Ekonomimizi yıkmak isteyen Amerikalılar niye 1 milyar dolar tahvilimizi satın aldı?

Ekonomimizi yıkmak isteyen Amerikalılar niye 1 milyar dolar tahvilimizi satın aldı?

Hazine 2 milyar dolar ‘borca girdi’, tahvilin yarısını ABD satın aldı

Ekonomimizi yıkmak isteyen Amerikalılar niye 1 milyar dolar tahvilimizi satın aldı?
16px
24px
20.01.2017 08:27
ABONE OLgoogle

‘Partili cumhurbaşkanlığı’nı içeren anayasa değişikliği teklifinin Meclis’e gelmesinden bu yana dolar ve avro rekor üstüne rekor kırarken Hazine Müsteşarlığı 2 milyar dolar borçlandığını açıkladı.

Açıklamada, “2017 yılı dış finansman programı çerçevesinde dolar cinsinden 2027 vadeli tahvil ihracı için 18 Ocak 2017 tarihinde Barclays, Citigroup, Goldman Sachs ve Qatar National Bank’a yetki verilmiştir. Söz konusu ihraç aynı gün sonuçlanmış ve ihraç miktarı 2 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. İhraç tutarı 23 Ocak 2017 tarihinde hesaplarımıza girecektir” dendi.

6 milyar dolara kadar borçlanma

Hazine açıklamasına göre, “Bu tahville birlikte 2017 yılında uluslararası sermaye piyasalarından tahvil ihracı yoluyla 6 milyar dolar tutarına kadar gerçekleştirilmesi planlanan dış finansman programının 2 milyar dolarlık kısmı tamamlandı.”

Tahvilin yarısı ABD’ye

Açıklamada, tahvilin kupon oranının yüzde 6.0, yatırımcıya getirisinın yüzde 6.15 olduğu da belirtilerek, “Tahvile toplamda yaklaşık 256 yatırımcı, ihraç tutarının üç katından fazla talep gösterdi.

Tahvilin yüzde 49’u ABD, yüzde 26’sı İngiltere, yüzde 11’i Türkiye, yüzde 11’i diğer Avrupa ülkeleri ve yüzde 3’ü diğer ülkelerdeki yatırımcılara satıldı” dendi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde