Ekonomide söz, orta sınıfın olacak

Ekonomide söz, orta sınıfın olacak

Türkiye'nin de aralarında bulunduğu gelişmekte olan piyasalarda, nüfusu hızla artan orta sınıf sebebiyle küresel ekonominin çehresi değişecek

Ekonomide söz, orta sınıfın olacak
16px
24px
04.02.2013 09:06
ABONE OLgoogle

Türkiye'nin de aralarında bulunduğu gelişmekte olan piyasalarda, nüfusu hızla artan orta sınıf sebebiyle küresel ekonominin çehresi baştan aşağıya değişecek.
 
HSBC'nin hazırladığı ‘Tüketici 2050' raporuna göre 40 yıl içinde nüfusunun tamamı orta ve yüksek gelir grubunda yer alacak olan Türk vatandaşı otel, restoran ve seyahat harcamalarıyla dünyanın en büyük 10 pazarından birini oluşturacak.
 
Gelişmiş ülkelerde gelecek 40 yıl boyunca tüketim artışı yıllık yüzde 2'nin altında kalırken, Çin, Hindistan, Rusya ve Türkiye'nin çektiği gelişmekte olan ülkelerde bu oran yüzde 4'ün üzerine çıkacak. Eğlence sektörü başta olmak üzere hazır giyim, mobilya, yüksek teknoloji ürünleri sektörlerinde tüketim yüzde 8'lere varacak. 40 yıl içinde yaklaşık 3 milyar kişinin gelirlerinin ortalama yüzde 5 artış göstererek orta gelir grubuna dâhil olmasını bekleyen raporda hazır giyim, elektronik, turizm ve finansal hizmet sektörlerinin bu durumdan olumlu etkilenmesi bekleniyor.
 
Türkiye'yi üst orta gelir düzeyinde sınıflayan raporda, Türkiye'nin 2040’a kadar üst gelir grubuna gireceği öngörülüyor. 2050'de ise nüfusun tamamı orta ve yüksek gelir dilimi içinde yer alacak. Her sektörde gelişim kaydedilmesine rağmen iletişim, restoran ve otel, boş zamana yönelik sektörlere daha fazla para harcanacak. Rapora göre Türkiye harcama artışında ilk 10 arasında yer alacak. Raporda dikkat çeken bir konu da restoran ve fast-food sektörlerinde patlama beklentisi. Genişleyen orta sınıfın daha fazla gezme ve eğlenceye para harcaması sayesinde aşçılık en fazla aranan mesleklerden biri olacak.
 
Harcamaların artmasına paralel kredilerde de büyüme beklentisi oluşturunca bankacılar ellerini ovuşturuyor. Bugün gelişmekte olan ülkeler küresel finans sektörünün yüzde 18'ini oluşturuyor. Ancak bu oran 40 yılda yüzde 50'nin üzerine çıkacak. Bir yandan gelişen sağlık hizmetleri sayesinde ortalama yaşam uzarken bir yandan da zenginliğin artması emeklilik, miras ve sağlık gibi kaygılarla sigorta ve finansal hizmet talebinde fırlamaya sebep olacak.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde