Ekonomi konusunda artık AB bizim için kesinlikle bir örnek değil

Ekonomi konusunda artık AB bizim için kesinlikle bir örnek değil

Ali Babacan, şu anda Avrupa'nın ''tam bir akıl tutulması'' yaşadığını söyleyerek, şu değerlendirmelerde bulundu:

Ekonomi konusunda artık AB bizim için kesinlikle bir örnek değil
16px
24px
24.12.2011 18:32
ABONE OLgoogle

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ''2 gün önce Fransız parlamentosunda 40 küsur tane milletvekili tarih yazmaya kalkıyor. Aynı kafa, Avrupa ekonomisini de yönetmeye çalışıyor. Orada da bataklığa düşüyorlar, ekonomide de bataklığa düşüyorlar'' dedi.

      Babacan, Türk Ocakları'nın 100. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla İstanbul Ticaret Odasında düzenlenen ''1912'den Geleceğe İktisadi Hayatımız'' konulu sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin ekonomisini geliştirirken, siyasi reformlar gerçekleştirdiğini dile getirerek, Türkiye'nin gerçekleştirdiği reformların, elde ettiği başarının, ülke sınırlarıyla kalmadığını söyledi.

      Türkiye'nin gerçekleştirdiği reformların, İslam ve demokrasinin bir arada ve iyi bir şekilde çalışabildiğinin, Türkiye'de kanıtlanmasının geniş bir coğrafya üzerinde enteresan etkiler yaptığını kaydeden Babacan, ''Bugün Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki jeopolitik gelişmelerin en önemli sebeplerinden birisi, Türkiye'nin kendi içinde gerçekleştirdikleri olarak görülüyor'' dedi.

      Babacan, 2023 hedeflerine işaret ederek, Türkiye'nin sadece ekonomi anlamında değil, demokraside de dünyada örnek gösterilen bir ülke olmasını istediklerini ifade etti ve ''Temel hak ve özgürlüklerde, 'en ileri uygulamalar, Türkiye'dedir' denilmesini istiyoruz. 'Türkiye'nin öyle bir yargı sistemi var ki, korkmayın, güvenin, teslim olun, en kısa zamanda en adil karar, Türk yargı sisteminden çıkar' denilmesini istiyoruz. O gün geldiğinde, eğitim sistemimizin, dünyada parmakla gösterilen bir eğitim sistemi olmasını arzu ediyoruz. Bunun için şimdiden programlar yapıyoruz, yeni reformların hazırlığı içindeyiz'' diye konuştu.

      Türkiye'nin küresel bir aktör olarak tescil edildiğini kaydeden Babacan, dünyanın neresinde, ne olursa olsun, Türkiye'nin o konuyla ilgili sorumluluk hissettiğini, mutlaka adım attığını, asla seyirci olmadığını belirtti.
      
   ''Ekonomi konusunda artık AB bizim için kesinlikle bir örnek değil''
     
     Ali Babacan, şu anda Avrupa'nın ''tam bir akıl tutulması'' yaşadığını söyleyerek, şu değerlendirmelerde bulundu:

      ''2 gün önce Fransız parlamentosunda 40 küsur tane milletvekili tarih yazmaya kalkıyor. Aynı kafa, Avrupa ekonomisini de yönetmeye çalışıyor. Orada da bataklığa düşüyorlar, ekonomide de bataklığa düşüyorlar. Çok ciddi bir popülizm rüzgarı var. Günü kurtarma politikaları... Sadece 'kısa vadeli çıkarım nedir' ona bakan bir siyasi anlayış.

      Bir zamanların Avrupa'sı, ki bizim bir değerler bütünü olarak gördüğümüz Avrupa Birliği, -uygulasınlar ya da uygulamasınlar- o değerler birliği bizim için önemli. AB sürecimiz varsa da, onun için var. Bazı konularda, özellikle siyasi reformlarda, Türkiye için bir standart olsun, norm olsun ve kendi iç reformlarımız için bir çerçeve arayışı var. AB sürecimizde en önemli sebep o. Ekonomi konusunda artık AB bizim için kesinlikle bir örnek değil. Pek çok konuda zaten daha iyi şeyler yapıyoruz. AB müktesebatındaki pek çok yanlışı da biz zaten uygulamadık, uygulamayacağız da. Ancak, maalesef eğer böyle devam ederse, herhalde 2008-2009 krizi Avrupa'da bir geri dönüşün başlayışı olacak. Avrupa'da, geçen yüzyıldaki yükseliş döneminden sonra tekrar bir geri dönüş dönemini göreceğiz. Güçlü bir siyasi liderlik, artık pek çok ülkede kalmadı. Kendinden korkan, kendi partisinden korkan, kendi meclisinden korkan, kendine 'lider' diyenler var. Ama sonuçlara baktığımızda gerçekten son derece kaygı verici, son derece sıkıntılı bir tablo.''

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde