Economist’e göre Soros, Erdoğan için ideal ‘öcü’

Economist’e göre Soros, Erdoğan için ideal ‘öcü’

İngiliz The Economist dergisi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 2013’teki Gezi Parkı protestolarını,  Macar asıllı Amerikalı işadamı George Soros’u hedef  alarak gündeme getirmesini analiz etti.

Economist’e göre Soros, Erdoğan için ideal ‘öcü’
16px
24px
15.12.2018 16:40
ABONE OLgoogle

BBC Türkçe’nin aktardığına göre“Türkiye cumhurbaşkanı yeni bir düşman buldu: Meşhur Macar Yahudisi” başlıklı makalede, Erdoğan ve iktidar medyasının Fransa’daki ‘Sarı Yelekliler‘ protestolarının ele alınış biçimini anlatıldı. 

“Yıllardır Türkiye hükümetinin kitlesel protestolar konusunda endişelenmesine gerek yoktu” denen makalede, Reuters Gazetecilik Çalışmaları Enstitüsü’nün raporuna atıfla Türkiye’nin sosyal medyada en çok görüş açıklamakta çekinilen ülke olduğu hatırlatıldı.. 

Gezi gösterilerine yönelik başlatılan soruşturmanın ayrıntılarını okurlarına uzun uzun anlatan dergi, eşi bu operasyonda gözaltına alınan insan hakları savunucusu gazeteci Murat Çelikkan’ın “Hükümet yeni düşmanlar yaratmak zorunda” sözlerine yer verdi. 

‘Macar Yahudisi’ vurgusu

Yazıda Gezi protestoları bağlamında Erdoğan’ın suçlamalarına hedef olan Soros’un desteklediği Açık Toplum Vakfı’nın faaliyetlerine son verdiğinin de altı çizildi. 

Erdoğan’ın Soros için ‘Macar Yahudisi’ demesinin altı çizilen makalede şu değerlendirme yapıldı:

“Bir öcüye ihtiyaç duyan güçlü bir adam için Soros çok çekici. Zengin. Liberal değerleri teşvik eden yardım kuruluşlarına para aktarıyor. Yahudi olmaktan ‘suçu sabit.‘ Ve karşılık veremez, çünkü muazzam etkilerine dair komplo teorileri boş laf. Erdoğan’ın onu kötülemede Macaristan Başbakanı Viktor Orban’a katılması belki de bu yüzden.

Ancak Erdoğan’ın sorunsuz işleyen propaganda makinesi bile bazen tekleyebiliyor. Paris’teki bir protestoda, Sarı Yelekli bir protestocu canlı yayın sırasında bir TRT muhabirinin sözünü kesmeye başladı. ‘Kendi ülkelerinde hiçbir eylemi vermeyen TRT, burada Fransa’yı haber yapıyor’ diye bağırdı. Sarı Yelekli Türk çıktı. Kanal, doğal olarak, onu terrorist sempatizanı ilan etti.”

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde