EPDK’nın yasağı promosyoncuyu yaktı

EPDK’nın yasağı promosyoncuyu yaktı

Bir yıl önce EPDK tarafından akaryakıt istasyonlarında anahtarlık, oto kokusu, havlu, kâğıt mendil, ıslak mendil, bardak, tencere, tava gibi promosyonların yasaklanması promosyon sektörüne darbe vurdu.

EPDK’nın yasağı promosyoncuyu yaktı
16px
24px
01.09.2011 23:00
ABONE OLgoogle

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) geçen yıl akaryakıt istasyonlarında benzin madeni yağ, satışları sırasında verilen (anahtarlık, oto kokusu, havlu, kâğıt mendil, ıslak mendil, bardak, tencere, tava, vb.) promosyonları yasaklamasından sonra promosyon sektöründe yüzde 20’lik küçülme yaşandı.

Promosyon Ürünleri İmalatçıları ve Satıcıları Derneği (PROMOTÜRK) Başkanı Esad Ahmet Özdem, akaryakıt ve madeni yağ satışlarında promosyon ürünleri dağıtımının yasaklanmasının sektöre darbe vurduğunu belirterek “Bu yasaklarla tencere, tava, tost makinesi ve elektrikli süpürge gibi fiyatlara etki eden, müşterilere verilen promosyonlara biz de karşıyız. Ama sektörümüzü ayakta tutan tutan ve pazarımızın yüzde 20’sini oluşturan petrol istasyonunda anahtarlık, oto kokusu, maket araba, oto güneşliği, oto temizliği yapılan bez, kağıt mendilin de yasaklanmasını anlayamıyoruz. 2 liralık değeri olan bu ürünlerin neresi rüşvet sayılıyor ya da benzin fiyatlarını yükseltiyor ki” dedi.

Türkiye’nin yoğun emek ve işgücüyle çalışan, istihdam yaratan üreticilerinin zarar görmesini istemediklerini anlatan Özdem, bu yasaklar sonucu üreticilerin zora girdiğini dile getirdi.

Sorunun çözümü için 1 yıldır EPDK Başkanı’ndan ısrarla randevu istediklerini, ama hâlâ yanıt alamadıklarını kaydeden Özdem, “Akaryakıt istasyonunda verilen anahtarlık, mendil rüşvetse kredi kartına 4-5 taksit yapılıyor, bonus kazanılıyor, öyleyse bunlar da rüşvet sayılmalı. Bunlar da yasaklanmalı. Kaldı ki biz ihtiyaç ürünleri veriyoruz. Bugüne kadar ıslak mendile, kâğıt peçeteye, kaç kişi para verip aracına almıştır? Şoförler sadece anahtarlık veriyor diye sürekli aynı akaryakıt istasyonuna mı gidiyor? Biz bu anlayışı kırmak için uğraş veriyoruz” diye konuştu.

Özdem, akaryakıt fiyatlarına etki etmemesi için birim fiyatı 2 lirayı geçmeyen, üzeri logo ve reklam görselleriyle baskılı oto kokusu, ıslak mendil, anahtarlık, torpido parlatıcılar gibi şart karşılığı verilmeyen tüm faydalı reklam tanıtım malzemelerinin yasak kapsamı dışında tutulmasını talep ettiklerini açıkladı.

Türkiye’de promosyon sektörünün büyüklüğünün 1.5 milyar dolar civarında olduğunu, bunun büyük kısmının Çin ürünlerinden oluştuğunu belirten Özdem, promosyon ürünlerinin yüzde 70’e yakınının Çin’den getirildiğini, Türkiye’nin adeta promosyon çöplüğüne dönüştürüldüğünü aktardı. Daha fazla yerli ürün üretilmesi ve kullanılması için mücadele ettiklerini kaydeden Özdem, “Bunun için sektörün daha sıkı denetlenmesi gerekiyor. Türkiye’de üetimin desteklenmesi ve ithalatın önüne geçilmesi şart” dedi.

Teknoloji ajandanın tahtını salladı

Promosyon sektörünün gelişimi hakkında da bilgi veren Özdem’e göre, ajanda artık günün koşullarına göre yerini çok daha pratik kullanışlı defterlere devretti. Son dönemlerde teknoloji ürünleri daha fazla ön plana çıkıyor. Firmaların mevsimsel bakışlarına göre promosyon ürünleri farklılaşıyor. Son 2-3 yıldır Sevgililer, Babalar ve Anneler Günü’nde insanlar daha fazla promosyon ürünü yaptırıyor. Kurumsal şirketler bu dönemlerde promosyonlarını arttırmaya başladılar.

Uluslararası Promosyon Ürünleri Birliği (PPAI) verilerine göre; ABD’de promosyon ürünleri pazarının büyüklüğü 18 milyar dolarlık bir hacimle pek çok sektörün gösterdiği hacimden çok daha devasa bir boyuta ulaşmış. PPAI, Amerika’da hazırladığı 2005 raporunda en fazla promosyon ürünleri kullanan sektörlerin başında eğitimin geldiğini ve sırasıyla sağlık, sivil toplum kuruluşları, inşaat, hükümet, ticaret, emlak, otomotiv, meslek profesyonelleri geliyor.

Akaryakıt istasyonlarındaki kâğıt mendil, maket araba gibi promosyonların yasaklanması sektörü yüzde 20 küçülttü. Promosyoncular 2 TL’lik ürünlerin yasak kapsamı dışına çıkarılmasını istiyor.

Şehriban Kıraç/Cumhuriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde