Ekonomi Bakanı Şimşek'den patronlara enflasyon uyarısı

Ekonomi Bakanı Şimşek'den patronlara enflasyon uyarısı

TÜSİAD Genel Kurulu'ndda onur konuğu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, enflasyon ve piyalasar konusunda açıklamalar yaptı

Ekonomi Bakanı Şimşek'den patronlara enflasyon uyarısı
16px
24px
11.02.2016 12:00
ABONE OLgoogle
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, TÜSİAD Genel Kurulu’nda konuştu.  
Şimşek’ten enflasyona yönelik önemli uyarı geldi. Şimşek, “Enflasyonda yüzde 10'a yaklaşan resim ile karşı karşıyayız; bu ciddi tehdit çünkü büyüme potansiyelini aşağıya çekiyor” dedi.

Piyasalarla Fed'in sözlü yönlendirmesi arasında ciddi farklar olduğunu ifade eden Şimşek, "Belki ilk defa bu kadar belirsizliğin fazla olduğu bir dönem içindeyiz" dedi.

Deflasyon sürecinin enflasyona göre daha yıkıcı olduğunu belirten Şimşek, "Türkiye'nin yakın dönem performansı yaşanan gelişmelere göre değerlendirilmeli" şeklinde konuştu.

Şimşek, Türk bankacılık sektöründe varlık kalitesinde bir sorun olmadığını ancak bu yıl takibe düşen kredilerin bir miktar yüksek seyredebileceğini söyledi. 

"Enflasyondaki artış ciddi tehdit"

Enflasyonla ilgili konuşan Şimşek şunları kaydetti: 

“Enflasyonda yüzde 10'a yaklaşan resim ile karşı karşıyayız bu ciddi bir tehdit çünkü büyüme potansiyelini aşağıya çekiyor. Enflasyonu kalıcı düşük haneye çekmemiz gerekiyor. Enflasyondaki sorun kurdaki değer kaybı ve gıda fiyatları. Enflasyonun düşmesi için kurda göreceli istikrar gerekiyor; gıda fiyatlarına yönelik tedbirleri çalışıyoruz. Enflasyonu kalıcı olarak aşağı çekmek için yapısal reformlarla birim maliyetleri aşağı çekmemiz, arzı güçlendirmemiz gerekiyor.” 

"Büyüme için yapısal reformlar gerekli"

Şimşek, cari açığın önemli bir sorun olduğunu, hane halkındaki tasarruf düşüş trendini geri çevirmeye başladıklarını ifade etti. 

Büyümenin asgari ücretin de etkisiyle bu yıl yüzde 4.5'e çıkabileceğini belirten Şimşek, “Büyümenin yüzde 5'e çıkması ve kalıcı olması için yapısal reformlar gerekli” diye konuştu.

CARİ AÇIK YORUMU

Başbakan Yardımcısı, cari açık rakamlarını da değerlendirdi ve şöyle konuştu:

“Cari açık önemli bir sorun, tasarruf açığımız yüksek; hane halkındaki tasarruf düşüşü trendini geri çevirmemiz lazım ki bu başladı. Beklentimiz gelecek üç-dört yıl içinde tasarrufların oranının yüzde 19'lara yükselmesi yönünde” şeklinde konuştu.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde