Ekonomi çıkmaza girdi servet vergisi gündemde

Ekonomi çıkmaza girdi servet vergisi gündemde

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), bölgesel krizin kötüleşmesinin Türkiye’nin büyümesini olumsuz etkileyebileceği uyarısı yaptı.

Ekonomi çıkmaza girdi servet vergisi gündemde
16px
24px
28.11.2014 06:53
ABONE OLgoogle
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), bölgesel krizin kötüleşmesinin Türkiye’nin büyümesini olumsuz etkileyebileceği uyarısı yaptı. Uluslararası Para Fonu (IMF) da Türkiye ekonomisi için en büyük tehlikenin ters sermaye akımları olduğuna işaret etti. Türkiye ekonomisini yakından takip eden bu iki kuruluştan gelen uyarılar satır aralarında gizlenirken, ABD Merkez Bankası FED’in para musluklarını kapatmasıyla kanı çekilmeye başlayan sıcak para ekonomisi, Türkiye gibi gelişen pazarları sorunlarıyla baş başa bırakıyor.

PROGRAM YETMEDİ

Kara kışın geleceğini önceden gören Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın uyarıları sonrası hükümet geçen ay “Ekonomide dönüşüm programını’’ açıkladı. Fakat hükümetin programı dış dünyada herhangi bir etki yaratmazken, baştaki olumlu tepkilerle beraber “bekle-gör’’ pozisyonu alan Türk iş dünyasının önemli temsilcilerinden TÜRKONFED’den gelen “Program heyecan yaratmadı, yeni paket hemen açıklansın’’ çıkışı dikkat çekti.

AKP açıkladığı programla sıcak parayla kalkınma döneminin bittiğini ilan ederken, yeni dönemde dünyada da üretim ekonomisine dönüş tartışmaları gündemde.

KOÇ’UN ÇIKIŞI

Geçen yıl yazdığı “21. Yüzyılda Kapital’’ kitabıyla dikkatleri üzerine çeken ve yaratılan eşitsizliğin giderilmesi için servet vergisi önerisini getiren Fransız ekonomist Thomas Piketty de geçen hafta konferans vermek üzere geldiği Türkiye’de dolar milyarderlerine dikkat çekerek, servet vergisi alınmasını önerdi.

Piketty’in bu önerisine özel bir söyleşide bir soru üzerine cevap veren Türkiye’nin en büyük holdinglerinden Koç Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç, “Daha ne vereceğiz. Bir gömleğimiz kaldı. Kayıtsız ekonomiyi kayıt altına aldıktan sonra bunu tekrar konuşmak lazım” dedi. Koç’un çıkışı olası bir servet vergisinin gündeme gelmesi durumunda büyük sermayenin aslında nasıl tavır alacağına ilişkin de ipuçları ortaya koyuyor.

‘PROGRAMIN TERSİ ’

Yukarıda ayrıntılarını verdiğimiz gelişmelerin olduğu bir dönemde Türkiye’de servet vergisi tartışmasının niçin gündeme geldiğini Prof. Dr. Aziz Konukman, AKP’nin 2015-2017 Orta Vadeli programını hatırlatarak “Kamu Gelir Politikası’’ başlığı altındaki 135. maddeye dikkat çekti. Söz konusu maddede hükümet, “Dolaylı-dolaysız vergi dağılımını daha dengeli kılmak, kaynakları üretken alanlara yönlendirmek ve tüketimin aşırı büyümesinin önüne geçilmesi sürecinde ortaya çıkacak gelir kaybını telafi etmek amacıyla doğrudan vergi tahsilatını artıracak önlemler alınacaktır’’ diyor.

Prof. Dr. Konukman, 2015 Bütçesi’nde ise dolaylı vergi oranlarının geçmiş yıllarla aynı yani yüzde 60-70 oranında belirlendiğini hatırlatarak, “Programıyla yaptığı birbirini tutmuyor. İthalden alınan dolaylı vergilere bağlıydılar. Sıcak para döneminde dolar bol olduğundan TL ucuzdu. Zaten ihraç ettiğimiz mallarda ithalat oranı yüksek. Ucuz dolar yüzünden kendi ürettiklerimizi de dışarıdan aldık. Böylece ithalattan alınan vergilerle bütçe finanse edildi’’ diye konuştu.

SERVET STOK HARİTASI!

Türkiye’de AKP’nin uygulamaları sonucu yeni zenginler ortaya çıktığını anlatan Prof. Dr. Konukman, zorda kalındığında AKP’nin dahi servet vergisini gündeme getirebileceğine işaret etti. Fakat bu mecburiyet sonucu AKP’nin kendi ayağına kurşun sıkmış olacağını vurgulayan Konukman, “Servet stok haritası çıkarılması gerekecek. Bu da her şeyin açığa çıkması demek’’ ifadesini kullandı.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde