El-Erian: Problem ekonomi değil, piyasaların hassasiyeti

El-Erian: Problem ekonomi değil, piyasaların hassasiyeti

Allianz Grubu’nun baş ekonomi danışmanı Muhammed El-Erian piyasaya dair iki önemli noktaya dikkat çekti.

El-Erian: Problem ekonomi değil, piyasaların hassasiyeti
16px
24px
15.08.2019 11:04
ABONE OLgoogle

Birincisi piyasa beklentilerinde yer alan Fed’in faiz hamlesi konusu. El-Erian CNBC’de katıldığı röportajında, enflasyon rakamlarına değinerek bu verilerin Fed’in içerisinde bulunduğu ikilemin altını çizdiğini söyledi.

Enflasyon verisi piyasanın istediğinin olmasına yetecek bir durumu ortaya koymasa da Fed’in piyasanın istediğini vermeye çalışabileceğini belirtti.

İkinci dikkat edilmesi gereken noktanın ise sözlü yönlendirmenin nasıl bir ton değişikliğine uğradığı konusu olduğunu dile getiriyor. Fed’in açıklamalarında kullandığı “yavaşlamanın önüne geçilmesi” kısmına değinen El-Erian ayrıca Fed’in piyasa üzerinde giderek daha az etkili olduğuna dair görüşlerin öne çıkmaya başladığını ve bunun piyasada endişe yarattığını söyledi.

Getiri eğrilerinde son günler çok konuşulan gelişmeler hakkındaki fikirleri sorulan El-Erian, bu konunun Amerikan piyasalarının çok ötesinde olduğunu ve global piyasalardaki 15 trilyon dolarlık tahvillerin tümüne bakılması gerektiğini söyledi.

Piyasaların eskiye nazaran politik gelişmelere karşı çok daha hassas olduğunu belirten ünlü ekonomist, bu hassasiyetin ekonomik koşullardan ziyade dünya çapında devam eden politik iniş çıkışlardan etkilenmekte olduğu yorumunda bulundu.

El-Erian hem Çin hem de ABD cephelerinin ticaret anlaşmazlığında gerginliğin yükseleceğine dair işaretler verdiğini bu anlamda piyasa için en iyi olasılığın geçici de olsa bir ateşkes konusunda anlaşılması olacağını söyledi.  ABD piyasalarında sert düşüş: Trump'tan 'çok geç kalındı' açıklaması

Üzerine basarak Amerikan ekonomisinin iyi durumda olduğunu ve önümüzdeki 12 aya ilişkin resesyon beklentisinin 1/3’ün altında olduğunu dile getiren El-Erian, piyasaların yurtdışındaki gelişmelere daha açık hale geldiğini bu nedenle de dışarıdaki hareketlenmelere karşı daha hassas hale geldiğini vurguladı.

Bu konudaki endişesinin piyasadaki endişelerin kendi kendini doğrulayan bir kehanete dönüşmesi olduğunu belirten ekonomist, bu durumun yatırımlardan tüketime kadar varan bir ölçüde etkisi olabileceğini ve politikanın piyasaları kirlettiğinde neler olabileceğini gördüğümüzü dile getirdi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde