Egebank davası, genişletilmeyecek

Egebank davası, genişletilmeyecek

Yahya Murat Demirel'in de aralarında bulunduğu 67 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Egebank davası, genişletilmeyecek
16px
24px
15.06.2010 20:58
ABONE OLgoogle

"El konulan Egebank'ı usulsüz işlemlerle zarara uğrattıkları" öne sürülen bankanın eski sahibi Yahya Murat Demirel'in de aralarında bulunduğu 67 sanığın yargılanmasına devam edildi.

İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz sanık Ali Süha Payam dışındaki sanıklar katılmadı.

Duruşmada savunma yapan Yahya Murat Demirel'in avukatı Bülent Acar, 3 kez bilirkişi raporu alındığını, birinci raporun aleyhte, son raporun ise tümüyle lehte olduğunu belirterek son raporun mahkeme heyetince göz önüne alınmasını istediklerini söyledi.

Demirel'in diğer avukatı Dilek Helvacı da savunma yapmadan önce kovuşturmanın genişletilmesi yönünde taleplerini sunduklarını ifade etti.

BDDK avukatları ise Helvacı'nın bildirdiği taleplerin bu aşamada araştırılmasına gerek olmadığı kanaatinde olduklarını belirtti.
TMSF avukatları da Helvacı'nın görüşlerinin yerinde olmadığını, dosyaya sunulan belgelerle zararların mevcut olduğunu, bankaya el konulduğu 21 Aralık 1999 tarihi itibariyle yapılmış gönüllü veya gönülsüz bir ödemenin söz konusu olmadığını dile getirdi.

Sanık Özgen Tamuman'ın avukatı Turgay Demirci de Dilek Helvacı'nın ileri sürdüğü taleplerin araştırılmasını istediklerini, TMSF avukatı tarafı ndan bildirilen beyanlara, dilekçelere tek yönlü olarak itibar edilemeyeceğini ifade etti.

"Zimmet miktarının net olarak belirlenmesi gerekmektedir" diyen Demirci, şunları kaydetti:
"İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesinin 2006/94 esas sayılı dava dosyasında Boğaziçi Limited Şirketi ile ilgili firma kredisinin zimmet olarak değerlendirilmediği, bankacılık uygulamalarına aykırı bir yön bulunmadığı tespitleri vardır. Ayrıca yıllara yayılan ödeme taahhütleri mevcuttur. Bunların da akıbetlerinin araştırılması gerekir. Ayrıca ticaret mahkemesinde de Yargıtaydan da geçmek suretiyle bu husus saptanmıştır."

Sanık Aydoğan Semizer'in avukatı Hasan Fehmi Demir de 3 ayrı bilirkişi raporuna konu olan, her 3 raporda da yükletilen suçların oluşmadığının tespit edildiğini belirtti.
Demir, "Müvekkilimin, bankanın yönetim kurul başkanı gibi bir unvanı yoktur. Sanık bir yılı aşkın süredir tutuklu kalmıştır ve duruş maya çıkarılmamıştır. Yargılamanın geldiği bu safhada burada bulunan TMSF, o dönem adeta Ergenekon savcılığı yapmıştır. İnsanlar mağdur edilmiştir. Sanığın zimmet suçuyla suçlanamayacağı kanısındayız. Beraat kararı verilmesini, bu olmadığı taktirde ise zaman aşımı oluştuğunu ve düşme kararı verilmesini talep ediyoruz."

Sanık Cavit Çağlar'ın avukatı Erdener Yurtcan da daha önce verdi ği savunma dilekçelerini tekrarladığını belirterek, "Verilen bilirkişi raporlarında Cavit Çağlar aleyhine bir suçlama bulunmamaktadır. Hatta ikinci raporda Çağlar ile ilgili değerlendirme yapılırken, sanığın esasen mağdur konumda olduğu belirtilmiştir" dedi.

Sanık Nail Keçili'nin avukatı Ahmet Küçük, müvekkilinin suça karışmadığını belirterek bilirkişi raporları çerçevesinde beraat kararı verilmesini talep etti.

Duruşmada söz alan diğer sanık avukatları da müvekkillerinin beraatlarını istedi.
Recai Akgün başkanlığındaki mahkemeye heyeti, dosyanın geldiği aşama, dosyaya sunulan bilgiler ve belgeler sebebiyle avukat Helvacı'nın kovuşturmanın genişletilmesi yönündeki talebini reddetti.
Mahkeme heyeti, BDDK ve TMSF avukatlarının bu celsedeki taleplerini incelemek ve talepleri reddedilen Demirel'in avukatı Dilek Helvacı'ya esasla ilgili savunmasını bildirmesi amacıyla duruşmayı erteledi.
Kaldırılan İstanbul DGM Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, 615 müşteki olduğu dikkate alınarak suç tarihinde Egebank A.Ş ve Egebank Off-Shore Limited Şirketi'nin sahibi Yahya Murat Demirel'in 1890 ile 4 bin 727 yıl, bankanın yönetim kurulu üyesi Ali Süha Paya, bütçe ve mali kontrolden sorumlu müdür yardımcısı Sevtap Arslan, Egebank Off-Shore'un kurucusu Kevin Hood, off-shore şirketin genel müdürü Aykut Karabulut ve aynı şirketin ortağı Hüsnü Barbaros Olcay'ın 1846 ile 4 bin 615'er yıl, Demirel'in yakın arkadaşı Gökalp Baştürk'ün 1863 ile 4 bin 653 yıl, Demirel'in firmalarında yönetici olan yakın arkadaşı Şaban Ayhan Tatlıgil'in de 1857 ile 4 bin 638 yıl arasında ağır hapis cezalarına çarptırılmaları isteniyor.


İddianamede, aralarında iş adamı Cavit Çağlar, Egebank Yönetim Kurulu Üyesi Neslihan Demirel, Cenajans Grey'in sahibi Nail Keçili ve Akdeniz Turizm A.Ş'nin yöneticisi Ayşenur Esenler Demirel'in de bulunduğu diğer sanıkların ise 2 ile 78 yıl arasında değişen çeşitli hapis cezalarına çarptırılmaları talep ediliyor. 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde