El Maliki savaşı kızışıyor

El Maliki savaşı kızışıyor

Irak Başbakanı’na muhalif cephede yer alan El Sadr’ın dün İran’a gitmesi dikkat çekti

El Maliki savaşı kızışıyor
16px
24px
05.06.2012 08:25
ABONE OLgoogle

Irak’ta Başbakan Nuri el Maliki hakkında güvenoylaması için düğmeye basılırken Şii lider Mukteda el Sadr dün Şii Başbakan’a destek veren Tahran’a gitti. Hafta sonunda 172 milletvekilinin El Maliki’ye verilen güvenoyunun çekilmesi için imza vermesinin ardından başbakana yönelik eleştirileriyle dikkat çeken El Sadr’ın “akıl hocası”, İran’da yaşayan Şii din adamı Ayetullah Kazım el Hairi de önceki gün, Irak’ta laik politikacılara oy vermenin yasak olduğu yönünde bir fetva verdi.

‘Sekülerlere oy haramdır’

El Sadr hareketinin internet sitesinde takipçilerinden birinin Irak’taki siyasi kriz ve laiklere oy verilmesine ilişkin bir sorusuna verdiği yanıtta El Hairi “yönetimin herhangi bir bölümünün seküler bir kişiden yana oy kullanması haramdır” ifadesini kullandı. El Hairi’nin bu sözleriyle Sadr gibi El Maliki’nin görevden ayrılmasını isteyen Irakiye bloğunu hedef aldığı savunuldu.

El Maliki’nin düşürülmesi yönündeki girişimleri baltaladığı değerlendirmelerine yol açan bu çıkışın ardından El Sadr aynı sitede yayımladığı açıklamasında Irak Başbakanı’na atıfta bulunarak “Ona ülkenin iyiliği için istifasını duyurması gerektiğini söylemeliyim” ifadelerini kullandı. El Sadr’ın açıklaması yine aynı sitede Basra il Meclis Başkanı El Bezzunu’nun, El Maliki’den güvenoyunun alınması durumunda güneyde bağımsız bir yönetim kuracaklarını duyurmasının ardından geldi. Bu açıklamaya tepki gösteren El Sadr, “Irak’ın birliği Maliki’nin şahsiyetinden daha önemlidir” dedi. Konunun siyasi olduğunu belirten El Sadr, halkın siyasi çatışmalara alet edilmemesi ve tansiyonu yükseltecek açıklamalardan uzak durulması gerektiğini kaydetti.

Akıl hocası El Hairi’nin çıkışına El Sadr’ın karşı gelmeyeceği ancak El Maliki karşıtı görüntüsünü de korumak istediği yorumları dikkat çekiyor. Bu arada El Sadr’ın dün İran’a gittiği haberi gündeme düştü. Yapılan kimi yorumda El Maliki yanlısı Tahran’ın bu çerçevede Sadr’a baskı yapabileceği savunuldu. Bu arada Irakiye blokundan Sünni Başbakan Yardımcısı Salih el Mutlak önceki günkü açıklamasında El Maliki’yi bir kez daha “diktatör” olarak niteledi. Kürt ve Sünni grupların Maliki karşıtlığına El Sadr cephesi de destek veriyor.

Erbil’de kritik toplantı

El Maliki’yi düşürme girişimleri çerçevesinde aralarında Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, El Irakiye lideri İyad Allavi ve Irak Meclis Başkanı Usame el Nuceyfi’nin de yer aldığı muhaliflerin dün Erbil’de bir araya gelerek durum değerlendirmesi yaptıkları savunuldu. AA’nın haberine göre, El Nuceyfi’ye yakın bir kaynak 172 milletvekilinin imzasının toplanarak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’ye sunulduğunu, böylelikle güvenoylamasına giden yasal sürecin başladığını bildirdi. Talabani’nin henüz net bir tavır belirlemediğini, durumu ağırdan aldığını öne süren aynı kaynak “politik hesaplara” dikkat çekerek bu işlemin gelecek haftaya kadar sürebileceğini iddia etti.

Caferi’nin adı öne çıktı

El Maliki hükümetinin düşmesi durumunda yerine hükümeti eski Başbakan İbrahim Caferi’nin kurabileceği konuşuluyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde