Ela Quality'den Antalya Demre ve Aydın Didim'e iki otel yatırımı projesi

Ela Quality'den Antalya Demre ve Aydın Didim'e iki otel yatırımı projesi

Ela Quality Resort Genel Müdürü Ufuk Gezgin, Türkiye’nin son derece zengin turizm kaynaklarına sahip olduğunu belirterek, Daha fazla para harcayan turisti ülkeye çekerek kaynakları daha iyi değerlendirmek gerektiğini savundu.

Ela Quality'den Antalya Demre ve Aydın Didim'e iki otel yatırımı projesi
16px
24px
13.12.2019 17:09
ABONE OLgoogle

Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı 41 milyona dayanırken, Antalya yaklaşık 14 milyon, İstanbul ise 13 milyon turist ağırlayan iller arasında ilk iki sırayı paylaştı. Turist sayısının her geçen yıl artmasına karşın, yabancıların kişi başı harcamaları 650 dolar sınırında kalması turizm gelirlerinin artmasını engelliyor. Türkiye'nin gelecek yıl için 50 milyon turist hedefi olduğunu hatırlatan Ela Quality Resort Hotel Genel Müdürü Ufuk Gezgin, “Turist sayısı elbette önemli ancak nitelikli ve zengin turist sayısını artırmalıyız. 30 milyon turist gelsin ama kişi başı harcama 2 bin dolar olsun. İşte o zaman gelir adına bir denge oluşturabiliriz. Çünkü turist sayısı ne kadar artarsa o kadar maliyet yükseliyor. Çevre ve her türlü kaynağın tüketilmesi adına da fazla turist sorun olarak ortaya çıkıyor. Gelen turist masrafının ötesinde bir geliri bırakmalı ki sektör zenginleşsin ve daha iyi hizmet etsin. Sonra turizm en hızlı istihdam çeken bir sektör. Sektörün nitelikli olarak büyümesi hem işsizliği hem de kısa dönem çalışmayı önler, turizm personeli 12 ay çalışma imkanı bulur" dedi.

Tanıtımını kültürümüz, sanatçılarımız ve sporcularımız yapmalı

Türkiye’nin tarihi ve turistik zenginlik açısından dünyanın birçok ülkesinden daha ileride olduğunu belirten Genel Müdür Ufuk Gezgin, turizm gelirinin artması için ülkenin dünyaya verdiği imajın da çok önemli olduğunu söyledi. İstanbul'dan 3 saatlik uçuş mesafesindeki ülkelerde 1.5 milyar insanın yaşadığına dikkat çeken Gezgin, "Ülkemiz ekonomik anlamda en gelişmiş bölgeler arasında. Destinasyon kapasitemiz son derece yeterli. Ancak imajımızı yansıtacak tanıtım eksikliği çekiyoruz. Ülke tanıtımını turizmciye bırakırsanız bu iş olmaz. Ülkeyi değerleri, kültürü, sanatçısı, sporcusu tanıtmalı" diye konuştu.

Antalya’da yeni destinasyonlar oluşturulacak

Yabancı turistte kişi başı gelirin artması ve doluluk oranlarının da yüzde 78'leri geçmesi durumunda sektörde yatırımların da artacağına dikkat çeken Ufuk Gezgin, "Tahminime göre yeni yatırımların zamanı gelmiştir. Antalya özelinde önümüzdeki yıl 20 milyon turist hedefleniyor. Kemer Tekirova'dan Alanya Mahmutlar'a kadar 210 kilometre sahile sahip Antalya'nın tahmin edilen turisti ağırlaması için hiçbir sebep yok. Demre’de Batı Antalya Havalimanı projesi var. Henüz orada bir inşaat başlamadı ancak bakanlık orada tahsisler açtı. Demre, Kekova, Kaş buralar muhteşem yerler. Orada her şey var. Kültür de var, dalış turizmi de var. Bizim de Ela Quality olarak Antalya Demre ve Aydın Didim'de iki otel yatırımı projemiz bulunuyor. Turizmdeki gelişmeye göre buradaki yatırımlarımızı hayata geçirmeyi planlıyoruz” şeklinde konuştu.

Konaklama vergisi işletmelere ek maliyet getirdi

Ufuk Gezgin, turizm sektöründe uygulanmasına karar verilen konaklama vergisinin yatırımcılar tarafından pek hoş karşılanmadığını söyledi. Söz konusu vergilerin işletmeler için önemli bir maliyet oluşturduğunu dile getiren Gezgin, "İlk yıl yüzde 1, ikinci sene ise yüzde 2 oranında uygulanıyor. Ayrıca kardan değil ciro üzerinden yapılıyor olması adil değil. Ciro üzerinden alınan bu vergi, işletmelerin karını yüzde 5-6 oranında olumsuz yönde etkiliyor. Adil vergi sisteminin sektörü daha da büyüteceğine inanıyorum" dedi.

Konaklama vergisinin yanında bir de turizm tanıtma ajansına yönelik binde 7,5'luk bir vergiye muhatap olduklarını anlatan Ufuk Gezgin, söz konusu verginin de işletmelere ilave bir vergi yükü getireceğini dile getirdi. Avrupalıların kontratlarını erkenden yaptığını hatırlatan Gezgin sözlerini şöyle sürdürdü:
“Biz bütün kontratlarımızı yaptık bitirdik. Bu vergiyi ziyaretçiden almak gerekirken mecburen cebimizden ödeyeceğiz. Çünkü Avrupa kontratlarını erkenden yapıyor. Böyle olunca da acenteye dönüp kontratını iptal ettim diyemezsiniz. Bu yıl, hatta önümüzdeki yıl bunun yükünü biz işletmeciler çekeceğiz. Maalesef sektörde birliktelik de sağlayamıyoruz. Şimdi seneye biz misafirden alacağız diyoruz ama birçok otel bunu almayacak. Tur operatörüne bunu anlatamıyoruz. Bunu kardan karşılayacağız. Seneye de fiyatlara yansıtacağız. Uzun yıllardır turizmin ihracat kapsamına alınmasını istiyoruz. Ancak bir türlü olmuyor. İnşallah yakın bir zamanda bu düzenleme yapılır.”

Thomas Cook’un iflası sektörü olumsuz etkiledi

İngiliz tur operatörü Thomas Cook’un iflasının Türk konaklama sektöründe de yaralar açtığını belirten Ela Quality Resort Genel Müdürü Ufuk Gezgin, “Biz bugüne kadar onlarla çalışmadığımız için bir sıkıntı yaşamadık. Ancak sektörümüzde birçok işletme olumsuz etkilendi. Bu iflas gelecek yıl İngiltere’de plan değişikliğine yol açacak. Oradaki tur operatörleri doğan boşluğu doldurmak için büyüme planları hazırladılar. Bu da bizim yeni riskimiz. Hesapta olmayan krizin sonunda daha hazırlığı olmayan farklı tur operatörleri Thomas Cook’un taşıdığı yolcuları taşımaya çalışacak. Bizim açımızdan Seneye bir kayıp yaşamayacağız ama bazı tur operatörleri üzerinde hızlı büyümenin sıkıntıları olabilir” görüşünü dile getirdi.

2020 hedefi yüzde 15 büyüme

Ufuk Gezgin, gelecek yıl turizm sektöründe yüzde 15 büyüme beklediklerini ifade ederken, "Bu oran azımsanmayacak bir rakam. Rusya'daki ve Avrupa'daki turist sayısındaki artış bunun habercisi. Ön rezervasyonlar bile yüzde 10'luk büyümeyi bugünden haber veriyor. Biz Ela Quality olarak da hedeflediğimiz rakamların altına inmiyoruz. Uzun yıllardan bu yana Kasım ayını yüzde 75'lik bir doluluk oranıyla kapattık. Bunda havaların sıcak gitmesi ve Mısır’ın kapalı olması da etken. Biz dolulukta 7 aylık ortalamalara göre yüzde 78'leri geçen bir performans yakaladık. Ela Quality'de çocuk gibi farklı konseptlerimiz de var. Sadece yurt dışından değil başta İstanbul olmak üzere Bursa, Ankara, İzmir, Adana, Gaziantep ve Trabzon'dan yerli misafirlerimizi de ağırladık. Turizmi 12 aya yayabilsek sektör olarak hem turist sayısını hem de gelirleri artırabiliriz. Türk mutfağı öncülüğünde dünya mutfaklarının da ülkemizde sergilenmesi konaklamada sürenin aylara yayılması açısından iyi adımlar olabilir. Sonbahar ve kış aylarında ara tatiller de turizme fevkalade destek veriyor" diye konuştu.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde