Ekonomiye en büyük saldırı

Ekonomiye en büyük saldırı

Türkiye’de art arda yaşanan terör olaylarından sonra ekonomi büyük darbe yedi. Başta turizm, havacılık, finans ve sigorta gibi sektörleri etkileyen terör olayları iş dünyasını krize sokuyor.

Ekonomiye en büyük saldırı
16px
24px
30.06.2016 08:03
ABONE OLgoogle
Terör saldırıları, bölge ülkeleri ile yaşanan krizler, siyasi ve sosyal belirsizlik ekonomiyi vurdu. Sigortadan bankacılığa, ulaştırmadan turizme birçok sektör zarar görüyor. Son 1 yılda terör saldırılarında en çok turizm sektörü zarar gördü.

Turizm sektöründe daralmaya neden olan terör saldırıları, havayolu şirketlerine zarar açıklatırken, iş dünyasını da Türkiye’den kaçırıyor. Türkiye’de son yıla damga vuran 17 terör saldırısında 248 kişi hayatını kaybederken, yüzlerce kişi ise yaralandı. Son olarak önceki gün İstanbul Atatürk Havalimanı’nda yaşanan canlı bomba saldırısı sonucu 41 kişi yaşamını yitirdi ve 239 kişi yaralandı.

OTELLERDE FİYATLAR YARIYA İNDİ

Terör olayları nedeniyle zor günler geçiren turizmci, darboğazı aşmak için fiyatları ciddi oranda düşürdü. İstanbul’da bazı oteller tek kişilik oda ücretlerini yüzde 65’e varan oranlarda indirirken, Antalya’da indirim oranları yüzde 50’yi buldu. Art arda patlayan bombalar, Doğu ve Güneydoğu’da 100 günü aşan sokağa çıkma yasakları nedeniyle yurt genelinde ise 2 bin 111 otel satışa çıktı.

HAVAYOLUNDA ZARAR ARTTI 

Uluslararası Havalimanları Konseyi, yolcu trafiğine göre 2015 yılında dünyanın en yoğun havalimanları listesinde İstanbul Atatürk, Frankfurt’u geride bıraktı. Ancak son dönemde yaşanan terör olayları ile doluluk oranlarında ciddi düşüşler yaşanırken şirketler zarar açıkladı.  Türk Hava Yolları’nın 2016 yılı ilk çeyrek mali tabloları Borsa İstanbul’a gönderildi. Satış gelirleri önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 18 artarak 6 milyar 431 milyon liraya ulaştı. Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamaya göre ise THY’nin ilk dört ayda yolcu doluluk oranı ise 3.4 puan düşüşle yüzde 73.8 olarak gerçekleşti.

SON 22 YILIN EN KÖTÜSÜ 

Türkiye’ye gelen turist sayısı Mayıs’ta geçen yıla göre yüzde 34 azaldı ve turist sayısı 3.8 milyondan 2.4 milyona geriledi. Mayıs’ta en büyük kayıp yüzde 92 ile Ruslarda. İkinci büyük kayıp da yüzde 31 düşüşle Almanlarda. Rusya ve İsrail ile ilişkilerin normalleşmesinin bu rakamları bir nebze düzeltmesi umut ediliyor.

Tırmanan terör olayları ve yaşanılan hak ihlalleri sebebiyle Türkiye’nin Avrupa’daki imajı bozuluyor. Avrupalı firmalar yöneticilerini güvenlik gerekçesiyle Türkiye’ye göndermeme kararı aldı. Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği (ANSİAD) Yüksek İstişare Konseyi eski Başkanı Ergin Civan, “Türkiye’nin imajı o kadar bozuldu ki, büyük firmalar yöneticilerinin Türkiye’ye seyahatini yasakladı” dedi.

Uçak krizi ve bombalı saldırıların ardından zor günler geçiren turizm sektörü, yeni bir sıkıntıyla daha karşı karşıya kaldı. Bazı ülkelerin, terör gerekçesiyle Türkiye’ye gelecek turiste seyahat sigortası yapmadığını söyleyen Turist Rehberleri Birliği Başkanı Zeki Apalı, bazı sigorta şirketlerinin de primleri arttırdığını ifade etti.

KREDİLER ZORA GİRDİ

Bankalar daralama yaşayan turizm sektörüne sadece bu yılın ilk 4 ayında yaklaşık 220 milyon liralık kredi verdi. Üst üste gelen terör olayları ve siyasi dalgalanmalardan ötürü sallantıya giren turizm sektörü büyük ölçüde küçülmeye gidiyor. Birçok otelin satılığa çıkartıldığı dönemde banka kredileri ise zora giriyor
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde