Ekrem İmamoğlu, Koç'un kurumsal ortak olduğu ‘Chatham House’a gitti

Ekrem İmamoğlu, Koç'un kurumsal ortak olduğu ‘Chatham House’a gitti

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Londra’daki temaslarına sabahın erken saatlerinde başladı.

Ekrem İmamoğlu, Koç'un kurumsal ortak olduğu ‘Chatham House’a gitti
16px
24px
14.11.2019 13:27
ABONE OLgoogle

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Londra’daki temaslarına Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Ümit Yalçın’ı ziyaretle başladı.

İmamoğlu ve beraberindeki heyet, kaldıkları otelden büyükelçilik binasının bulunduğu binaya yürüyerek ulaştı. İmamoğlu, yaklaşık 1 saat süren ziyaret sonrasında Yalçın’a, İstanbul temalı bir çini tablo hediye etti.

CHATHAM HOUSE ZİYARET DİKKAT ÇEKTİ

İmamoğlu, büyükelçilik ziyaretinin ardından Chatham House’a (Kraliyet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü) geçerek Başkan Yardımcısı Sir Simon Fraser ve ekibi ile bir araya geldi.

Birleşik Krallık-Türkiye, İstanbul-Londra ve İstanbul-Chatham House ilişkilerinin ele alındığı görüşmede, İngiltere İstanbul Başkonsolosu Judith Slater de bulundu.

KOÇ HOLDİNG ANA DESTEKÇİSİ

Koç Holding, dünyanın en etkili düşünce kuruluşları arasında yer alan İngiltere merkezli Chatham House’un 2017 yılından beri kurumsal ortağı ve ‘Türkiye Projesi’nin ana destekçisi.

CHATHAM HOUSE NEDİR?

Chatham House için Ekşi Sözlük'te "Artık TC'nin olası başkan adaylarının onay aldığı emperyal amaçlı manipülasyon kurumu. Dünya derin devleti." diye yazıyor.

TARİHÇESİ

Bu Chatham House hakkında biraz bilgi vereyim.

Resmen 1920’de kurulsa da kökleri 1900’lerin başına gidiyor. O zamanki adı “Yuvarlak Masacılar”dı. İsrail devletinin kuruluşuna öncülük eden, Osmanlı’yla, Orta Doğu’yu ilk parçalayan Sykes–Picot haritalarını çizen ve Sevr’i yapan bu masaydı.

Sonradan resmi bir kuruma dönüştürülüp, “Kraliyet Uluslararası İlişkiler Enstütüsü” adını aldı.

O günden beri de dünyanın sorunları ve doğabilecek krizlerin tartışılıp, yönlendirildiği ilk adres oldu.

Türkçesi, bir düşünce kuruluşundan çok, dünyaya yön veren bir merkez…

İkinci önemli özelliği de Exeter Üniversitesi’yle bağlantısı.

Abdullah Gül ve Fehmi Koru’nun eğitim gördüğü bu üniversitenin, İngiliz istihbarat servisiyle bağlantılı olduğu öne sürülmüştü.

Exeter, 2006’da Gül’e, 2007’de de İKÖ Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu’na doktora payesi verdi.

AKP’nin kuruluşu ve Başbakanlığı döneminde (Gül'ün) en yakın dostları, dönemin Türkiye Büyükelçisi Westmacot ile Dışişleri Bakanı Jack Straw, ilk sözleri de, “İlk hedefimiz AB… AB için reformlar sürecek” oldu.

Hatta Gül'ün Başbakanlığı sırasında AB zirvesine kendi imzasıyla gönderilecek “iyi niyet mektubu”nun İngiliz Büyükelçiliği’nde hazırlandığı ortaya çıktı.

Dışişleri Bakanlığı döneminde Türkiye’yi çepeçevre kuşatan AB’nin 3 Ekim 2005 tarihli Müzakere Çerçeve Belgesi’ndeki ağır hükümler üzerine Lüksemburg’a gitmeme kararı alan Gül, yine İngiliz Büyükelçi Wastmacot tarafından ikna edildi. Gül, “son anda ve gönülsüz” bir şekilde Lüksemburg’a gidip, o belgeyi imzalayınca, dönemin İngiltere Dışişleri Bakanı Straw’ın, “Hayatımda hiç bu kadar mutlu olmamıştım” demesi de unutulacak gibi değildir.

İLK ÖDÜLÜ KİM ALDI

İngiliz Kraliçesi’nin ilk madalya taktığı kişi Sultan Abdülaziz’dir.

Bundan 100 yıl sonra bir başka İngiliz Kraliçesi ülkemize gelip, dönemin Cumhurbaşkanı Abdulah Gül’e, “Büyük Şövalye Nişanı” takmıştı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde