Ekonomiye güven baş aşağı

Ekonomiye güven baş aşağı

Türkiye ekonomisine güven bundan önce hiç rastlanmadık biçimde azalıyor.

Ekonomiye güven baş aşağı
16px
24px
29.07.2014 09:07
ABONE OLgoogle
Ekonomiye güven baş aşağı
 
Türkiye ekonomisine güven bundan önce hiç rastlanmadık biçimde azalıyor.
 
Niye böyle bir tespiti yapıyoruz?
 
Çünkü haziran ayı tüketici güven endeksi ve üretici güven endeksinin ardından bu defa hizmet sektörü güven endeksi temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 2,8 oranında azaldı. Ve hizmet sektörü güven endeksi 97,9’dan 95,2 değerine geriledi.
 
Gelelim hizmet sektörü güven endeksindeki bu gerilemenin ne anlama geldiğine...
 
Hizmet sektörü güven endeksindeki azalış şu anlama geliyor; sonüç aylık dönemde iş durumunun kötüleştiğini, hizmetlere olan talebin azaldığını gösteriyor. Bu arada gelecek üç aylık dönemde hizmetlere olan talebin azalacağını bekleyen girişimci yönetici sayısının arttığını bize söylüyor.
 
Hemen belirtmekte fayda var. TÜİK verilerine göre hizmet sektöründe bir önceki aya göre; iş durumu endeksi yüzde 4,4, hizmetlere olan talep endeksi yüzde 3,5 ve hizmetlere olan talep beklentisi endeksi yüzde 0,8 azaldı.
 
Peki, niye anlattık bütün bunları?
 
Şundan anlattık; hizmet sektörü Türkiye milli gelirinin yüzde 70,4’ünü, tarım sektörü yüzde 8,1’ini, sanayi sektörü yüzde 21,5’ini üretiyor. Hâl böyle olunca hizmet sektöründeki güven bunalımı ekonominin geleceği için endişe veriyor.
 
Niye endişe veriyor?
 
Çünkü milli gelir içinde en çok ağırlığı olan sektör hizmet sektörü oluyor.
 
Bu arada yine TÜİK verilerine göre mevsim etkisinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi de temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 1,7 azalarak 78,5 değerine geriledi. Yine temmuz ayında bir önceki aya göre perakende sektöründe iş hacmi satışlar endeksi yüzde 3,1 oranında azalırken, mevcut mal stok seviyesi endeksi yüzde 6,5 oranında arttı.
 
Peki, bu veri ne anlama geliyor?
 
Bu verinin anlamı şu; perakende satışlar düşerken stoklar artıyor. Yani perakende piyasalarında işler pek iyi değil.
 
Anlayacağınız cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi, bugüne kadar hiç görülmedik biçimde ekonomiye güvende azalma var.
 
İşte bu nedenle tekrar etmekte fayda var.
 
Bazılarının söylediği gibi cumhurbaşkanlığı seçimleri çantada keklik değil. Çünkü cansız ekonomi, ekonomiyi yönetenleri sorgulatır. Bu durumu bilen Başbakan Erdoğan ekonomiyi canlandırmak için çok çabaladı ama olmadı. Dolayısıyla ekonomi cansız, beklentiler olumsuz olunca diğer adayların şansı çoğalıyor.

Süleyman Yaşar/Taraf
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde