Eczacıbaşı CEO'su: Türkiye yüzde 4 büyür

Eczacıbaşı CEO'su: Türkiye yüzde 4 büyür

Eczacıbaşı Ceo'su Erdal Karamercan, Türkiye'nin büyüme hızında karamsar..

Eczacıbaşı CEO'su: Türkiye yüzde 4 büyür
16px
24px
17.11.2011 14:21
ABONE OLgoogle

Eczacıbaşı Topluluğu Üst Yöneticisi (CEO) Erdal Karamercan, Türkiye'nin artık yükselen yıldız tanımına uygun bir hale geldiğini belirterek, ''Bunu görmemiz lazım. Uzun yıllardır BRIC diye bir formasyondan bahsedilir, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin, şimdi buna BRICT deniyor artık, bir çok yer buna Türkiye'yi de buna ekliyor.

      Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu'nun Bilecik Bozüyük'teki üretim kampüsünde faaliyet gösteren VitrA İnovasyon Merkezi'nin açılış töreninden önce gazetecilerin sorularını yanıtlana Karamercan, dünyadaki ekonomik krizin yeni bir olgu olmadığını kaydetti.

      Karamercan, şu anda dünyada yaşanan ekonomik krizin 2008 yılında Lehman Brothers'ın iflasa sürüklenmesiyle ortaya çıkan bir dalganın devamı olduğunu dile getirerek, şunları söyledi:

      ''Dolayısıyla bu günkü durumu artçı deprem olarak değerlendirilmesi bence doğru olur. Ana depremin artçılarını yaşıyoruz şu anda. Çünkü 2008 sonrası süreçte süreci yönetmek durumunda olan kurum ve kuruluşlar burada sistematik değişikliklere gitmek yerine finansal yöntemlerle bu krizi atlatmaya çalıştılar. Tabii sürdürülebilir olmadı. Dolayısıyla yetersiz kalan bu finansal yöntemler nedeniyle ikinci bir dalga yaşanılıyor şu anda. Sistematik olarak süreçsel yöntemler eğer devreye alınmazsa tabii ki krizin atlatılması daha uzun vadeye yayılacak. Bu kriz sadece birkaç aylık kriz değil, kalıcı bir kriz olduğu gözüküyor.

      Uzunca bir süre bu kriz içinde yaşamayı öğreneceğiz. Avrupa açısından açıklanan büyüme hızları, iç açıcı değil, bir büyüme öngörülmüyor. Dolayısıyla o pazarlarda önemli bir gelişmenin olmasını beklemek mümkün gözükmüyor. Bu da tabii ki Türkiye'nin ticaretinin yaklaşık yarısını yaptığı ülkelerin burada söz konusu olduğunu görüyoruz. Türkiye'yi nasıl etkiler konusuna gelince, sonuçta hepimiz aynı teknenin içindeyiz. Tekne sarsıldığı zaman herkes belli oranda sarsılıyor. Ama Türkiye'nin bu krizden diğer bir çok ülkeye göre daha şanslı konumda olduğunu görüyoruz. Türkiye bu krizden daha güçlü bir şekilde çıkma olanağına sahip.''
      
   ''Türkiye, 2012 yılında yüzde 4 büyür''
     
     Türkiye'nin bu güne kadarki makroekonomik göstergelerine, bütçe açığı, kamu borcu gibi, temel göstergelere bakıldığı zaman, gerek Avrupa Birliği (AB) gerekse OECD ülke ortalamalarıyla kıyaslandığında çok daha iyi bir yerde olduğunu ifade eden Karamercan, Türkiye'nin herkesten daha iyi bir noktada olduğunu kaydetti.

      Erdal Karamercan, Türkiye'nin büyüme hızının 2010 yılı ile 2011 yılının ilk yarısında rekor kırdığını anımsatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

      ''Şu anda da yüzde 6-7 gibi bir büyüme rakamıyla 2011 yılının bitirileceği öngörülüyor. Bu da dünyada çok yüksek bir büyüme hızı, önümüzdeki dönemde tahmin edilen 2012 yılı için ki biz de buna katılıyoruz, yüzde 4 civarında bir büyüme hızı öngörülüyor. Bu da nereden bakarsan bakın, gerek OECD gerekse AB ülkelerinin ortalamalarının üstünde. Böyle olunca da özellikle son 7-8 yılda Türkiye'nin ekonomik alanda gösterdiği bu performanstan ötürü sermayenin ve Avrupadaki güçlü firmalarının Türkiye'ye olan rağbetinde üst düzeyde bir artış görmekteyiz.

      Türkiye sadece yatırım çekme aşamasında değil, aynı zamanda bütün bu bölge ülkeleri için merkez haline geliyor. Bir yerde Türkiye artık yükselen yıldız tanımına uygun bir hale geldi. Bunu görmemiz lazım. Uzun yıllardır BRIC diye bir formasyondan bahsedilir, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin, Şimdi buna BRICT deniyor artık, bir çok yer buna Türkiye'yi de buna ekliyor. Dolayısıyla Türkiye'nin ben bu krizde daha şanslı bir noktada olduğunu düşünüyorum ve bu krizden yararlanma imkanına sahip olduğunu düşünüyorum. Ben Türkiye şu anki noktasından daha güçlü bir şekilde bu kriz ortamını atlatacaktır.''
      
     ''Son 5 yıldır alternatif pazarlarda yapılandık''
     
     Karamercan, Yapı Ürünleri Grubu için alternatif pazarların kendileri için şu anda gündemlerinde çok ön planda olduğunu bildirerek, son 5 yıldır da alternatif pazarlarda bir yapılanmalarının bulunduğunu belirtti.

      Rusya, Ortadoğu, Kuzey Afrika, Kafkasya da, hem de Kafkasya arkası bölgede çok önemli yapılanmaları olduğunu dile getiren Karamercan, buralarda oransal anlamda satışlarının muhakkak artacağını söyledi.

      Karamercan, her krizin içinde bir fırsat olduğuna işaret ederek, dolayısıyla kriz olan yerlerde, sektörde de kriz bulunduğunu, sektörün krizi demenin kendilerine yeni olanakların burada oluşması anlamı taşıdığını ifade etti.

      ''İleriye baktığımızda markalar ve pazarlar açısından bizim için uygun koşulların oluşabileceğini düşünüyorum'' diyen Karamercan, bunun aynı zamanda kriz ülkelerinde de pazar paylarını geliştirmeleri için önemli bir fırsat olduğunu kaydetti.

      Karamercan, Kuzey Irak'ın tümüne baktıklarını ifade ederek, ''Yani neler yapılabilir diye. Şu anda Kuzey Irak'ta bizim faaliyetlerimiz var. Showromlarımızı açtık, temsilciliklerimiz var. Orada da faaliyetlerimizi daha üst düzeye taşılmak için neler yapılabilir bakıyoruz. Orada en önemli olan konu politik stabilite, politik stabilite elde edildiği noktada tabii ki oraya daha üst düzeyde yatırım yapmamız mümkün'' diye konuştu.

      Karamercan, AB içinde güçlü bir konumları bulunduğunu belirterek, İtalya'nın da seramik sektörü açısından çok önemli bir merkez konumunda bulunduğunu, orada değişik alternatif yatırımlar için araştırmalarda bulunduklarını söyledi.

      Erdal Karamercan, ''Bunu sadece şirket satın alama olarak görmemek lazım. Farklı yatırım alternatiflerini araştırıyoruz. Üretim de olabilir, lojistik de olabilir, ARGE de olabilir. Bu gibi olanaklardan yararlanmaya çalışıyoruz'' dedi.

      Hindistan pazarına da girdiklerini orada bir stratejik ortaklık kurduklarını dile getiren Karamercan, şu anda orada showromlarını hızla artırdıklarını ve bunların sayısının 20'ye yaklaştığını belirtti.

      Karamercan, Hindistan'ın çok büyük bir ülke olduğunu ve farklı kültürlerden oluştuğunu ifade ederek, güçlü bir strateji ortaklık yapısı ile şu anda ticari anlamda büyümelerini genişlettiklerini, o noktaya geldiklerinde üretimi de birkaç yıllık süreç içinde düşünebileceklerini anlattı.

      Şu anda yapı grubu ürünlerinde satışlarının ağırlı olarak AB sınırları içinde olduğunu dile getirerek, ancak bu ağırlığın oransal olarak Rusya, Hindistan ve diğer gelişmekte olan pazarlara doğru artış göstereceğini kaydetti.

      Karamercan, Kartal'da kentsel dönüşüm projesinin tamamlanmasını beklediklerini dile getirerek, ''Bu kentsel dönüşüm projesi tamamlanınca biz de orada önemli boyutta yatırıma girişmeyi düşünüyoruz. Şu anda yatırım bedelini söylemek için çok erken ama sonuçta alan olarak çok büyük bir alandan bahsediyoruz. O imar konumu halledildikten sonra belli olacak. Yaklaşık 600 bin metre kare kapalı alandan bahsediyoruz. AVM, konut, ofis ve kamu alanları, sosyal alanlar çok büyük bir proje. bizim eskiden fabrikalarımızın olduğu yer, biz oradan fabrikalarımızı taşıdık'' diye konuştu.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde