Ekim ayı ihracatı 12 milyar 598 milyon dolara yükseldi

Ekim ayı ihracatı 12 milyar 598 milyon dolara yükseldi

TİM verilerine göre ekim ayı ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,7 artışla 12 milyar 598 milyon dolar oldu. Böylelikle Cumhuriyet tarihinin en yüksek ekim ayı mal ihracatı gerçekleştirilmiş oldu.

Ekim ayı ihracatı 12 milyar 598 milyon dolara yükseldi
16px
24px
01.11.2014 12:57
ABONE OLgoogle
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, ekim ayı ihracat rakamlarını Kırklareli’nde açıkladı. Buna göre ekim ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,7 artışla 12 milyar 598 milyon dolar olurken, Cumhuriyet tarihinin en yüksek ekim ayı mal ihracatı gerçekleşti. Senenin ilk 10 ayındaki toplam ihracat ise yüzde 5,6 artışla 131 milyar 140 milyon dolar oldu.

Kırklareli Valisi Esengül Civelek, İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın da katıldığı ihracat rakamları toplantısında konuşan TİM Başkanı Büyükekşi, Trakya’nın incisi Kırklareli’nin 2013 yılında 155 milyon dolar ihracat yaptığını hatırlatarak, işadamlarına teşvikte 2. bölge kapsamında olan kente yatırım yapmaları için çağrıda bulundu.
 
Karaman Ermenek’teki maden ocağından iyi haber almayı umut ediyoruz
Sözlerine Karaman Ermenek maden ocağında mahsur kalan tüm işçilerin ve ailelerinin dualarla yanında olduklarını vurgulayarak başlayan TİM Başkanı Büyükekşi, açıklamasına şu şekilde devam etti:

“Hepimiz iyi biliyoruz ki maden kazalarında ‘kanuni şartlar’ kadar ‘vicdani şartlar’ da önemli. Çünkü kanun ve mevzuat ancak asgari olarak yapılması gerekeni tarif eder.  İşletme sahibinin ise ‘önce emniyet’ demesi gerekir. Toplum olarak gelecek nesillere karşı sorumluluğumuzu yerine getirmek için ölümlü kazaları ortadan kaldırmanın yolunu bulmak gerekiyor. Bu anlamda işletmelerde toplam kalite yönetimi felsefesinin benimsenip uygulanmasını, insani çalışma ortamları tasarlanmasını oldukça önemli görüyoruz. Eğer insanı merkeze koymadan üretirsek bu sadece ‘büyüme’ olur, ancak insanı merkeze koyarsak ‘kalkınma’ gerçekleşir.”

Dünya ekonomilerinden yavaşlama sinyalleri gelmeye devam ediyor

Mehmet Büyükekşi, küresel ekonomik veriler hakkında da değerlendirmelerde bulundu. İkinci çeyrek itibariyle dünya ekonomilerinden yavaşlama sinyalleri geldiğini belirten Büyükekşi, bunun üç ana nedenini AB’nin tekrar resesyona girme endişesi, hızla artan jeopolitik riskler ve FED etkisi nedeniyle gelişmekte olan ülkelerdeki kur ve faiz dalgalanmaları olarak açıkladı. Dünyanın birçok ekonomisinde 4.çeyrek güven endekslerinin de pek olumlu olmadığını açıklayan TİM Başkanı “Dünya Ticaret Örgütü sene başında yüzde 4,5 olan ticaret hacmi artış beklentisini eylülde yüzde 3,1 olarak revize etti. Öte yandan Avrupa bölgesindeki duraklama sinyallerini yakından takip ediyoruz. Çünkü bu sene AB’ye ihracatımız son derece iyi gidiyor. Alınacak önlemlerle, 2015 yılında ihracat hedeflerine ulaşmada AB belirleyici olacak” dedi.
Dünyanın en büyük ekonomisi ABD’de güçlü toparlanma devam ediyor

TİM Başkanı, ABD Merkez Bankası FED’in parasal genişlemeden çıkışı tamamladığını açıklaması ve beklentilerin üzerinde gelen yüzde 3,5’lik 3. çeyrek büyüme verisi ile FED’in 2015 yılında faiz artırımına gitme ihtimalinin daha olası göründüğünü belirtti. Büyükekşi, ABD ve İngiltere’nin güçlü büyüme beklentilerinin bu ülkelere ihracatın geleceği açısından da olumlu gözüktüğünü dile getirdi. Takip ettikleri diğer bir önemli konunun petrol fiyatlarında yaşanan gevşeme olduğunu belirten TİM Başkanı, düşen petrol fiyatlarının hem cari açığı azaltmasını hem de ithalatı aşağı çekmesini beklediklerini, ayrıca düşük petrol fiyatlarının enerji ve hammadde maliyetlerini aşağı çekerek rekabetçiliklerini olumlu etkileyeceğini iletti.

Geçen ay açıklanan 2015-2017 Orta Vadeli Program (OVP) hakkında da değerlendirmelerde bulunan Büyükekşi, OVP’nin gerek bölgesel gerek küresel tüm riskler dikkate alınarak en olumsuz senaryoya göre hazırlandığını söyledi. OVP’de dikkat çeken bir noktanın, net ihracatın büyümeye katkısının 2015’te sıfırlanacağı, daha sonra ise negatife geçeceği öngörüsü olduğunu belirten TİM Başkanı, her halükarda ihracatın net katkısının mutlaka yüzde 1-1,5 puanlarda tutulması gerektiğini düşündüklerini açıkladı.
2023’e dokuz yıl kala şevkle çalışmaya devam ediyoruz

Açıklamasına Amerikalı yazar Vincent Peale’in “Bir fikir oluştur, buna şevkle sarıl ve çalış. Bunları gerçeğe dök. İnsanlığı böyle bir zenginliğe kavuşturan başka bir formül yoktur dünya üzerinde” sözüyle devam eden TİM Başkanı, 2023’e koşarken çalışmalarına yılmadan devam ettiklerini söyledi. Hollandalı ünlü ressam Van Gogh’un “Önce hayal ederim, sonra hayalimi resmederim” sözünden yola çıkan Büyükekşi, “Biz de ihracatçılar olarak 2023’te 500 milyar doları önce hayal ettik. Sonra da gerçekleştirmek için çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

İhracatın katma değerini arttırmanın bir numaralı gündem maddeleri olduğunu, bunun yolunun da dört ana kulvar olan inovasyon, tasarım, Ar-Ge ve markalaşmadan oluştuğunu vurgulayan TİM Başkanı, Türkiye’nin uluslararası inovasyon endekslerinde yükselen değerine dikkat çekti. INSEAD’ın 142 ülkeyi kapsayan inovasyon sıralamasında Türkiye’nin 2012 yılında 74.sırada iken 2013 yılında 68. sıraya, 2014 yılında 54. sıraya yükseldiğini, 2 yılda 20 basamak yukarı çıkılmasını yeterli görmediklerini ve Türkiye’yi daha yukarılara çıkarmak için çaba gösterdiklerini açıkladı.

5-7 Kasım tarihleri arasında Gaziantep İnovasyon Haftası’ndayız

Türkiye İnovasyon Haftası Anadolu Buluşmaları’nın üçüncü ayağını 5-7 Kasım tarihleri arasında Gaziantep’te düzenleyeceklerini hatırlatan Büyükekşi, “Gaziantep İnovasyon Haftası’nda, kent ve çevresindeki illerden çok sayıda üniversite, Ar-Ge merkezi, bilim ve teknoloji merkezi yer alacak. Üç gün boyunca ödüllü Ar-Ge Proje Pazarı ve tasarım yarışması eserleri sergilenecek. Görme yetisi olmayan sürücüler için araba yapan Dennis Hong, Innovation Resource’un kurucusu Robert Tucker, başarılı Türk mucitler, tasarımcılar, marka uzmanları Gaziantep İnovasyon Haftası’nda yer alacak” dedi.

Büyükekşi, 4-6 Aralık tarihleri arasında da İstanbul’da Türkiye İnovasyon Haftası’nı yapacaklarını belirterek Kırklareli’nde inovasyona ilgi duyan herkesi etkinliğe davet etti.

İstanbul’a sanayide gelişim fırsatı verecek en önemli illerden biri

İhracat rakamları toplantısında konuşan İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, 20 yılı aşkın bir süredir Kırklareli’nde yatırımı olan bir sanayici olduğunu hatırlatarak, “Kendini büyük bir mütevazilik ile gizleyen Kırklareli, İstanbul sanayisinin yeni yön ve ufuk arayışında kendine hedef çıkaracak en önemli vilayetlerin başında geliyor” dedi.

İstanbul’un katmadeğeri yüksek ve inovasyona açık sanayi kolları ile gelişmesinin çok önemli olduğunu, bununla birlikte şehirde sanayi açısından büyüyecek bir alan kalmadığını vurgulayan  Bahçıvan, “İstanbul’a bu fırsatı verecek en önemli illerden biri Kırklareli. Avrupa’ya, İstanbul’a komşu bir ilimiz. Tüm sanayicilere bu ilin yatırımlar için ne kadar doğru olduğunu söylüyorum” diye konuştu. Kırklareli’ndeki organize sanayi bölgelerinin gelişime çok açık olduğuna dikkat çeken Bahçıvan, şunları söyledi:

“Gelecekte lojistik imkanları daha da gelişecek. Katmadeğerli teknolojik iş gücünü bu ilimize getirmek büyük bir handikap. Ama hızlı tren projesinin 2015’de gündeme gelmesiyle İstanbul’dan günü birlik buraya gelmek mümkün olacak. Karadeniz’e kıyısı olan Kırklareli, limanlara açılım konusunda önemli potansiyel barındıran bir fırsatlar şehri.”

Nitelikli işgücüne sahibiz

Toplantıda konuşan Kırklareli Valisi Esengül Civelek de tarihi ve kültürel değerler ile doğal güzelliklere sahip şehrin sanayi, tarım, eğitim ve turizm sektöründeki güçlü altyapısı ve üretim kapasitesiyle hızla geliştiğini söyledi. Şehrin sosyo-ekonomik gelişimde 15.il olduğunu hatırlatan Civelek, şunları söyledi: “Gerek sahip olduğumuz nitelikli işgücü gerekse üretim mallarının iç ve dış pazarlara hava, kara ve denizyoluyla ulaşımındaki kolaylıklar, bizi cazip kılıyor. Dört OSB’ye sahip ilimizde, 2 milyar dolarlık yatırımlar sayesinde 3 bin 500 kişiye istihdam sağlanıyor. Dereköy hudut kapısının TIR trafiğine açılacak olması, ilimizi geleceği parlak cazibe merkezi kılacak. Biz de il ekonomisini üst seviyeye taşıyacak çevreye duyarlı katma değeri yüksek yatırımları bekliyoruz.”
Toplantı sonrası yöneltilen sorulara yanıt veren TİM Başkanı Büyükekşi, Irak’a ihracatta 10 aylık süreçte 800 milyon dolar kayıp yaşandığını, bu rakamların çelik sektörü başta olmak üzere kimyevi, ağaç ve orman sektörlerinden kaynaklandığını belirtti. Kayıpları alternatif pazarlarla telafi edeceklerini söyleyen Büyükekşi, hem Suriye’de hem İran’da beklentilerin üzerinde değişim olduğunu ve bunu yöneteceklerine inandıklarını söyledi. Büyükekşi ayrıca Türkiye’nin 10 yılda 10 dünya markası yaratma hedefine en yakın markaların, THY ve Beko olduğunu da vurguladı.

İhracat rakamlarından öne çıkan notlar

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi tarafından açıklanan ekim ayı rakamlarından öne çıkan bazı başlıklar ise şöyle:
-Ekim ayında ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,7 artışla 12 milyar 598 milyon dolara yükseldi. Cumhuriyet tarihinin en yüksek ekim ayı mal ihracatı gerçekleştirildi.
-İlk 10 ayda ihracat yüzde 5,6 artışla 131 milyar 140 milyon dolar oldu.
-Son 12 aylık ihracat yüzde 5,3 artışla 158 milyar 516 milyon dolara yükseldi.
-Ekim ayında en fazla ihracatı, 1 milyar 713 milyon dolarla otomotiv sektörü yaparken, kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü 1 milyar 508 milyon dolar ihracat ile ikinci sırada, hazırgiyim ve konfeksiyon sektörü ise 1 milyar 503 milyon dolar ihracat ile üçüncü sırada yer aldı.
-Ekim ayında en fazla ihracat artışını yüzde 267 ile gemi ve yat, yüzde 91 ile tütün ve yüzde 70 ile mücevher sektörleri yakaladı.
-Ekim ayında en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke sırasıyla Almanya, İngiltere, Irak, İtalya ve ABD oldu. Almanya’ya ihracat yüzde 11 artarken, İngiltere’ye ihracat yüzde 6, İtalya’ya ihracat yüzde 9, ABD’ye ihracat da yüzde 27 arttı. Irak’a ihracat ise yüzde 23 geriledi.
-En fazla ihracat yapılan 30 ülke arasında en yüksek ihracat artışı yüzde 79 ile Mısır’a gerçekleşti. Mısır’ı yüzde 72 artışla İran ve yüzde 48 artışla Kanada takip etti.
-Ekim ayı ihracat artışında öne çıkan ülkeler şöyle oldu; Umman’a ihracat yüzde 348  artarken, Peru’ya yüzde 228 ihracat artışı yakalandı.
-Ekim ayında AB’ye ihracat yüzde 8 artarken, Orta Doğu’ya yüzde 3, Afrika’ya yüzde 13 arttı.
-En fazla ihracat yapan ilk 10 il arasında ihracatını en fazla artıran il yüzde 16 ile Denizli oldu. Denizli’yi yüzde 11 artış ile İstanbul ve Mersin takip etti.
-Kırklareli’nin ekim ayı ihracatı yüzde 79 artarak 26 milyon dolara, ilk 10 aylık ihracatı ise yüzde 59 artarak 219 milyon dolara yükseldi.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde