Ekonomide OHAL tedbiri: Şirketler ihale dışına..

Ekonomide OHAL tedbiri: Şirketler ihale dışına..

YENİ kanun hükmündeki kararnamelerle ekonomiyi de yakından ilgilendiren birçok karar alındı.

Ekonomide OHAL tedbiri: Şirketler ihale dışına..
16px
24px
23.11.2016 04:55
ABONE OLgoogle

YENİ kanun hükmündeki kararnamelerle ekonomiyi de yakından ilgilendiren birçok karar alındı.

Kararnamelere göre, artık “Emniyet veya MİT’in terörle ilgisi var” demesi ihaleden bir firmanın elenmesi için yeterli olacak. Kamu İhale Kanunu’nda yapılan değişiklikle, Emniyet veya MİT’in terör örgütleriyle ilgisi olduğu belirtilen kişiler veya şirketler ihale dışında bırakılacak. Ancak bu durumda teminatların gelir kaydedilerek, ihalenin iptali hükmü uygulanmayacak. İşte yeni hükümler:

BELEDİYE İHALELERİ

Belediye başkanları terör gerekçesiyle görevden uzaklaştırılan belediyelerde ihaleler mercek altına alınacak. Emniyet’in ihalelerde işi alanların terörle bağlantısı olduğunu bildirmesi veya belediye menfaatinin önemli ölçüde ihlal edildiğinin belirlenmesi halinde sözleşmeler, tek taraflı resen feshedilecek. Şirketlerin teminatları gelir olarak yazılacak.

İŞSİZLİK PRİMİNE ÖDEME

Kamu, belediyeler veya bunlara bağlı kuruluşlar, İşsizlik Sigortası’nda takibe düşmüş prim borçlarını artık taşınmazla ödeyebilecek. Bu hüküm, 2023 sonuna kadar uygulanacak. Eğer kamunun dışında kalanların da borcunu ödemede çok zor duruma düştüğü belirlenirse, onlardan da taşınmaz alınarak ödeme yapılabilecek. Daha sonra bu taşınmazlar bedeli karşılığında Hazine’ye devredilecek. Böylece ilk kez İşsizlik Sigortası Fonu’na taşınmazla ödeme yapılmasının yolu açılıyor. Söz konusu uygulama SGK’nın prim borçları için uygulanıyor ve kurumun dengelerini bozan unsurlardan biri olarak gösteriliyor.

GREV ERTELEME

Artık büyükşehir belediyelerinde şehir içi toplu taşıma hizmetlerini veya bankacılık hizmetlerinde ekonomik veya finansal istikrarı bozucu nitelikte ise grev veya lokavt kararı Bakanlar Kurulu kararı ile 60 gün ertelenebilecek.

KALKINMA BANKASI

Cazibe Merkezleri Programı, Kalkınma Bankası aracılığıyla yürütülecek. Cazibe merkezleri kapsamında anahtar teslim fabrika binası yapım desteği, faizsiz yatırım kredisi desteği, bedelsiz yatırım yeri tahsisi, veri merkezleri için enerji desteği gibi konularda Bakanlar Kurulu karar alacak. Kalkınma Bankası da, cazibe merkezlerinde şirket kuruluşlarına öncülük edebilecek veya şirketlere iştirak edebilecek.

ALIM GARANTİSİ

Stratejik sektörlerde ve yurtiçinde üretimi bulunmayan veya sınırlı bulunan orta-yüksek ve yüksek teknoloji transferine dayalı alanlarda veya bölgesel kalkınma için bazı şartlarla üreticilere alım garantisi verilebilecek. Milli Eğitim Bakanlığı’nın eğitim ve öğretime yönelik bilgi ve iletişim teknolojilerine ilişkin mal ve hizmet alımlarında da alım garantisi verilebilecek. Kamu alımları, bölgesel kalkınma ve teknolojik gelişme amaçlı kullanılabilecek. Böyle bir durumda ihtiyaçlar, ilan veya davet yöntemiyle alınabilecek.

TMSF’YE MAHKEMESİZ DEVİR

DAHA önce çıkarılan kararnamelerle, kayyum atanan şirketlerin mahkeme kararıyla TMSF’ye devri öngörülmüştü. Ancak yeni kararnameyle, hakim veya mahkeme kararı olmaksızın tüm şirketlerin TMSF’ye devri öngörüldü. Dün itibariyle, kayyum atanan tüm şirketlerin yönetimi derhal TMSF’ye devredilecek. Ayrıca fon tarafından devralınan şirketlerle ilgili alınan kararlar, herhangi bir vergi veya harca tabi olmadan resen tescil ve ilan edilecek. TMSF’nin kayyum olarak atandığı şirketlerde, şirketin doğrudan veya dolaylı borçlarının ödenmesi için öncelikle şirket lehine kefil olan ortak, yönetici veya bunlarla bağlantılı üçüncü gerçek veya tüzel kişilerin mal varlığına müracaat edilecek. Fon şirket borçlarının ödenmesi ya da şirket sermaye ihtiyacının karşılanmasını teminen, kefillerin varlıklarının satılması konusunda yetkili olacak.

Hacer Boyacıoülu/Hürriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde