Efes'ten arpanın kaderini değiştiren proje

Efes'ten arpanın kaderini değiştiren proje

Anadolu Efes’in geliştirip tescillediği arpa tohumlarıyla minimum yüzde 40 su, yüzde 18 yakıt ve yüzde 12 tasarruf sağlandı.

Efes'ten arpanın kaderini değiştiren proje
16px
24px
10.05.2012 10:48
ABONE OLgoogle

Kaliteli arpa ve şerbetçiotu yetiştirmeye yönelik Ar-Ge çalışmaları yürüten Efes, sektörde dışa bağımlılığı sona erdirdi. Yerel üreticiyi yarattı. Şerbetçiotunun Türkiye'deki en büyük alıcısı olan ve 1992'den bu yana laboratuarlarında 15 arpa ve 7 şerbetçiotu çeşidi geliştiren Efes, üretim süreçlerinde enerji ve su verimliliğine; dolayısıyla da doğal kaynakların daha az tüketilmesine de odaklanıyor.

Konya; 25 yıldır sürdürülebilir tarım çerçevesinde maltlık arpa ve şerbetçiotu tedariki için yapılan ürün geliştirme, tohumculuk ve tarımsal destek projelerine imza atan Anadolu Efes, bu alandaki çalışmalarını "Tarımda Ortak Akıl" isimli kitapta topladı.

Efes, arpa ve şerbetçiotunu yerli üreticilerden alıyor

Anadolu Efes’in geliştirip tescillediği arpa tohumlarıyla minimum yüzde 40 su, yüzde 18 yakıt ve yüzde 12 tasarruf sağlandı. Konya Çumra’da düzenlenen toplantıda konuşan Anadolu Efes Kurumsal İlişkiler ve Regülasyon Grup Direktörü Saltuk Ertop, devlet kuruluşlarında ve üniversitelerde iki olan tescilli çeşit sayısının Anadolu Efes’te 15 olduğunu belirterek “Çalışmalarla üretimi yüzde 10-15 oranında arttırdık. Şu anda 65 bin ton olan arpa üretimini 15 bin tona çıkarmak istiyoruz” dedi.

8200 çiftçiyle çalıştıklarını anlatan Ertop, bu yıl çiftçilere 5200 ton arpa tohumu dağıttıklarını 80 bin ton ürün hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Kurumsal İletişim Direktörü Mustafa Levent İlgün de çalışmanın haziranda Rio de Jenerio’da düzenlenecek Uluslararası Sürdürülebilir Kalkınma Projesi’nde Türkiye’yi temsil edeceğini söyledi.

Türkiye’nin arpa açısından önemli bir gen merkezi olduğu vurgulanan kitapta Efes’in 1982 yılında kurulan Tarımsal Ürün Geliştirme Departmanı bünyesindeki Ar-Ge çalışmaları sonucunda 15 adet arpa ve 7 adet şerbetçiotu çeşidi geliştirildiği belirtiliyor. Anadolu Efes’in çeşit çalışmalarına 1 milyon 600 bin Avro harcadığı vurgulandı.

"Tarımda Ortak Akıl" isimli kitapta, Türkiye'nin arpa açısından önemli bir gen merkezi olduğu ve arpanın Türkiye'nin geleneksel tarım kültüründe çok önemli bir yere sahip olduğu vurgulanıyor.

Biraya aroma ve acılık veren şerbetçiotunun bulunuşunun ise bira tarihinde önemli bir dönüm noktası olarak kabul edildiğinin anlatıldığı kitapta, Anadolu Efes'in ihtiyacı olan maltlık arpa ve şerbetçiotunu kendi geliştirdiği çeşitlerle, dışa bağlı olmaksızın yerel üreticiden temin etme gayretinin ve kararlılığının öyküsü anlatılıyor.

 Anadolu Efes yöneticileri, "Tarımda Ortak Akıl" kitabının tanıtımını Konya Çumra'daki malt fabrika binasında yaptı... Tanıtım sonrası yöneticiler ve gazeteciler fabrikanın tepesine çıkarak çalışmaları yukardan inceledi..


Kalite yolculuğu tohumdan başlıyor

Kitapta aktarılan bilgilere göre, Efes 1982 yılında kurulan Tarımsal Ürün Geliştirme Departmanı bünyesindeki Ar-Ge çalışmaları sonucunda bugüne kadar 15 adet arpa ve 7 adet şerbetçiotu çeşidi geliştirdi ve tescil ettirdi.

Bu çeşitler kalitede önemli gelişmeler yaratmalarının yanı sıra    % 30'a varan verim artışı sağladı. Efes, arpa ve şerbetçiotu üzerine yürüttüğü Ar-Ge çalışmalarını ürün geliştirmeyle de sınırlı tutmadı. Çiftçilerin ekim, sulama teknikleri, gübre ve ilaç kullanımı konularında eğitimine yönelik çalışmalara ve tarla günü faaliyetlerine düzenli olarak devam etti. Böylece üretim süreçlerinde verimliliğin artmasına ve doğal kaynakların daha az tüketilmesine yardımcı oldu.

'Tarımda Ortak Akıl' kitabında, Efes malt fabrikalarının yılda 150.000 ton arpa işleyip, 115.000 ton malt üretme kapasitesine erişmiş olduğu ifade edildi. Efes'in Çumra'daki tesislerinde hammadde temininin yanı sıra tohumculuk ve Ar-Ge olmak üzere üç kolda faaliyet yürütüldüğü belirtildi.

Burası Anadolu Efes'in gizli gen bankası.. Araştırmalar sonucu elde edilen arpa tohumları burada saklanıyor..


 Yıllık yaklaşık 2.000 adet malt arpa parseli ekiliyor

Efes, Konya'nın Çumra ilçesinde yer alan malt fabrikasında 1980 yılından bu yana malt sanayinin ihtiyaç duyduğu en iyi arpa çeşitlerinin geliştirilmesi için bilimsel çalışmalarını kesintisiz şekilde sürdürüyor. Çumra Malt Fabrikası'ndaki Ar-Ge çalışmaları hemen hepsi ziraat mühendisliği kökenli bilgi ve deneyime sahip bir ekip tarafından yürütülüyor.

Ar-Ge, tohumculuk ve hammadde temini olmak üzere üç ana kolda faaliyet yürüten Çumra Malt Fabrikası'nda geleneksel bitki ıslahı yöntemleri kullanılıyor. Bu yöntemle 1992'den bu yana 15 arpa çeşidi geliştirildi. Efes, bitki ıslahı konusundaki çalışmalarını Trakya, Orta Anadolu ve Güneydoğu başta olmak üzere üç ana bölgede sürdürüyor. Efes, her yıl 2.000 adet parsel ekiyor, 300 başak melezliyor ve yaklaşık 10 bin başak seçimi gerçekleştiriyor.

 Arpalar tesiste işlenerek malt haline getiriliyor. Sonrada bira yapımı için Efes'in diğer bira fabrikalarına gönderiliyor


 

Şerbetçiotunun Türkiye'deki en büyük alıcısı: Efes

Şerbetçiotunun Türkiye'deki en büyük alıcısı Efes adına TARBES Tarım Ürünleri ve Besicilik San. ve Tic. A.Ş.'dir. TARBES, Pazaryeri bölgesindeki üreticilerden her yol ortalama 1.000 ton yaş şerbetçiotu alımı yapıyor. Kurum aynı zamanda 300 ton pelet üretimi kapasitesine sahiptir.

Efes'in şerbetçiotu alımında dışa bağımlılığı azaltmak için satın aldığı TARBES'te 1982 yılından bu yana ise kaliteli şerbetçiotu çeşitleri elde etmek amacıyla Ar-Ge faaliyetleri yürütülüyor. Kurum, Tarım Bakanlığı'nın 60'lı yıllarda belirlediği iki çeşide ek olarak Almanya'dan sekiz çeşit daha getirerek 10 çeşitlik modern bir deneme bahçesi kurdu. 1982 yılında başlanan ilk denemelerin sonuçları üç yıl sonra alındı.

TARBES bugün daha kaliteli, daha düşük maliyetli ve ihracata elverişli şerbetçiotu çeşitlerini elde etmeye yönelik çalışmalarını sürdürüyor.

Kaliteli arpa ve şerbetçiotu yetiştirmeye yönelik Ar-Ge çalışmalarının mimarı olan Alman profesör, çalışmaları tarlada inceledi..

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde