El jelleri hakkında ciddi uyarı

El jelleri hakkında ciddi uyarı

Son zamanlarda çok satılan el jellerinde halk sağlığını tehdit edici unsurlara rastlandı

El jelleri hakkında ciddi uyarı
16px
24px
17.11.2009 15:38
ABONE OLgoogle

Sağlık Bakanlığı, domuz gribi (H1N1) pandemisi dolayısıyla piyasada kullanımı artan antibakteriyel el temizleme jeli, sıvısı, köpüğü gibi ürünlerin ambalaj ve tanıtım materyallerinde, tüketicinin yanıltıldığı ve halk sağlığını tehdit edici durumların oluştuğunun tespit edildiğini bildirdi.

Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, 5324 sayılı Kanun doğrultusunda yapılan piyasa kontrollerinde mevzuata aykırılığı tespit edilen kozmetik firmaları hakkında idari işlem başlatıldığına işaret edildi.

Belirtilen tanıtım bilgilerini içeren ve dezenfektan veya antiseptik amaçlı olarak piyasaya arz edilmek istenen ürünler için, İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü İlaç Ruhsatlandırma Daire Başkanlığına "Ara Ürün İzin Belgesi" almak üzere başvuruda bulunulması gerektiği kaydedildi.

Açıklamada, antibakteriyel amaçlı olarak piyasaya arz edilen kozmetik tanımına uygun ürünlerin, çocuklardan uzak tutulması, kullanılması gerekiyorsa ebeveyn kontrolünde kullanılması, gözle temas ettirilmemesi, yanıcı, parlayıcı olduğuna ilişkin uyarıların ambalaj üzerinde belirtilmesi istendi.

Kişisel temizlik için ellerin öncelikle su ve sabun ile yıkanması, susuz kullanılan ürünlerin ise su bulunmayan ortamlarda tercih edilmesinin önemli olduğu vurgulanan açıklamada, "Antibakteriyel ürünlerin gereksiz yere kullanımında direnç gelişebileceğinin ve bakteri kaynaklı hastalıkların yaygınlaşabileceğinin de göz önünde bulundurulması gerekmektedir" denildi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde