Elektriği bedavaya getirdi, Çin'e gitmekten vaz geçti

Elektriği bedavaya getirdi, Çin'e gitmekten vaz geçti

Türkiye’de üretim girdilerinin başında enerji geliyor. Özellikle demir çelik gibi enerji yoğun sektörlerde en büyük maliyeti enerji girdisi oluşturuyor.

Elektriği bedavaya getirdi, Çin'e gitmekten vaz geçti
16px
24px
24.10.2014 12:56
ABONE OLgoogle
Türkiye’de üretim girdilerinin başında enerji geliyor. Özellikle demir çelik gibi enerji yoğun sektörlerde en büyük maliyeti enerji girdisi oluşturuyor. Bu sektördeki firmaların birçoğu çözümü kendi elektriğini üretmekte buluyor.

İstanbul’un Silivri ilçesinde faaliyet gösteren Özyaşar Tel ve Galvanizleme Fabrikası da bu firmalardan biri. Bu firmanın kendi elektriğini üretme kararı ise oldukça ilginç.

Öğrendiğimize göre, firma giderek artan enerji maliyetleri karşısında bir süre önce üretiminin bir bölümünü Çin’e taşımaya karar vermiş. Çünkü yılda 4 milyon TL’yi aşan elektrik faturası ödüyormuş.

Ancak daha sonra lisanssız elektrik üretme konusu gündeme gelmiş. Bu konuda piyasadaki enerji proje firmalarından teklifler almış. Sonunda Mars Enerji ile 2.5 MW’lık bir rüzgar türbini kurulumu için anlaşmış. Firma bu anlaşmayla Çin’e gitmekten de vazgeçmiş.

Mars Enerji yetkililerinden öğrendiğimiz kadarıyla, türbin fabrikanın bahçesine kurulacak. Fabrikanın trafosu üzerinden elektrik şebekesine bağlanacak. Fazla olan ihtiyacını ise şebekeden almaya devam edecek.

Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü ve Bedaş’dan ilk onaylar alınmış. Rüzgar türbiniyle yılda 7.5 milyon kilovatsaat elektrik üretilmesi planlanıyor. Tamamının fabrikanın ihtiyacı için kullanılacağı belirtiliyor.

Para Dergisi
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde