Elektrik ihalesi itibarımızı zedeledi

Elektrik ihalesi itibarımızı zedeledi

Mehmet Emin Karamehmet, Mehmet Kazancı ile ortak olduğu elektrik dağıtım ihalesi için "Fiyasko" dedi

Elektrik ihalesi itibarımızı zedeledi
16px
24px
24.11.2011 08:35
ABONE OLgoogle

Çukurova Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Karamehmet, Turkcell'in Türk kalması için mücadele ettiğini ifade etti ve ekledi: Altimo ve TeliaSonera'nın tek derdi hisseleri ele geçirmek. Hisselerimi geri istiyorum

Çukurova Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Karamehmet, 10 yıl aradan sonra ilk röportajını, Wall Street Journal'a (WSJ) verdi. Yaklaşık 2 saat süren röportajın ardından kaleme alınan haberde, WSJ, Türkiye'nin en inovatif şirketlerinden bazılarının kurucusu olarak nitelendirdiği Karamehmet'in varlığını sürdürebilmek için büyük bir savaş verdiğini yazdı.

Haberde, Mehmet Emin Karamehmet'in, İstanbul'daki diğer gösteriş meraklısı milyarderlerden farklı olduğu ve arabasını kendisinin kullandığının altı çizilirken, Forbes'un son sayısında servetinin 4 milyar doları bulduğu da ifade edildi. Haberde, Karamehmet'in TMSF'ye olan 6 milyar dolarlık borcunu ödemek için Turkcell hisselerinin bir bölümünü 3.1 milyar dolara TeliaSonera'ya satma kararının ardından anlaşmazlığın ortaya çıktığı belirtilirken şöyle devam edildi

: 'Fakat Karamehmet, TeliaSonera'nın devlete yapması gereken aylık ödemeleri gerçekleştirmediğini, bu yüzden de anlaşmadan çekildiğini söylüyor. Geçen ay Cenova'da Uluslararası Ticaret Odası'na (UTO) bağlı Tahkim Mahkemesi'nin Turkcell'in ortaklarından Çukurova Holding'in TeliaSonera'ya 932 milyon dolar artı faiz tazminatı ödemesine karar vermesine ilişkin de Karamehmet, mahkeme kararını uygulanılabilir bulmadığını ve bundan dolayı hala bir ödeme yapmadığını belirtiyor.'

ALTIMO BİZİ TEMERRÜDE DÜŞÜRMEYE ÇALIŞTI

KARAMEHMET, TeliaSonera ile anlaşmadan çekildikten sonra, sahip olduğu hisselerin yarısını Rus Alfa'nın Altimo birimine 1.6 milyar dolar karşılığında satma kararı almış, hisselerin diğer yarısını ise 1.7 milyar dolar değerindeki kredi için teminat olarak göstermişti. Fakat Altimo kredi ödemesini kabul etmeyerek Çukurova'yı temerrüde düşürmeye çalıştı. Karamehmet'e göre tüm bunlar Altimo'nun Turkcell hisselerine el koyabilmek için oynadığı bir oyun.

Hisselerimi geri istiyorum

TURKCELL'in yurtdışında yatırım yapmasının önünü kestikleri iddialarını da yalanlayan Karamehmet, TeliaSonera ve Altimo'nun tek derdinin hisseleri kapmak olduğunu ileri sürdü. Karamehmet, şöyle devam etti:

'Onların yönetim tarzına inanmıyorum. Girişimci bir ruha sahip olduklarını düşünmemekle birlikte Türkiye'yi tanıdıklarını da hiç zannetmiyorum.' TeliaSonera ve Altimo ile olan kavgasının nedenini Turkcell'in bir Türk şirketi olarak kalmasını sağlamak olduğunu vurgulayan Karamehmet, 'Hisselerimi geri istiyorum' diyor.

Elektrik ihalesi itibarımızı zedeledi

HABERDE, Mehmet Emin Karamehmet'in, Mehmet Kazancı ile ortak olduğu elektrik dağıtım işine de geniş yer ayrıldı. Karamehmet ve ortağının elektrik dağıtım ihalelerinde 6 milyar dolarla en iyi teklifi sundukları fakat ödemeyi yapamayınca devletin Çukurova Holding'in 1 milyar dolarlık varlığını, şirketin vergi borcuna karşı teminat göstererek dondurduğunu yazan gazete, Karamehmet'in ağzından şunları yazdı: 'İhale fiyaskosu, şirket itibarına inanılmaz bir darbe indirdi.' Karamehmet, ihalelerdeki başarısızlıkla ilgili olarak da ortağı Mehmet Kazancı'yı suçladı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde