Ekonomi Bakanı Zeybekci ilk kez dijital oyun oynadı: Bana özgüven geldi..

Ekonomi Bakanı Zeybekci ilk kez dijital oyun oynadı: Bana özgüven geldi..

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, dijital oyun ihracatını  desteklemek için eline joystick alarak, yerli üretilen bilgisayar oyunlarını  oynadı.

Ekonomi Bakanı Zeybekci ilk kez dijital oyun oynadı: Bana özgüven geldi..
16px
24px
17.11.2017 09:28
ABONE OLgoogle

Zeybekci, yerli dijital oyun sektörünün dünya devi haline gelmesini  istediklerini belirterek, "Birkaç oyun şirketimizin Turquality'de marka olması  gerektiğine inanıyoruz. Sizi Turquality'ye dahil etmek, 2018 başındaki ilk  hedeflerimizden birisi olsun." dedi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ODTÜ Mikroelektronik Tesisleri'ni ziyaret ederek Türkiye  Oyun Geliştiricileri Derneği üyeleriyle buluştu.

Oyun yazılımı sektörünün Türkiye'nin gizli kahramanı olduğunu  vurgulayan Zeybekci, "Sanal dünyadaki kahramanlar gibi, onlar da bizim  yetiştirdiğimiz kahramanlarımız. 'Hadi canım, o kadar yoktur' dediğim rakamlara  ulaşan insanlar. Sadece oyun yazılımında 2016 yılında 500 milyon dolarlık ihracat  rakamlarına ulaşıldı. 2017 sonunda kendilerinden daha üst seviyede performans  bekliyoruz." diye konuştu.

Zeybekci, Ekonomi Bakanlığınca oyun sektörüne sağlanan desteklere  dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Ülkemizde oyun pazarının büyüklüğü 2015'te 464 milyon dolar, 2016'da  755 milyon dolar oldu. Dünyada 16. sıradayız. Pazara giriş desteği olarak,  yapılan harcamaların yüzde 50'sini 200 bin dolara kadar biz karşılıyoruz. Mobil  platformların talep ettiği komisyon bedelleri için her şirkete 100 bin dolara  kadar destek veriyoruz. Yıllık 50 bin dolara kadar en fazla iki kişi için  istihdam desteği sunuyoruz. Birkaç şirketimizin de Turquality'de marka olması  gerektiğine inanıyoruz. Orada destekleri daha farklı şekilde verebilir hale  geleceğiz. Sizi Turquality'ye dahil etmek, 2018 başındaki ilk hedeflerimizden  birisi olsun. Bakanlık olarak bu sektörün peşinden koşturuyoruz. Onlara  istedikleri ortamı yaratacağız. Türkiye'nin bu alanda bir merkez olması için  onlara inanıyoruz, güveniyoruz. Onların da sağladığımız bu imkanları  kullanmalarını istiyoruz."

“DENEDİM ŞİMDİ BANA ÖZGÜVEN GELDİ”

Yerli geliştirilen dijital oyunlar hakkında bilgi alan Zeybekci,  konsolun başına geçerek dijital oyun oynadı. Zeybekci, "Mount&Blade: Warband"  isimli savaş oyununda, bir kalenin kuşatılması için mücadele vererek oyunu  kazandı.

Zeybekci, hayatında ilk defa dijital oyun oynadığını belirterek, 10 yaşındaki küçük oğlu Tarık Efe'nin birlikte oynama çağrısına, hem vakitsizlikten hem de cesaret edemediği için hep olumsuz yanıt verdiğini anlattı.

Bu deneyimi sonrasında artık bu oyunlar için cesaret kazandığını ifade eden Zeybekci, "Tarık Efe'den hafta sonunda hesabını sorarım, hafta sonu bir  turnuva düzenleyelim. Tarık Efe hazır olsun. Sınavları da bitti. Hafta sonu onunla deneme yapacağız. Denedim şimdi bana özgüven geldi." diye konuştu.

Zeybekci, çocukluğunda köyde karşı mahalledeki arkadaşlarıyla  dağlarda, derelerde oyun oynadıklarını, gençlik döneminde de çizgi roman  okuduklarını dile getirdi.

Oynadığı oyunun dünyada 8 milyon kez indirildiğine işaret eden  Zeybekci, sadece bu oyunun 100 milyon doların üzerinde ciroya ulaştığını  vurguladı.

Bu oyunların içinde akıl teri olduğunu bildiren Zeybekci, "Onlar nasıl  istekte bulunup bana oyun oynattıysa biz de onların dünya devi haline gelmelerini  istiyoruz. Bunu da beraber yapacağız. Hemen hemen sıfır girdiyle katma değer  yaratılıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Zeybekci, hizmet içi eğitim verilmesini sağlayan "IsVille" oyununun  daha geniş alanlarda kullanılabileceğine işaret ederek, "Bu oyun, kamunun çeşitli  uygulamalarını tanıtmak için de kullanılabilir. Toplumsal bilinçlendirme, trafik  kuralları, sağlık bilinçlendirmesiyle ya da eğitim için kullanılabilir."  ifadesini kullandı.

Yazılımcıların, gelenekleri de oyunlara koymasını talep eden Zeybekci,  bu değerlerin kaybedilmemesi ve çocukların bu alanda boş bırakılmaması  gerektiğini bildirdi.

Türkiye Oyun Geliştiricileri Derneği (TOGED) Başkanı Ali Erkin de  derneğin oyun ihracatı rakamını bu yıl sonunda 600 milyon dolara ulaştıracağını  belirtti. Erkin, Zeybekci'ye oğluyla oynaması için Mount&Blade: Warband oyununun  CD'sini de hediye etti.

Zeybekci, daha sonra ODTÜ Teknokent’in çip üretim laboratuvarlarına  ziyarette bulundu.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde