara önce Ağaköy’ü görmelerini tavsiye ediyor. Bir meyvenin bir köyü nasıl zengin ettiğini gördüğünüzde kafanızdaki soru işaretleri büyük ölçüde yok olacaktır. Yetişkin bir santa maria armudu ağacı, yılda 200-300 kilo armut verirken, deveci armudunda bu miktar 350-400 kilograma kadar çıkıyor. Bir dönüm araziye 40 deveci armudu dikilebiliyor. Yetişkin bir bahçeden ağaç başına 150 – 200 kilodan 6 – 8 ton armut alınabiliyor. Ancak deveci armudu her yerde yetişmiyor. Yetişse de belirgin özelliklerini ortaya çıkaramıyor. Bu meyvede en iyi sonuç Samsun ve Bursa ovalarında alınabiliyor. Ekim ayında hasat ediliyor ve yedi ay depolama ömrü olduğu için pazarda çok makbul sayılıyor.

Tabii Türkiye’de sadece deveci armudu üretilmiyor. Onlarca çeşidini ülkenin hemen her yerinde bulmak mümkün. Ankara armududa en çok üretimi yapılan yerli çeşitlerden biri. Akça ve Mustafabey türleri de yerli armut türlerinin favorilerinden. Diğer çeşitler ise yabancı. Wilder, santa maria, starkimson, williams, grandchampton, beurre hardy, passacrassane en çok üretimi yapılan türler.

Elmada klasik türler azaldı

Amasya elması, arapkızı, can elma... Bunlar Türkiye’nin köklü elma türleri. Oysa bugün Amasya elması neredeyse Amasya’da bile üretilmiyor. Halen ülkemizde en yaygın üretilen elma cinsi starking... Elma, kırmızı, yeşil ve golden olmak üzere üç ana grupta üretiliyor. Toplamda ise yedi cins elma üretimi var. Bunlar starking, gala, red chief, starkrimson delicious, starkspur golden delicious, jerseymac ve granny smith.

Dönüm başına maliyeti 5 bin TL

Elma ve armut bahçelerinde artık bodur ağaçlar hakim olmaya başladı. Dönüm (1 dekar) başına ortalama 100 ağaç dikiliyor. Yine dekar başına arsa hariç ortalama bahçe kurma maliyeti ise 5 bin TL’yi buluyor. Üç yılda meyve vermeye başlayan ağaçlardan dekar başına 6 ton elma ve armut almak mümkün. Meyve bahçesi dört yıl içinde kendini amorti edebiliyor.

Elma ve armut zirvesi İstanbul’da

Meyve Suyu Endüstrisi Derneği (MEYED) Ağustos ayının ilk haftasında çok önemli bir zirveye ev sahipliği yapıyor. 6 Ağustos tarihinde Prognosfruit 2014’ü düzenleyecek. Bu önemli zirve her yıl dünyanın önemli elma ve armut üreticisi bir ülkenin ev sahipliğinde yapılıyor. Bu yıl 38’incisi yapılacak zirve MEYED’in yoğun kulisiyle İstanbul’a getirildi. Zirvede dünya armut ve elma üreticileri ile sanayiciler bir araya gelerek yıllık değerlendirme yapacaklar.

Bu işe en çok emek veren isim olan MEYED Genel sekreteri Ebru Akdağ zirveye sayılı günler kala tatlı bir telaş içinde. Akdağ zirve ile ilgili olarak şunları söylüyor: “Bu zirve elma ve armut üretiminde önemli bir yere sahip olan ülkemizin adını tüm dünyaya duyuracak. Yerli ve yabancı üreticilerle sanayiciler bir araya gelecek. Durum değerlendirmesi yapılacak. Gelen yabancı konuklarla hem İstanbul hem de bahçe ziyaretleri yapacağız. Sektörün ufkunu açacak bir etkinlik olacak.”
Para Dergisi
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde