El feneri ama İsrail ordusuna bile ihraç ediliyor

El feneri ama İsrail ordusuna bile ihraç ediliyor

Pilsiz ve şarjsız olarak bir girişimci tarafından üretilen el feneri Adana'da açılan İnşaat Fuarı'nın ilgi odağı oldu.

El feneri ama İsrail ordusuna bile ihraç ediliyor
16px
24px
01.02.2008 15:21
ABONE OLgoogle
İzmirli girişimci Metin Yıldız, Türkiye'nin büyük bölümünün deprem riski altında olması ve son yıllarda enerjinin daha çok önem kazanması üzerine enerji tasarrufunun ön plana çıkmasıyla pilsiz ve şarjsız el feneri üretti. Yıldız Ticaret A.Ş, tarafından üretilen el feneri kısa sürede deprem çantalarının içerisinde olmazsa olmaz malzemelerden birisini haline geldi.

İzmir'de 2 yıl önce üretimine başlanan el feneri, aynı zamanda cep telefonlarını şarj ederken, göçük altında ise ışıkla sinyal veriyor. Türkiye'ye yönelik üretimine başlanan el feneri, şimdi başta İsrail ordusu olmak üzere 18 ülkeden talep görüyor.

Düzce depreminde arama ve kurtarma işlemleri sırasında aydınlatma sıkıntısı yaşandığına tanık olduğunu kaydeden Yıldız Ticaret A.Ş.Yönetim Kurulu Başkanı, elektronik mühendisi Metin Yıldız, 2 yıl önce üretimine başladığı dinamo sistemiyle şarj olan el fenerinin 120 metre menzili olduğunu ifade etti. Ürettikleri el fenerinin en önemli özelliğinin pilsiz ve şarjsız çalışması olduğunu kaydeden Yıldız, "Elektriğin veya jeneratörün olmadığı yerde el feneri kullandığınızda bir süre sonra pil bitiyor. Pil de olduğu yerde hiç kullanılmasa da biter, oksitlenir veya küflenir. Ancak bu fenerin içerisi mekanik olduğu için hiçbir şekilde bozulma yapmaz. Cihazın altında bulunan kol bir dakika çevrildiğinde el feneri yaklaşık 1 saat boyunca çevreyi aydınlatır. Fenerin, üzerinde kademeli olarak yakılan 3 ampul bulunuyor. Bunların üçü aynı anda yandığında 120 metre uzaklığı aydınlatıyor."dedi.

Piyasada Çin malı benzer ürünlerin bulunduğunu ancak kendi ürünlerinin en büyük özelliğinin enerjinin kondansatöre depolanması olduğunu aktaran Yıldız, ürettikleri ürünü fuarlar başta olmak üzere çeşitli yollarla tanıtmaya ve pazarlamaya çalıştıklarını ve kısa sürede yurtdışından da talep geldiğini anlattı. Yıldız, "Piyasaya 50 YTL'den sattığımız el fenerini şimdilik 18 ülkeye ihraç ediyoruz. Almanya, Azerbaycan, Suriye ve İran'a yaklaşık 150 bin el feneri ihraç ettik. İsrail'de bir firmaya da ayda bin 500 adet göndermeye başladık. Bu el fenerlerini İsrail ordusu da teçhizat çantasına katacak."dedi. Yıldız, olası bir depremde göçük altında kalındığında el fenerinin ışıkla sinyal verdiğini ve arama kurtarma çalışmalarında büyük bir kolaylık sağladığını da sözlerine ekledi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde