Elektrikli araç bilgileri sızdı

Elektrikli araç bilgileri sızdı

Fransız otomobil devi Renault’da biri yönetim kurulu üyesi olmak üzere 3 üst düzey çalışanın, firmanın biri Bursa’da olmak üzere yeni üreteceği elektrikli araçlar hakkındaki bilgilerini dışarı sızdırdıkları ortaya çıktı.

Elektrikli araç bilgileri sızdı
16px
24px
06.01.2011 08:41
ABONE OLgoogle

Bir yönetim kurulu üyesi ve elektrikli araçların programını yapan bir mühendisin sanayi casusluğu yaptıkları öne sürülürken Renault, 3 çalışanını suçları sabitleşene kadar “en sert koşullarda” açığa aldığını açıkladı. Ağustos ayından bu yana etik kurul konuyla ilgili soruşturma yürütülen Renault’da dışarı sızdırılan bilgilerin firmanın en çok önem verdiği yeni elektrikli araç projesini tehlikeye sokacak boyutta olduğu belirtiliyor. Süresiz açığa alınan 3 çalışan ceza alana kadar ücretsiz olarak açıkta tutulacak.

Fluence ve Kangoo üretiyor

Renault kaynakları, olayın birkaç aydır firma içinde bilindiğini ve bir süredir “etik uyarı yaptıklarını” açıklarken, 3 kişinin yakalanmasının ardından “firma genelinde etik uyarının” devam ettiğini de dile getiriyor. Diğer taraftan gözler bu kadar üst seviyede casusluk skandalına bulaşmaktan firmayı koruyamayan yöneticilerin görevden alınıp alınmayacaklarına çevrildi. Renault bu yılın sonunda Fluence ve Kangoo elektrikli araçları satışa sunmayı planlıyor. Fransız otomotiv devi 2012 yılının ortasında da küçük elektrikli araba Twizy ve Zoe arabalarını da satışa sunmaya hazırlanıyor.

Fransa teknoloji hırsızı

Bu arada ABD Dışişleri’nin yazışmalarını yayınlayan WikiLeaks sitesinden alıntı yapan Norveç gazetesi Aftenposten, notlarda Fransa’nın teknoloji hırsızlığı ve endüstri casusluğunda dünya şampiyonu olduğunu yazdı. Alman bir sanayicinin verdiği bilgilere dayanılarak Alman Büyükelçiliği’nden geçilen notta, Fransa’nın ardından Rusya ve Çin’in geldiği belirtildi. İsmi açıkça telaffuz edilen OHB Technology’nin sahibi Berry Smutny, “Fransa teknoloji hırsızlığı alanında casusluk imparatorluğudur. Ve Almanya bunu biliyor. Fransa’nın casusluğunun Alman ekonomisine kötü etkisi Rusya ve Çin’den de önce geliyor” dedi.

Arzu Çakır/Hürriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde