EPDK'dan lisanssız çalışan akaryakıt şirketlerine ceza

EPDK'dan lisanssız çalışan akaryakıt şirketlerine ceza

EPDK, 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununa aykırı hareket eden akaryakıt şirketlerine idari para cezası uygulanmasına karar verdi.

EPDK'dan lisanssız çalışan akaryakıt şirketlerine ceza
16px
24px
17.06.2011 16:16
ABONE OLgoogle

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununa aykırı hareket eden akaryakıt şirketlerine idari para cezası uygulanmasına karar verdi.

EPDK'nın konuyla ilgili duyuruları Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.
 
Buna göre, Kurul, Mersin'de faaliyet gösteren Aryıl Petrol Nakliyat İnşaat Gıda, Tekstil İç ve Dış Ticaret Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi ile Bozpet Petrol Ürünleri Turizm Yemekçilik Nakliye Otomotiv Ticaret Sanayi Limited Şirketine, bayilik lisansı alma yükümlülüğünü yerine getirmeden muhtelif tarihlerde kesilmiş faturalar karşılığında akaryakıt dağıtımı yaptıkları için 50'şer bin lira idari para cezası uygulanmasına karar verdi.
 
Kurul, Gaziantep'te istasyonsuz bayilik lisansı kapsamında faaliyet gösteren Ökkeş Tazeoğlu'na, herhangi bir lisansı kaydı olmayan ve mülkiyeti kendisine ait olan akaryakıt tankeri ile Tokat Uzunburun mevkiinde, faturasız ve irsaliyesiz olarak akaryakıt ikmalinde bulunduğu tespit edildiği için 120 bin lira idari para cezası verdi.
 
Gerekli şart ve seviyede ulusal marker içermeyen ve teknik düzenlemelere aykırı akaryakıt ikmalinde bulunan As Baksan Petrol Ürünleri Nakliye İnşaat Gıda Sanayi ve Ticaret Limited Şirketine 274 bin 712 lira idari para cezası uygulanmasına karar veren Kurul, aynı şirkete ayrıca, lisansına kayıtlı dağıtım şirketi haricinde başka bir kaynaktan akaryakıt ikmal etmesinden dolayı 137 bin 356 lira, Ankara Gölbaşı'ndaki akaryakıt istasyonu içerisine ve/veya bitişiğinde gizli yer altı düzenek ve tertibatı bulundurmasından dolayı da 22 bin 892 lira idari para cezası uyguladı.
 
Kurul, başka bir şirkete akaryakıt ikmal eden Kıraç Petrol Ürünleri Pazarlama Ticaret Limited Şirketine 50 bin lira, Antalya Finike'de faaliyet gösteren Koç Enerji LNG Akaryakıt Ticaret Anonim Şirketine ise lisans almış olduğu istasyon dışında tarımsal amaçlı olarak akaryakıt ikmali yapması nedeniyle 56 bin lira idari para cezası verdi.
 
Kurum tarafından belirlenen seviyede marker içermeyen ve teknik düzenlemelere aykırı akaryakıt satışı yapan Murat Ağun'a 137 bin 356 lira, bayilik lisansı alma yükümlülüğünü yerine getirmeden akaryakıt satışı yapan Sincan Akaryakıt Dağıtım Turizm İnşaat Taahhüt Ticaret Limited Şirketi ile Tekyiğit Petrol Ürünleri Turizm Sanayi ve Ticaret Limited Şirketine ile yürüttüğü akaryakıt bayilik faaliyeti için lisans almayan Yusuf Aydın'a (Gaziantep) 50'şer bin lira idari para cezası uygulandı.
 
Söz konusu cezalar için şirketlerin Danıştay'da dava açma hakları saklı kalacak. Şirketler verilen idari para cezalarını bugünden itibaren 30 gün içerisinde EPDK hesabına yatırmaları halinde yüzde 25'lik indirimden yararlanabilecekler veya taksitlendirme talebinde bulunabilecekler.
 
60 günlük süre içerisinde cezaların yatırılmaması halinde ise cezalar 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre ilgili vergi dairesi aracılığı ile tahsil edilecek.

 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde