21 Mayıs 2012 Pazartesi    Günün tüm haberleri       Gazetelerin birinci sayfaları       Son dakika ekle       Favorilere ekle       Giriş sayfam yap       Künye       İletişim       Reklam       Üyelik   
ANA SAYFA EKONOMİ PATRONLAR BORSA-FİNANS GÜNDEM DÜNYA SPOR MEDYA ELİT YAŞAM KÜLTÜR-SANAT İŞTE BAŞARANLAR OTOMOBİL
Patronlar Dünyası Google  
 
 
Elektrikli otolar Türkiye’ye gelmek için gün sayıyor
Elektrikli otolar Türkiye’ye gelmek için gün sayıyor
 
Renault, Peugeot, Mitsubishi, Citroen, Chevrolet gibi markalar elektrikli modellerini satışa sunmaya hazırlanıyor
 
08 Mart 2010 Pazartesi 08:48

Elektrikli otomobiller, otomotiv endüstrisinin gündemindeki yerini büyüterek koruyor. Uluşamda elektrik henüz en çok tüketilen değil, ama en çok konuşulan türlerden biri haline geldi. Dünya yollarında elektrikli bir otomobil görme ihtimali hâlâ çok düşük.

Ancak çok kısa bir süre öncecine kadar fuarlarda ‘şov’ olmaktan ileri gitmeyen elektrikli otolar artık yollara hiç olmadığı kadar yakın. Türk otomov sektörü de bu gelişmelerin uzağında değil. Henüz vergilendirme konusunda düzenlemeler netleşmedi. Elektrik şarj istasyonları konusunda da altyapı  yok. Ancak yıl sonuna kadar bu konuların netleşmesini bekleyen birçok firma gelecek yıldan itibaren elektrikli modellerini piyasaya çıkarma planları yapıyor. Bu otomobiller arasında Renault Fluence, Peugeot iOn, Mitsubish i-Miev, Citroen C Zero, Chevrolet Volt, Çinli BYD ve Fisker Karma bulunuyor. 

2011 dönüm noktası olacak

Chevrolet Volt: Türkiye’de 2011 ‘de satışının başlaması planlanıyor. Farklı bir sisteme sahip olan Volt, 60 km’ye kadar mesafe kat edebiliyor. Daha sonra menzili 500 km’nin üzerine çıkaran bir sistem devreye giriyor. 

Mia: Tasarımcı Murat Günak ve Alphan Manas’ın elektriklisi Mia’nın menzili 100 ile 200 km arasında.

BYD ve Fisker: Çinli firmanın distribütörlüğünü alan BD Otomotiv’in Başkanı Osman Boyner, 2011’de elektrikli modellerin geleceğini söyledi. Boyner, distribütörlüğünü aldığı Amerikan Fisker’in elektrikli otomobili Karma’yı  gelecek yıl Türkiye’de satacaklarını belirtti. Otomobilin fiyatının yaklaşık 150 bin Euro civarında olması bekleniyor.

 Fiat Doblo: Tofaş, elektrikli Doblo’yu birkaç ay içinde hazır hale getirebilecek durumda. Tofaş CEO’su Ali Pandır, geçtiğimiz günlerde, teşvik edilmesi durumunda elektrikli araçları bir-ki ay içinde piyasa sunabileceklerini ifade etmişti.

Türk malı Fluence 

2011 yılının ilk yarısından itibaren Fluence Z.E. Konsept olarak tanıtılan Fluence’ın elektrikli versiyonu Bursa Oyak Renault’da üretilecek. Elektrikli Fluence önce İsrail ve Danimarka’da, daha sonra da Avrupa’nın diğer ülkelerinde satışa sunulacak. Elektrikli Fluence Z.E. Konsept 160 km’lik menzile sahip. 

2020’de payı yüzde 10’u bulacak

Elektrikli otoların kitlelere ulaşabilmesi için 10-15 yıllık süre olduğu görüşü hakim. ‘Kitle’ tanımı aslında çok büyük bir boyutu ifade etmiyor. 2020’de dünyada satılan otomobillerin yüzde 10’unu elektrikliler oluşturacak. Batarya maliyetinin yüksek olması, verimliliğinin de optimuma ulaşmamış olması henüz elektrikli otomobillerin ‘volüm’ yapmasını engelliyor. Ancak uzun vadede otomotiv endüstrisinin geleceğinin elektrikli otolarda olduğunu düşünülüyor. 

iOn, C Zero ve i-Miev geliyor

Peugeot iOn, Citroen C Zero ve Mitsubishi iMiev, Fransız Peugeot-Citroen ve Japon Mitsubishi Motor Company (MMC) ile işbirliğiyle geliştirildi. Otomobillerin isimleri farklı ancak özellikleri aynı. Üç markanın 2011 yılı Türkiye programında bu otomobiller var.  Yüzde 100 elektrikli olan otomobil, 64 hp maksimum güç ve 180 Nm tork üretiyor. Saatte 130 kilometre maksimum hıza ve 130 kilometre yol alabilme kapasitesine sahip.  Peugeot Otomotiv 2011 yılı başında iOn’u getirmeyi planlıyor. Citroen’in distribütörü Bayraktar Grubu da C Zero’nu gelecek yıl getirmeyi hedefliyor. Mitsubishi’nin distribötürü Temsa da 200 adetlik talebi gördüğü anda i-Miev’i getirecek.

Belma Toprak/Star


 
Patronlar Dünyası'nı Facebook'ta Beğen
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Renault, Sarkozy'yi 100 milyon avroya ikna etmiş

Oto ihracatı hız sınırını aştı

Binek oto satışlarında büyük artış
»  Türkiye'de otomobil çok pahalı Avrupalıdan daha mı zenginsiniz?
»  Opel'in yenilenmesine 415 milyon avro gerek
»  Hyundai'ye 'monogram çalma' suçlaması
»  Amerikalıların yüzde 31'i Toyota'yı güvenli bulmuyor
»  Gm 1,3 milyon aracı geri çağırıyor
»  BMW, Türkiye'den yedek parça alacak
»  Otomobil ihracatına iyi haber
»  Elekrikli otoya soyunan iki Türk zordaki Fransız Heluiez’i alıyor
»  GE, Hummer'ı Çin'e satamadı, kapatıyor
»  Hyundai Sonata'larda da sorun çıktı
»  Toyota'nın başkanı sorumluluğunu kabul etti
»  Motorlu taşıt sayısı 2009'da 551 bin 305 adet arttı
»  Dizel satışlarında yükseliş sürüyor
»  Volvo müşterisinde 'Çinli patron' kaygısı
»  Sahibine para kazandıran otomobil
»  Isuzu da kamyonlarını geri çağıracak
»  Toyota’daki sorun Çin malı yedek parça
»  Toyota Türkiye; 57 bin aracı geri çağırdı
»  İkinci elde iş takipçiliği azalacak
»  Volkswagende de sorun
»  Toyota, ABD'de 7 bin 300 adet Camry'yi geri çağırdı
 
  Yazarlar
Süleyman Yaşar

İki bakan arasında tansiyon niye yükseldi?
 
Yaman Törüner

Hisse senetleri ile de repo yapılacak
 
Güngör Uras

Meyve Suyu
 
Eser Karakaş

Kayın ormanında iş kazaları (!) darbeler
 
Ali Ağaoğlu

Dolar 1.85 TL’yi aşar mı?
 
İbrahim Öztürk

MÜSİAD'ın hikâyesi Türkiye'nin hikâyesi
 
Deniz Gökçe

Grexit iyi olur diyen de var!
 
Esin Gedik

32 yıllık hobi, müzelik oldu
 
Metin Münir

Fil ayağı ağacının altında
 
Elif Ergu

Böyle giderse yerli ilaç üreticisi kalmaz
 
  En Popüler Haberler
 
  Anket
Türbülans bitti mi?
Evet
Hayır
  Hava Durumu
  İstanbul
Pazartesi Salı Çarşamba
25 / 15 °C 23 / 15 °C 22 / 14 °C
 
 
  Üye Girişi
  Üye Adı :
  Şifre :
 
Üye Ol
Şifremi Unuttum
 
 
ANA SAYFA   |   GÜNÜN TÜM HABERLERİ   |   ARŞİV   |   ZİYARETÇİ DEFTERİ   |   KÜNYE   |   REKLAM   |   İLETİŞİM   |   RSS   |   iGoogle

Patronlar Dünyası'nda yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Patronlar Dünyası sorumlu tutulamaz. Tasarım, Programlama ve Barındırma