Elektriğe 2014'e kadar zam yok

Elektriğe 2014'e kadar zam yok

nerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, elektrik fiyatlarına Ekim, Kasım ve Aralık aylarında zam yapılmayacağını söyledi.

Elektriğe 2014'e kadar zam yok
16px
24px
27.09.2013 15:15
ABONE OLgoogle

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Önümüzdeki 3 ay Ekim-Kasım-Aralık itibarıyla inşallah elektrik fiyatlarına zam yapmaksızın 2014'e taşımış olacağız" dedi.

Afyonkarahisar'ın Dinar ilçesinde yaptırılan Olgu Rüzgar Elektrik Santrali'nin açılış törenine katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, elektriğe yıl sonuna kadar, doğalgaza ise ekim ayında zam olmayacağını söyledi.

Açılış töreninin ardından basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Bakan Taner Yıldız, elektrik ve doğalgaz fiyatları konusunda bir çalışma yaptıklarını söyledi. Yıldız, "Hazine ve Maliye ile beraber yaptığımız çalışmada elektrik fiyatlarını, hamdolsun artan maliyetlerimize rağmen vatandaşımızın lehine, sanayicimizin lehine herhangi bir fiyat değişikliğine gitmeksizin önümüzdeki 3 ayı da bu tarzda geçirebileceğimiz kanaati oluştu. Ülkemiz için de, enerji sektörü için de sevindirici bir haber bu. Sanayileşmeyle alakalı büyüme rakamlarının artmaya çalıştığı ve bununla ilgili gayretlerimizi oluştuğu bir dönemde biz elektrik fiyatlarında herhangi bir değişikliğe gitmemiş olduk. Doğalgaz fiyatlarında önümüzdeki ekim ayında bir değişiklik görmemiştik. Tüketicimiz, vatandaşımız lehine, 35 milyon elektrik abonesi lehine bazı uygulamalar da yapmalıyız. Özelleştirilen şirketlerle beraber Türkiye'nin 21 dağıtım şirketinin tamamı şu an özel sektör marifetiyle yürütülüyor. Zaman zaman vatandaşlarımızın şikayeti de oluyor. Bunları dikkate alıp hem EPDK hem de Bakanlığımızın çizdiği strateji ve politikalar çerçevesinde işlemler yapılıyor. En son faturaların yüksek geldiğinde nasıl ödeneceği ile ilgili bir düzenleme gereği doğmuştu. EPDK bununla ilgili düzenlemelerini yaptı. Eğer geçen ay gelen 100 liralık fatura 200 lira civarında gelmişse bunun yüzde 30'undan fazlasını ödememe hakkı vatandaşa getirildi. Yani vatandaş 130 liraya kadar ödeyecek. Bunun da nedeni klimalardan ya da mevsim değişikliğinden bir tüketim artışı olabilir diye düşündük. Bu yüzden yüzde 30 dan sonrası itiraz sonuçlanana kadar ödenmeyecek. Daha önce itiraz yapıldığında tamamı ödeniyordu. Bu yeni durumda en fazla geçmiş ayın yüzde 30'una kadar ödeyecek. İtiraz vatandaşın lehine sonuçlanmış ise yeni faturası belirlenecek. Örneğin gerçek faturası itiraz sonucu 120 lira ise vatandaşımız iade alabilecek, 130 liradan fazla ise bu kısmı daha sonra ödeyecek. Bununla ilgili yapılan başvuruyu EPDK haklı bularak düzenlemeyi yaptı. Yönetmelik devreye girince uygulanmaya başlayacak, bunu yine açıklayacağız" dedi.

Türkiye'nin 28 Avrupa Birliği (AB) ülkesi arasında doğalgazı en ucuz alan ülke olmamasına karşılık bu 28 ülke arasında doğalgazı en ucuz satan ülke olduğunu da belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Bugün burada bir rüzgar santralinin açılışını yaptık. Bu rüzgar santralleri devreye girdiği için biz doğalgaz ithalatımızı her yıl 500 milyon dolar daha azaltmış bulunuyoruz. Dolayısıyla doğalgaz ve dolardaki yüksek maliyetini, aleyhimize çalışan ham petrollerin artışını biz su kaynaklarımızla, buradaki rüzgar kaynaklarımızla, jeotermal kaynaklarımızla, inşallah kuracağımız güneş enerjisiyle beraber dengelemiş ve balans etmiş olacağız. Şu an fiyatla alakalı düzenleme yapmıyorsak sırf bu gerekçelerden yapmıyoruz. Yoksa maliyetler artmadığı için değil, maliyetimiz artmış durumdadır" diye konuştu.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde