Elektrik faturası vatandaşı yaktı!

Elektrik faturası vatandaşı yaktı!

Bazı dağıtım şirketleri sayaç okuma sürelerini uzattı, abonelerin faturaları şişti. Bakan Yıldız, bir açıklama yaparak 'Gizli ya da açık zam yok' dedi. Yıldız, fatura kesme zamanlamasıyla ilgili uyarıları yaptıklarını kaydetti.

Elektrik faturası vatandaşı yaktı!
16px
24px
23.01.2015 13:51
ABONE OLgoogle
Bu ay elektrik faturalarını alanlar neye uğradığını şaşırdı. Pek çok kişi yüksek gelen faturalar için şikayet başvuruları yaptı. Paniğe sebep olan olayın nedeni anlaşıldı. Bazı elektrik dağıtım şirketlerinin faturalandırma dönemini değiştirmesi artış gibi göründü.

BAKAN YILDIZ SORULARI YANITLADI 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise elektrikle ilgili merak edilenleri yanıtladı. İşte Yıldız'ın konuşmasından satırbaşları:

- (Bakan Yıldız Diyarbakır'daki elektrik tartışmaları için şunları söyledi) Orada herhangi bir siyasi uygulama söz konusu olamaz. Batman Belediyesi ben ödeyeceğim diye taahhütte bulunuyor ama Diyarbakır Belediyesi bulunmuyor. Elektrik kesintisinin uygulandığı yere gidip baktığımızda bunun cebren açıldığını gördük. Biz iyi niyetli vatandaşlarımız için her türlü kolaylığın gösterileceğini söylüyorum. Ben bunu Pazartesi günkü Bakanlar Kurulu'nda gündeme getireceğim. Bunun karşılıklı edinimlerinin olduğunu kamu görevi yapan özel şirketlerinde belediyelerinde özel görevleri var. Siirt'in toplam fatura borcu 1,1 milyon, Batman'ın 22, Şırnak 26 Diyarbakır'ın 88, ş. Urfa'nın 68 milyon borcu bulunuyor.

"ÖDEYENLE ÖDEMEYEN AYNI OLAMAZ"
 
Karşılıklı kanun çerçevesinde gereğini yapmak durumundalar. Biz bu ödeme taahhütleri çerçevesinde mutlaka vatandaşlarımızın bu hizmetten yararlanması gerektiğni söylerim. Mahkeme elektrik kesintileri için yürütmeyi durdurma kararı verdi. Oradaki kamu görevi yapan kişiler görevlerini yapmayacaklar mı? Veya ödeyenlerin hakkını biz ödemeyenlerle beraber tartıştığı bir ülkede doğru şekilde ortaya koymamız lazım. Ödeyenler ile ödemeyenlerin aynı haklara sahip olamayacağını her birimiz biliyoruz. Bütün bunlarla ilgili Bakanlar Kurulu'na bu konuyu getirmeyi uygun buluyorum.
 
GİZLİ YA DA AÇIK ZAM YOK


-Türkiye'deki elektrik tarifeleri 2015'te de ulusal tarifelerle götürülmektedir. Elektrik fiyatları sabittir. Açık ya da gizli zam sözkonusu değildir.

FATURALARIN AYLIK KESİLMESİ GEREKİR

-Aylık faturaları kesmeleri lazım, aksamalar olduğunu gördük ve ikazları yaptık. Ancak kullanılan faturaya 1 kilovat saat daha ekleme söz konusu olmaz.

ANTALYA'DA YAŞANAN DURUM

-Antalya'da kredi kartı uygulaması başlattılar, isteyenler 1 peşin 3 taksit imkanı sağlanıyor.O yüzden bu manada vatandaşlarımıza her türlü kolaylıklar gösterilecek.
 
Antalya'da 12-13 Ocak'ta yağmur ve rüzgar gördük. Bir aylık yağış 5 günde yağması anlamına geliyor. 55 adet yabancı madde elektrik iletim hatlarına düştü. 
 
Fırtınanın olduğu bir ortamda 1 aylık arızalar 5 günde oluştu. Bütün izinler kaldırılmıştı, bütün ekipler ilçelere dağıldı. 790 kişilik bir ekip sürekli bu arızalarla uğraştı.
 
DAĞITIM ŞİRKETLERİNE DİKKATLİ OLMALARINI SÖYLEDİK
 
-Biz dağıtım şirketlerine özellikle ocak ayında yoğunlaşan kış şartları nedeniyle daha da dikkatli olmaları, daha iyi işletmecilik yapmaları gerektiğini talimatlandırdık.
 
KESİNTİLERİ İYİ AYRIŞTIRMAK LAZIM
 
-Yatırım ve bakım için uygulanan kesintilerle arızalardan uygulanan kestintileri çok iyi ayrıştırmak lazım.
 
DOĞALGAZ FİYATLARINI ETKİLEYECEK
 
-Rusya ile yapılan doğalgaz indirim müzakerelerinin hangi aşamada olduğuna ilişkin bir soruya Yıldız şu yanıtı verdi:  "Önümüzdeki hafta bir görüşme daha yapacağız. Orada bulunduğumuz noktadan daha farklı bir çözüm yolu bulmayı ümit ediyoruz. Müzakereler sonlanmadan herhangi bir rakam söylemiz söz konusu değil. Ham petrol fiyatlarının düşmesinden kaynaklanan sebeplerle üretici ülkelerin biraz daha durumunun kendileri açısından zor olduğunu söylüyorlar. Ama biz de indirim hakkını almak istiyoruz. Müzakerelerimiz devam ediyor. Ham petrol fiyatlarının düşüşü doğalgaz fiyatlarını etkileyecek. Önümüzdeki aylarda bu durum daha da yansıyacak."
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde