EPDK, Tivnikli ve Sancak'a neden dokunmuyor?

EPDK, Tivnikli ve Sancak'a neden dokunmuyor?

EPDK, geçtiğimiz günlerde 16 şirketin elektrik üretim projesini iptal etti. Ancak hükümete yakınlığıyla Sancak, Çalık ve Tivnikli’nin ortak olduğu şirketlerin lisansını iptal etmeyi unuttu!

EPDK, Tivnikli ve Sancak'a neden dokunmuyor?
16px
24px
18.08.2014 07:45
ABONE OLgoogle
17 ve 25 Aralık sonrası iktidarın sopası haline gelen bağımsız üst kurullar, keyfi uygulamalara devam ediyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), geçtiğimiz günlerde 16 şirketin elektrik üretim projesini iptal etti. Toplam 343 MW’lık kurulu güce sahip projeler için yatırılan 30 milyon liranın üzerindeki teminat da yandı.

Lisans iptaline konu projelerden 6’sını rüzgâr, 9’unu ise hidroelektrik santrali, birini de biyogaza dayalı elektrik üretim projeleri oluşturuyor. Kurum, iptallere gerekli prosedürlerin verilen takvim içinde tamamlanamamasını gerekçe gösterdi. Ancak lisans iptallerinde çifte standart uygulandığı ve ayrımcılık yapıldığı iddiaları ortaya atıldı. Mayıs ayında eksikliklerini tamamlamayan şirketlerin lisanslarını iptal eden EPDK, İzmir’de yatırım süresi dolan 25 projeyi iptal etmedi. Bunlar arasında hükümete yakınlığıyla bilinen şirketler ön plana çıkıyor.

Yolsuzluk soruşturmasında ismi geçen işadamı Abdullah Tivnikli, Sancak Grubu, Çalık Holding’e ait projelerin yatırım süreleri dolmasına rağmen iptal edilmedi. İsmini açıklamayan bir kaynak, lisans iptallerinde ayrımcılık yapıldığını söyledi.

Hükümete yakınlığıyla bilinen Sancak Grubu’na ait Hassas Teknik Enerji Elektrik Üretim AŞ’nin İzmir’in Urla ilçesinde yatırım süresi 3 yıl önce dolan tesisin lisansını iptal etmedi. Aynı şekilde Çalık Holding’e bağlı Çalık Rüzgâr Enerjisi Üretim Ltd. Şti.’nin İzmir Urla ve Karaburun ilçelerinde yatırım süresi 3,5 yıl önce sona eren tesisin lisansına da dokunmadı.  Hükümete yakınlığıyla bilinen ve yolsuzluk soruşturmasında ismi geçen işadamı Abdullah Tivnikli’ye ait Eksim Yatırım Holding’in de Seferihisar ve Çeşme’de lisans süresi dolan iki projesiyle ilgili işlem yapılmadı.   

Sancak Enerji Hizmetleri AŞ ve Şınlak Holding AŞ’nin ortaklığındaki, Hassas Teknik Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret AŞ’ye de aynı kanun ve mevzuat çerçevesinde 29 Mayıs 2008 tarihinden geçerli olmak üzere 49 yıllığına İzmir’in Urla ilçesi Ovacık mevkiinde lisans verildi. Toplam 15 MW kurulu gücünde 12 üniteden oluşan rüzgâr santralinin tamamlanma süresi, 16 ayı inşaat dönemi için, 12 ayı da inşaat aşaması olmak üzere 28 aylık bir zaman dilimini içeriyordu. Ancak bu süre 29 Eylül 2010 tarihinde doldu. Şirket, EPDK’dan bir yıl ek süre istedi. Başkanlık oluru ile santralin inşaat dönemi 24 ay, tamamlanma süresi de 40 ay olarak değiştirildi. Bu süre de 29 Eylül 2011 tarihinde doldu. Tamamlanma süresi yaklaşık 3 yıl önce dolan tesis, EPDK’nın lisansını iptal ettiği tesislerin arasında yer almadı.   

TİVNİKLİ’YE DE İŞLEM YAPILMADI

Eksim Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Tivnikli’nin de ortak olduğu Aktepe Enerji AŞ ve Baltepe Enerji AŞ’nin Seferihisar ve Çeşme’de Temmuz 2008’de rüzgâr enerjisi üretim lisansı aldı. İki bölgede toplam 34 MW kurulu güce sahip 20 üniteden oluşan üretim tesisi belirlenen sürede tamamlanamadı. 40 ayda bitmesi gereken üretim tesisinin süresi Eylül 2010’da doldu.

Şirkete verilen 15 aylık ek süre de 24 Kasım 2011’de bitti. Yatırım süresinin dolmasının üzerinden 2,5 yıl geçmesine rağmen EPDK’nın lisansını iptal ettiği tesisler arasında yer almadı. Güral Porselen’in Urla’daki, Karadeniz Holding’in Ödemiş’teki ve MV Holding’in Çeşme’deki projeleri de verilen süre içinde bitirilmemesine rağmen lisansı iptal edilmedi. İzmirli işadamlarının kurduğu Enda Enerji Holding’e ait İzmir’in çeşitli yerlerinde bulunan 4 projenin süresi dolmasına rağmen lisansı iptal edilmedi.
Zaman
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde