Elektrik zammında kötü haber! Artış çift haneyi bulabilir

Elektrik zammında kötü haber! Artış çift haneyi bulabilir

Enerji sektörüne göre konutlarda zam yüzde 7-8, sanayide ise yüzde 10-11 oranında gerçekleşebilir.

Elektrik zammında kötü haber! Artış çift haneyi bulabilir
16px
24px
30.09.2014 05:21
ABONE OLgoogle
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt AŞ (TETAŞ), 1 Ekim’den geçerli olmak üzere 3 aylık dönemde uygulanacak toptan elektrik fiyatlarıyla ilgili hesaplamalarını büyük ölçüde tamamladı.

Hesaplamalara göre yalnızca dolar kuru artışından kaynaklı olarak yüzde 6-6.5 zamma ihtiyaç var. TETAŞ, talebini bugün Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na iletecek. Kurul da yapacağı toplantıda, zammı karara bağlayacak.

DOLAR KURU ZAMMI TETİKLEDİ

Türkiye’de doğalgaz ve elektrik fiyatları, maliyet bazlı (dolar kuru, enflasyon gibi) olarak güncelleniyor.

Doğalgaz fiyatları her ay; elektrik fiyatları da 3 ayda bir maliyetlerdeki değişime bağlı olarak artıyor ya da azalıyor. Enerji sektörüne göre konutlarda zam yüzde 7-8, sanayide ise yüzde 10-11 oranında gerçekleşebilir.

Beklenti, ortalama zammın yüzde 9’lar düzeyinde olacağı yönünde. Enerji Bakanı Taner Yıldız cuma günü yaptığı açıklamada dolar kuruna işaret ederek “Kur ciddi bir tehdit oluşturuyor” demişti.

BOTAŞ, ZAM İÇİN BASTIRIYOR

Elektrikle ilgili gündeme gelen zam ihtiyacı, dikkatlerin doğalgaza çevrilmesine yol açtı. BOTAŞ, uzun süredir maliyetinin altında fiyatlarla doğalgaz satıyor. Kurdaki artış, BOTAŞ’ın gaz alım maliyetlerini artırıyor.

Bu nedenle BOTAŞ’ın 1 Ekim’de gaza belli oranda zam yapabileceği belirtiliyor (BOTAŞ’ın, 2014 yılını 2 milyar TL düzeyinde zararla kapatması bekleniyor). Gazla ilgili açıklamanın da bugün akşam saatlerinde yapılması bekleniyor.
Olcay Aydilek/Habertürk
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde