EPDK, 60 Milyon TL için TRT'ye savaş açtı

EPDK, 60 Milyon TL için TRT'ye savaş açtı

EPDK, Danıştay 13. Dairesi'nin TRT lehine verdiği 60 Milyon TL'lik kararın iptali için itiraz edecek

EPDK, 60 Milyon TL için TRT'ye savaş açtı
16px
24px
25.11.2011 12:11
ABONE OLgoogle

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Danıştay 13. Dairesi'nin, EPDK'nın TRT'ye elektrikten aktarılan payda 50-60 milyon lira kadar kısıntı yapan kararının yürütmesini durdurma kararına itiraz edecek.

      Edinilen bilgiye göre, Danıştay 13. Dairesi, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK), TRT'ye elektrikten aktarılan payda 50-60 milyon lira kadar kısıntı yapan kararının yürütmesini durdurdu.

      EPDK'nın kararının hukuka uygun olmadığına hükmeden Danıştay 13. Dairesi, TRT payının yasayla düzenlendiğini ve bu payda bir değişiklik yapılacaksa bunun için yasa değişikliği yapılması gerektiğini bildirdi.

      Yürütmeyi durdurma, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nda karara bağlandıktan sonra ilgili taraflara iletilecek. TRT de bu karar çerçevesinde bedelleri dağıtım şirketlerinden isteyecek.

      Bir EPDK yetkilisi, yaptığı açıklamada, ''Karar henüz bize tebliğ edilmedi, karar tebliğ edildikten sonra karara itiraz edilecek'' dedi.

      Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun 28 Aralık 2010 tarih ve 2999 sayılı kararı uyarınca, nihai tüketiciye elektrik enerjisi satan lisans sahibi tüzel kişilerin faturalandırdığı bedelden, iletim, dağıtım, sayaç okumaya ilişkin perakende satış hizmeti ve kayıp enerjiye ilişkin bedeller hariç olmak üzere, net enerji ve sayaç okuma dışındaki perakende satış hizmet bedelleri toplamının TRT payının hesaplanmasında dikkate alınmasına karar verilmişti.

      Karar; tüketicilerin, iletim, dağıtım, sayaç okuma ile kaçak elektrik bedellerinden TRT payı alınmayacağı anlamına gelirken, uygulama öncesinde enerji bedelinin yanı sıra vergiler, harçlar ve fonlar da eklendikten sonra oluşan sistem kullanım bedeli üzerinden yüzde 2 TRT payı alınıyordu.

      Karar sonrasında TRT'ye elektrikten aktarılan yıllık ortalama 450 milyon liralık tutar, 50-60 milyon lira kadar düşmüştü. Bunun üzerine TRT EPDK'nın kararını yargıya taşımıştı.

AA

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde