Eczacıları ayağa kaldıracak karar

Eczacıları ayağa kaldıracak karar

Başbakan Erdoğan'dan hükümetle eczacılar arasındaki kavgayı tırmandıracak açıklama

Eczacıları ayağa kaldıracak karar
16px
24px
27.12.2009 18:10
ABONE OLgoogle

Hükümetle eczacılar arasındaki sözleşme krizi bitmeden yeni gerilimlere neden olacka bir karar daha ortaya çıktı. Marketlerde ilaç satışının önü açılıyor.

Başbakan Erdoğan DEİK Genel Kurulu'na katıldı. Erdoğan eczacılarla SGK arasındaki sorunlara değindi. Ardından "Artık ABD'de olduğu gibi marketlerde de ilaç satılmasına yönelik bir çalışma yürütüyoruz" dedi.
Erdoğan şunları söyledi:
"Biz de diyoruz ki kardeşim buyurun size 15 Ocak'a kadar müsaade direkt olarak gelirsiniz SGK ile anlaşmanızı yaparsınız ve anlaşmayı da yapmak suretiyle biz eczacılarla baş başa bu işi götürürüz. Artı aynen Amerika'da olduğu gibi artık marketlerde, süpermarketlerde ecza ile ilgili stantlar kurulmasına yönelik de bir çalışmayı ayrıca yürütüyoruz. Bu işi geliştireceğiz. Bunun başka çaresi yok. Tekel oluşturmayacağız. Her yerde rekabet alanını geliştireceğiz. Bilimden sanata her yerde. Bunu yapmak durumundayız. Aksi takdirde uluslararası camiada biz o beklediğimiz sıçramayı yapamayız.''

AKDAĞ REDDETMİŞTİ

Marketlerde ilaç satılmasıyla ilgili tartışma daha önce de gündeme gelmiş, ancak Sağlık Bakanı Recep Akdağ bu konuya sıcak bakmadığı mesajı vermişti. Akdağ Türk Eczacılar Birliği'nin Genel Kurulu toplantısında yaptığı konuşmada hükümetleri döneminde eczaneler dışında ilaç satışına izin vermeyeceklerini söylemişti. İşte Akdağ'ın o konuşması:

"Biz ilacın kesinlikle eczane dışında satılmasına izin vermeyeceğiz. Bu tür spekülasyonlara lütfen itibar etmeyin. Biz hükümet olduğumuz sürece bu kesinlikle olmayacak. Bizim böyle bir niyetimiz yok ve asla olmayacak. Eczane dışında başkalarının ilaç satmasının bir mantığı yok."

ECZACILARDAN JET AÇIKLAMA

Başbakan Erdoğan'ın açıklamasına eczacılar jet bir açıklamayla karşılık verdi. Bürokratların Sayın Başbakan'ı yanlış yönlendirmesi sonucu bu açıklamanın yapıldığına inandıklarını söyleyen Eczacılar şu eleştiride bulundu:

"Bizler, ilaçların marketlerden satılmasının eczanelerin yaşamasından öte, hastalarımızın yaşaması için çok büyük bir tehlike oluşturduğunu yıllardır ifade ediyoruz. Dünyada sadece Amerika'da yaygın olarak uygulanan bu sistem, sadece ilaç şirketlerinin çıkarlarını korumaya yöneliktir. Amerika bu sistem nedeniyle kişi başı ilaç harcamalarının en yüksek olduğu ülkedir. Bunun hükümetimizin “tasarruf” yaklaşımı ile uzaktan yakından ilgisi yoktur.

DÜZENLEME AKILCI OLMAZ

Sadece reçetesiz ilaçlarını markette sattıran bazı Batılı ülkelerin bundan bile geri dönmeye başladıklarına dikkati çekiyor, bu sistemin Türkiye'de uygulanmasının akılcı olmayan ilaç kullanımının, buna bağlı sağlık zararlarının ve maliyetlerinin katlanarak artıracağının altını çiziyoruz.

BAŞBAKAN'DAN RANDEVU TALEBİ

Sayın Başbakan'ı doğrudan bilgilendirmek amacıyla geçtiğimiz günlerde ilettiğimiz randevu talebimizi yeniliyoruz. Sayın Başbakan'ın müdahalesi ile eczacılarımızın birikmiş sorunlarını çözecek, hastalarımıza hak ettikleri ilaç eczacılık hizmetinin sunumunu sürdürecek, yeni sorunlar değil var olan sorunlara çözüm üreten bir sözleşmenin 15 Ocak tarihine kadar Birliğimiz ve SGK arasında imzalanabileceğine olan inancımızı tekrarlıyoruz. 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde