Efsane Bankacı elmacı oluyor

Efsane Bankacı elmacı oluyor

Türk bankacılık dünyasına damgasını vuran duayen bankacı Burhan Karaçam, elma üreticisi oluyor. Karaçam son dönemin en popüler yatırım alanlarından tarım sektörüne giriyor.

Efsane Bankacı elmacı oluyor
16px
24px
03.09.2011 17:51
ABONE OLgoogle

29 Ağustos’ta ‘Moti Modern Tarım İşletmeleri’ adlı bir şirket kuran Karaçam, hedefe elma ve kiviyi koydu. Moti’de Karaçam’ın ortakları arasında son 5 yıldır Trakya’da meyvecilikle uğraşan Ertuğrul Karaevli ve bankacı Semih Tavlı da var.

Çorlu’ya 5.5 kilometre mesafede yaklaşık 350 dönüm arazide elma yetiştirmeye hazırlanan 3 ortak, Ertuğrul Karaevli’nin bu alandaki ‘know - how’ından faydalanacak. Karaevli 2006 yılından bu yana Karfrut ve Fruti markalarıyla Trakya’da bodur meyvecilik yapıyor. Başlıca üretimi elma, armut ve erik...

Sırada kivi ve üzüm var

Burhan Karaçam ile eski arkadaş olan Karaevli, “Trakya’da meyve üretiminde neredeyse tek örneğiz. Toplam 1200 dönüm arazide üretim yapıyoruz. Trakya bölgesinde toplu arazi bulmak zor. 350 dönümlük araziyi bulunca Burhan ve Semih’le birlikte hemen aldık” diyor.

3 ortak ilk etapta elma üretecek. Ancak arazinin 20 dönümü deneme amaçlı olarak kivi ve sofralık üzüm üretimine ayrılacak. Kivi üretimi için şimdiden İtalya ile temaslar başlamış. Dünya kivi üretiminin önemli bir kısmını karşılayan İtalya bir kivi hastalığıyla boğuştuğundan 3 ortak Türkiye’nin İtalya’nın tahtına oturabileceğini düşünüyor. Ertuğrul Karaevli, kurdukları şirket için önce mitolojik adlar üzerinde durduklarını, ancak sonunda Modern Tarım İşletmeleri’nin kısaltması olan Moti’de karar kıldıklarını da anlatıyor.

İki ‘efsane’ tarlaya indi

Burhan Karaçam, 1987 - 1999 yılları arasında yaptığı Yapı Kredi Bankası Genel Müdürlüğü ile özdeşleşmiş bir isim. Bu dönemde kredi kartından bankamatiğe, call center’dan konut kredisine kadar Türkiye’de pek çok yeniliğe imza atan Burhan Karaçam, 2000 - 2003 yılları arasında yaptığı Koç Bank CEO ’luğu sonrası bankacılığı bıraktı.

‘Burhan Karaçam Değer Kazandırma’ şirketiyle danışmanlık faaliyetini sürdüren Karaçam son olarak iki genç finansçıya ‘mentor’ olarak konut kredisi alanında ‘Konut Kredisi Com Tr Danışmanlık’ adlı bir şirket kurmuştu.

Bir diğer efsane bankacı Akın Öngör de kısa süre önce sanayici Tezman ailesiyle birlikte tarım yatırımlarına başlamak için ‘Teras Tarım İşletmeleri’ adlı şirketi kurmuştu. Garanti Bankası’nda 1991 - 2000 yılları arasında genel müdürlük yapan Öngör, Manisa Akhisar ’da kurduğu üzüm bağında  ‘Selendi’ markasıyla şarap üretimi de yapıyor.

Serkan Arman/Milliyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde