Eğlence hayatı onlardan soruluyor

Eğlence hayatı onlardan soruluyor

İstanbul Doors'u kuran 4 kişi birkaç yıldır eğlence hayatına damgasını vuruyor. İşte eğlence hayatının patronları...

Eğlence hayatı onlardan soruluyor
16px
24px
22.09.2007 14:04
ABONE OLgoogle

Melis Tosyalı'nın haberi

AKŞAM yemeğinizi Beşiktaş'ta yediniz. Geceyi erken bitirmek istemediniz ve eğlence için Ortaköy'deki ünlü gece kulübünü tercih ettiniz. Boğaza karşı geçirdiğiniz keyifli saatlerin ardından canınız geceyi de boğaz kenarında geçirmek istedi. Atladınız motora, geçtiniz Anadolu yakasına. Yine boğaza nazır butik bir otelde deliksiz bir uyku...

İstanbul Doors Group, Beşiktaş'ta Vogue'u, Ortaköy'de Anjelique'i, Kanlıca'da da A'jia'yı açarken bu fikirden mi yola çıktı bilemiyoruz. Ama bildiğimiz bir şey var ki, o da Türkiye'nin ilk kurumsallaşan restoran ve eğlence zinciri İstanbul Doors'u kuran Rıza, Levent ve Bülent Büyükuğur kardeşlerle ortakları Berk Ekşioğlu'nun son birkaç yıldır eğlence hayatına damgasını vurduğu...

1999'dan bu yana mekanlarını İstanbul Doors Group çatısı altında toplayan bu dörtlünün uzmanlık alanı “trendy” mekan konseptleri yaratmak. Gerçekten de İstanbul gece hayatının en farklı ve en yeni mekanlarını yaratan bu dört adamın elinin değdiği her mekan, kısa sürede markalaşmayı başarıyor.

KENTİN NABZINI TUTUYORLAR
İstanbul Doors'un restoran ve eğlence sektöründeki macerasının başlangıç noktasını, 1993'te Levent Büyükuğur'un açtığı İtalyan restoranı Da Mario oluşturmuş. Bu İtalyan restoranını, hâlâ grubun “amiral gemisi” olarak tabir edilen Vogue takip etmiş. İstanbul Doors'un eğlence konseptindeki ilk adresi ise faaliyetinden kısa bir süre sonra İngilizlere devrettikleri Havana olmuş.

Restoranla faaliyetine başlayan grubun bünyesinde bugün Kitchenette isimli restoran-brasserie; Wanna, Anjelique ve Private Room adlarıyla üç eğlence ve yeme-içme merkezinin yanı sıra Kanlıca'da hizmet veren butik otel A'jia var. Catering markası Foodist, büyük çaplı organizasyonlar ve DJ performansları için Doors Organisations ve konseptli turlar düzenleyen Doors Travel da zincirin diğer halkaları...

“BÜYÜMEK İÇİN KURUMSALLAŞTIK”
Restoran ve eğlence sektöründe kurumsallaşarak Türkiye'de bir ilke imza atan İstanbul Doors'un ortaklarından Levent Büyükuğur, kurumsallaşmalarının nedenini büyüme hedeflerinin iddialı olmasıyla açıklıyor. “Çatımız altında en az 30 restoran olacağını fark ettiğimizde, bunun altyapısının sağlam temellere oturtulması gerektiğine karar verdik” diyen Büyükuğur'a göre, kurumsallaşma kararı büyümede ciddi rol oynamış. Bu sayede yönetim kurulu üyeleri, operasyonun işletme kısmının dışına çıkıp, geleceğe yönelik yatırımlarda daha etkin rol oynamaya vakit bulabilmiş. Büyükuğur, kurumsallaşma sürecinin zor olduğunu, ancak yaklaşık 5 yıldır yapılan yatırımların meyvelerinin toplanmaya başladığını vurguluyor.

ARAP YARIMADASI'NDAN LATİN AMERİKA'YA
İstanbul Doors, bu yıla kadar yatırımlarını yeni konseptler oluşturmaya ve bu markaların bilinirliğini artırmaya yoğunlaştırmış. Grubun önümüzdeki dönem büyüme hedeflerinin odağında ise Kitchenette markası var. 2007 sonuna kadar 4, 2008'de de 4 olmak üzere 8 yeni Kitchenette açılması planlanıyor. Muhtemel bölgelerse İstinye Park, Bakırköy, Kozyatağı, Ortaköy, Bağdat Caddesi, Tünel ve Taksim...

İstanbul dışındaki Kitchenette şubeleri ise franchise yöntemiyle açılıyor. Markanın ilk franchise şubesi geçen mayıs ayında İzmir'de, ikincisi ise Mersin'de açıldı. Önümüzdeki dönemde franchise verilmesi planlanan kentlerin başında ise Ankara geliyor.

Kitchenette için ilk kez yurtdışı görüşmelere de başlanmış. Dubai, Kuveyt ve Suudi Arabistan'ın içinde bulunduğu Arap Yarımadası'nda açılacak Kitchenette şubeleri için ön görüşmeler tamamlanmış bile. Büyükuğur, sırada Latin Amerika ve Miami'nin olduğunu belirtiyor. “Hayalimiz Kitchenette'i dünya çapında bir markaya dönüştürmek” diyen Büyükuğur, bunun gibi zincir olabilecek birkaç konsept üzerinde daha çalıştıklarını sözlerine ekliyor. Ancak bunun için 2 yıl gerekiyor.

YATIRIM BEDELİ 300-350 BİN DOLAR
Levent Büyükuğur, Kitchenette'in franchise bedelini açıklamıyor. Ancak bu bedel hariç bir Kitchenette açmak için gerekli minimum yatırım bedelinin 300-350 bin dolar arasında olduğunu belirtmekle yetiniyor.

Malum, bu tür mekanlarda en büyük masraf kalemi dekorasyon. Çünkü grubun standartlarını yakalayabilmek için yatırımcının mekanın mimarından dekorasyon malzemelerine kadar her şeyi en yüksek kaliteden seçmesi şart. Ancak Büyükuğur'a göre sonuç zahmete değer: “Bu tür mekanların kendini amorti etmesi normal şartlar altında 3 ila 5 yıl arasında değişir. Kitchenette'lerde ise yatırımcı sadece 1.5 yılda yatırımının karşılığını almaya başlıyor.”

OTELCİLİĞİ DE KIVIRDILAR
Otelcilik, aslında İstanbul Doors'un büyük iddialarla girmediği tek alan. Ancak İstanbul haberlerine yer veren hemen her yabancı basında Aija'ya da yer veriliyor olması, butik otelin hedeflenenden büyük bir başarı yakaladığını ortaya koyuyor...

İstanbulluların oteli ne kadar benimsediğini rakamlar da kanıtlıyor. Çünkü her yıl otelde yaklaşık 60 düğün ve 40 şirket lansmanı yapılıyor. Levent Büyükuğur, A'jia'yla başlattıkları otelcilik serüvenini ilerletmek istediklerini söylüyor. Grubun hayalini kurduğu projeler arasında 100 odalı ve 5 yıldızlı yeni bir otel de var...

İKİ MARKA DAHA SIRADA
İstanbul Doors'un gelecek planları mevcut markaların geliştirilmesiyle sınırlı değil. Kentin eğlence hayatındaki varlıklarını genişletmek için yılda 3 ila 5 milyon euro arasında yatırım yapan Doors Group'un anayasasında kısa soluklu işlere yer yok. Yarattıkları her konseptte maddi ve manevi büyük yatırımların söz konusu olduğunu söyleyen Büyükuğur, 2008'deki dev yatırımlarının ise Zuma olduğunu açıklıyor.

Londra ve Hong Kong'dan sonra dünyadaki üçüncü Zuma, bu yılın sonunda İstanbul'da açılacak. Büyükuğur, Zuma Londra'yla ortak yapılan bu yatırımın tutarının 2 milyon doları geçeceğini belirtiyor. Zuma, Anjelique'in yanındaki Radisson Hotel'de hizmete girecek.

Büyükuğur, Zuma'nın İstanbul'un tanıtımında çok önemli bir rol üstleneceği inancında. Ardından da 2008'de Zuma'dan başka sürprizlerin de olacağını vurguluyor. Çok fazla ayrıntı vermiyor. Ancak “Yine kendi yaratacağımız iki farklı butik restoran konseptimiz olacak. İkisinin de en az Zuma kadar ses getirmesini bekliyoruz” diyor.

2008 BÜYÜME HEDEFİ YÜZDE 90
İstanbul'un “eğlence mühendisliği”ni üstlenen grubun ciro hedefleri de göz kamaştırıcı. Levent Büyükuğur, bu yıl 30 milyon YTL civarında oluşacak ciroda asıl patlamayı 2008'de bekliyor. Yeni açılacak mekanlarla birlikte, İstanbul Doors'un cirosunun yüzde 80-90 artışla 50 milyon YTL'nin üzerine çıkacağı tahmin ediliyor. Büyükuğur, daha sonraki yıllarda daha makul, yani yüzde 30 civarında bir yıllık büyüme planladıklarını belirtiyor.

Bu da İstanbul Doors'un sadece 5 yılda 100 milyon doların üstünde yıllık ciro yapan bir grup haline geleceğini gösteriyor. Bu büyüklüğe ulaştığında halka açılmayı amaçlayan planlayan grup, bu süreç için şimdiden altyapı hazırlıklarına başlamış.

Bu hızlı büyüme belli ki yabancı şirketlerin de ilgisini çekmiş. Birçok ülkeden grubu satın almak için teklifler geliyormuş. Bazı tekliflerin kendilerinin de içinde bulunacağı bir ortaklığa yönelik olduğunu belirten Büyükuğur, “Bunlara daha sıcak bakıyoruz” diyor.

İstanbul Doors Group markaları

Mekan Konsepti Telefonu
A'jia Butik otel 0216 413 93 53 (Kanlıca)
Anjelique Bar-Restoran 0212 327 28 44 (Ortaköy)
Da Mario İtalyan restoranı 0212 265 51 86 (Etiler)
Kitchenette Cafe-Bar-Brasserié 0212 353 06 86 (Levent)
Private Room Parti mekanı 0212 287 56 41 (Taksim)
Vogue Restoran-Bar 0212 227 44 04 (Beşiktaş)
Wanna Uzakdoğu restoranı 0212 243 17 94 (Beyoğlu)

Para Dergisi

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde